Ultima oră

SOS! Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea are nevoie de donatori!

Dana Lepădatu
14 dec 2016 2192 vizualizări
Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea are nevoie de donatori. În ciuda numeroaselor apeluri făcute de Centrul de Transfuzie pentru a creşte afluxul de donatori, numărul donatorilor rămane în continuare foarte scăzut.

 În ciuda faptului că Moş Crăciun îi aşteaptă zilnic cu o surpriză, donatorii nu se prea înghesuie la centru. “Zilele acestea am avut în medie 15 donatori pe zi, un număr foarte mic ţinand cont de necesităţile din spitalele vrancene”, ne-a declarat Georgiana Marin, purtător de cuvant al CTS Vrancea. Deşi în alţi ani numărul persoanelor care veneau să doneze sange creştea exponenţial în zilele dinaintea Crăciunului, şi datorită tichetelor valorice care se dau după fiecare donare, anul acesta situaţia este atipică. Reprezentanţii Centrului de Transfuzie spun că în condiţiile în care numărul donatorilor nu va creşte în următoarele zile, în perioada sărbătorilor de iarnă spitalele vrancene ar putea să se confrunte cu o criză de sange. Donatori de toate grupele de sange sunt aşteptaţi în aceste zile la Centru, unde vor primi şi un cadou de la Moş. Donarea de sange trebuie să fie un proces sigur atat pentru donator, cat şi pentru cel care primeşte sange, de aceea persoana care donează trebuie să fie sănătosă şi să îndeplinească o serie de conditii: să aibă varsta cuprinsă între 18 şi 60 ani,  greutatea între 50 – 100 kg la femei şi între 60 – 110 kg la bărbaţi, să nu consume alcool cu 48 de ore înainte, să nu fi suferit în ultimele 3 luni interveneţii stomatologice sau chirurgicale şi să fi fost bolnavi de hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii. De asemenea, donatorul nu trebuie să fi consumat înainte de donare un mic dejun normal (o cană cu ceai sau cafea, legume, fructe), fără multe proteine şi grăsimi şi să nu fumeze cu o oră înainte de donare şi nici imediat după.
În urma donării, sangele se împrospătează, creşte imunitatea organismului, iar riscurile de paralizie şi de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.