Ultima oră

Galerie foto!!!CUM AŞTEAPTĂ SINISTRAŢII DIN BORDEASCA VECHE CRĂCIUNUL

Janine VADISLAV
18 dec 2016 5070 vizualizări
Sfintele Sărbători ale Crăciunului bat la uşă. Toată suflarea creştinească este pregătită să întâmpine, aşa cum se cuvine, naşterea Mântuitorului nostru Iisus Cristos. Pentru fiecare dintre noi acest moment este de mare bucurie pentru care mulţumim bunului Dumnezeu. Îl trăim alături de cei dragi, în jurul meselor îmbelşugate. Unora li s-a dat, altora însă li s-a luat tot ce au avut, chiar şi pe cei dragi. Cu ochii plini de lacrimi bătrâneii din satul vrâncean Bordeasca Veche, cărora apele le-au distrus tot ce au avut, povestesc, la mai bine de trei luni de la noaptea cumplită, când apele din canalul care taie satul în două au dat buzna peste ei, groaza pe care au trăit-o. Cu lacrimi în ochi povestesc cum au văzut moartea, cum moartea l-a luat pe unul dintre ai lor, cum dorm în odăile pline de mucegai, cu lucrurile, câte au mai rămas, claie peste grămadă. Plâng şi rămân cu plânsul, autorităţile nu au avut nici un pic de milă de bătrâneţea lor.

 

Nu au unde pleca, nu are cine îi ajuta, iar statul se face că nu vede, nu aude... Să se ajute singuri, li s-a spus, să-i ajute copiii..., sau vecinii...  Care copii, cu ce? La rândul lor, au şi ei multe probleme, copii lor de crescut şi de ţinut la şcoală, la facultate.  Bătrânii  sunt sacrificaţi, nu pentru că fii lor nu vor să-i ajute ci pentru că nu au cu ce!  Bunica Vasilica abia se mai ţine pe picioare. E bătrână, bolnavă şi a rămas văduvă. Soţul ei a  decedat  la doua săptămâni după revărsarea apelor.  Abia mai recunoştea câte ceva, abia îşi mai amintea cine este, dar voia acasă.. Nici bunica Vasilica nu se simte bine, de când cu inundaţia,  boala de inima i s-a agravat  şi are probleme şi cu tensiunea....

Foto:Bunica Vasilica Piciu (cea mai înaltă cu batic negru) împreună cu bunica Mărioara Badiu(cu batic albastru)

 

„Aţi rămas fără casă”, zic.   

„Asta a fost ce să mai facem?  întreabă cu teamă bunica Vasilica. Apăria a stricat tot. Dacă nu era apăria, să intre peste noi, nu mai era nici o problemă. Ne-a nenorocit de tot.  Soţul  era bolnav, l-a dus cu salvarea de aici, apoi a murit....”

 

„Ce vă lipseşte, o întreb”.

„Sănătatea, e mai mare”.

„V-aţi gândit că o să aveţi un aşa necaz mare, la bătrâneţe?”

„Nu m-am gândit, la moarte mă gândeam , dar să vină apa, nu.  Aşa a vrut bunul Dumnezeu, aşa a vrut... Sunt bolnavă, fac tensiune 18 cu 10, 19... Sunt atâtea necazuri, atâtea probleme, nu le mai fac faţă”, zice bunica Vasilica cu ochii în lacrimi. 

 

O spune la durere, cum să dărâmi casa în care ai fost fericită ca mireasă, în care ai crescut copiii împreună cu omul tău, în care ai trăit şi bune şi rele, dar aşa e viaţa. Casa ei de nevastă este distrusă, pereţii pârâie gata să cadă, soba în care arde focul s-a lăsat pe-o parte de atâta umezeală. Nenorocirea i-a luat totul, ca şi cum niciodată n-ar fi avut  ceea ce a pierdut într-o clipă...

 

„Mai reparaţi casa”?

„Ce să mai repar, a căzut toată, trebuie dărâmată”, spune  Vasilica  Piciu, din satul Bordeasca Veche.

 

Din tot ce a avut, i-a rămas mobila stricată de ape şi lucrurile, cât a reuşit să salveze, adunate într-o încăpere mică, un chiler de 3/2,5m, unde doarme, pe o canapea .

 

„Jos e umed, spune bătrâna, am pus un carton şi un preş deasupra, era tare rece la picioare. Nu credeam să scap de la moarte, dar am scăpat, aşa a vrut Domnul. Parcă nu mai am nicio speranţă, cu inima mea bolnavă, nici nu ştiu ce să mai zic...”

