Ultima oră

Astăzi este…Ziua mondială de luptă împotriva diabetului

Dana Lepădatu
13 nov 2016 1056 vizualizări
La fiecare 8 secunde o persoană moare din cauza diabetului şi al complicaţiilor acestuia

Cu un simplu test de glicemie puteţi afla dacă aveţi diabet sau sunteţi predispus acestei boli. O astfel de analiză costă între 15 şi 25 de lei, în funcţie de laboratorul de analize şi durează o zi. Un aparat pentru testarea glicemiei costă, în farmacii, între 100 şi 200 de lei, la care se adaugă periodic consumabilele. Testul de glicemie se face pe nemancate, iar o valoare normală a glicemiei este cuprinsă între 73 şi 110 mg/dl. Valori ale glicemiei peste 111 - 126 mg/dl pot să indice un diabet latent, în timp ce peste 126 mg/dl indică clar diabet. Un stil de viaţă sănătos presupune  mişcare, alimentaţie sănătoasă, menţinerea unei greutăţi corporale normale. Fumatul, stresul, obezitatea, alimentaţia hipercalorică constituie factori cu potenţial declanşator al diabetului. În fiecare an, în data de 14 noiembrie, întreaga lume celebrează „Ziua Mondială a Diabetului”. Acest eveniment are ca scop să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet, reprezentând şi o manieră de implicare şi de informare a publicului. Şi la nivelul judeţului nostru, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea încearcă să atragă atenţia asupra acestei probleme alarmante de sănătate. Grav este că numărul persoanelor care trebuie să urmeze tratament toată viaţa pentru că suferă de diabet creşte în judeţul Vrancea. La ora actuală, în evidenţele Centrului Judeţean de Diabet din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sfântul Pantelimon” Focşani se află aproape 12.000 de persoane care au fost diagnosticate cu această afecţiune. Nu toţi bolnavii urmează însă un tratament strict, necesar pentru a ţine afecţiunea sub control. Aşa se face că doar 8.500 de bolnavi vin periodic pentru a-şi ridica tratamentele de care au nevoie pentru a duce boala pe picioare. 1.200 dintre bolnavi au diabet zaharat tip 1 şi trebuie să se trateze toată viaţa cu insulină pentru a menţine nivelul glicemiei cât mai aproape de valoarea optimă. La nivelul întregii ţări sunt înregistraţi peste 850.000 pacienţi cu diverse tipuri de diabet. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global aproximativ 246 milioane de persoane au diabet, aceasta fiind a patra cauză de deces în ţările dezvoltate. La fiecare 8 secunde o personă moare din cauza diabetului şi a complicaţiilor acestuia. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.