 

Cumnata bunicii Vasilica spune că bătrâna a avut mari probleme de sănătate, iar moartea soţului a pus-o la pământ.

 

Foto:Bunica Ionela Mărăscu (cu batic negru)plangandu-şi necazurile împreună cu bunica Mărioara Badiu(cu batic albastru)

 

„Cum a suportat pierderea, cumnata dumneavoastră”, o întreb pe Ionela Mărăscu.

 

„Foarte greu, dacă nu eram aici, nu ştiu ce s-ar fi întâmplat...” 

         Foto:Bunica Mărioara Badiu(cu batic albastru)

Nici bunica  Marioara Badiu n-o duce mai bine. La cei 87 de ani ai săi, abia mai merge  de colo, colo, ajutată de baston. N-are curaj să stea singură în casă şi vine la vecini, să-i mai treacă de urât. Plânge şi povesteşte cum a fost inundată de 6 ori până acum şi nimeni nu s-a gândit să  facă ceva cu canalul care dă pe dinafară, când nu te aştepţi.

 

„Este a 6 oară când îmi intră apa în casă, cum să-mi mai revin? (...) Nici acum n-am pus nimic pe jos, mi-i frică, dacă vine iar apa? Mi-a stricat tot, mi-a înecat păsările. Dacă nu aveam lucrurile din casă strânse, ca după curăţenie, rămâneam doar cu hainele de pe mine”, spune bunica Marioara Badiu şi lacrimile îî alunecă pe obraji, mari cât bobul de orez. 

 

     Foto : Mătuşa Georgeta Dumitru

Familia  mătuşii Georgeta Dumitru a pierdut toată munca de peste an. La începutul lui octombrie, când apele le-au  acoperit toată gospodăria, porumbul era abia cules şi pus în hambar, la adăpost, alături de grâu. Apa a muiat tot  şi boabele au început să mucegăiască. În momentul în care a putut intra să vadă care este situaţia, jumătate din cereale erau mucegăite, restul umede. A aruncat munca de pe-un an la gunoi, iar ce s-a putut salva, a vândut pe mai nimic... În odăile în care îşi duce traiul cu soţul său, stăruie un damf puternic de mucegai care-ţi îneacă respiraţia. Uşile nu se mai închid, sunt legate cu sârmă, e ud peste tot  şi parcă tot aşteaptă să se mai întâmple ceva. Nu poţi să  nu te întrebi, cum vor ieşi aceşti oameni, greu încercaţi de soartă, în primăvară?

 

Din păcate primăria a ajutat de câţi bani a avut, şi sunt peste 20 de case greu încercate de apele dezlănţuite. Guvernul nu i-a ajutat cu nimic. Vice primarul  promite mâna de lucru , la primăvară, şi o maşină de pietriş.  Acolo unde nevoile sunt mult mai mari, vice primarul Oana Dima spune că Prefectura ar fi promis să li se facă parte oamenilor din Bordeasca Veche,
când va veni ajutorul pentru sinistraţii din judeţul Galaţi.

 

„Deocamdată nu avem nici un răspuns, spune Oana Dima, vice primarul comunei Tătăranu. Au venit de la ISU, de la Prefectura, Inspecţia de Stat în Construcţii. Ni s-a spus că dl prefect a primit un răspuns, poate că li se va da ceva, când va veni ajutorul pentru sinistraţii din judeţul Galaţi. Nu  ne-au mai dat nimic, au zis, să-şi rezolve problemele cu surse proprii, cu ajutorul copiilor, rudelor, să-şi refacă  ceea ce au pierdut”, a mai spus vice primarul comunei Tătăranu.

 

In concluzie, oamenii au rămas  pe cont propriu, oameni care trăiesc dintr-o pensie de 400 de lei, bolnavi, neputincioşi, îngroziţi de ceea ce-i aşteaptă în această iarnă, şi care se roagă să-i strângă Dumnezeu. Dacă puteţi, dacă doriţi să le bucuraţi bătrâneţea, amintiţi-va şi de ei şi ajutaţi-i. Daţi un LEU pentru Bordeasca Veche, aşa cum s-a dat odinioară un leu pentru Ateneu. Poate că nu vom avea un monument de artă, de cultură dar, cu siguranţă vom avea un monument al omeniei, al solidarităţii, al gândului bun pentru cei aflaţi în nevoi, un monument ridicat pentru noi înşine, care uităm sau nu-i mai vedem şi nici nu-i auzim pe cei care suferă. De acolo, din cer, cu siguranţă bunul Dumnezeu va binecuvânta această frumoasă lucrare.

( Janine  VADISLAV )

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.