Cine respectă tradiţiile de Moşii de toamnă, va avea noroc şi sănătate
Moşii de toamnă este o sărbătoare spirituală extrem de importantă pentru creştinii ortodocşi u tradiţia rânduieşte pomenirea morţilor
În prima sambătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a stabilit să se pomenească morţii. Această sărbătoare este cunoscută şi sub denumirea de Moşii de toamnă. În această zi, Biserica Ortodoxă a randuit să se facă mijlocire pentru toţi cei adormiţi, atat pentru drepţii care au murit împăcaţi cu Dumnezeu, cat şi pentru cei ce au murit pe neaşteptate şi fără pregătirea necesară. În Romania există 20 de zile de Moşi. Termenul “moşi“ provine de la “strămoşi“, şi se referă la persoanele trecute la cele veşnice. Din zilele de Moşi, amintim: “Moşii de primavără” (de Măcinici), “Moşii de vară” (sambăta dinaintea Rusaliilor), “Moşii de toamnă” (în prima sambătă din luna noiembrie), “Moşii de iarnă” (sambăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).
De ce pomenim morţii?
Odată cu acestă sărbătoare, biserica îi numeşte pe cei trecuţi în viaţa de dincolo, "adormiţi”. Nu este vorba de trecerea într-o stare de nefiinţă, ci de trecere dintr-un mod de existenţă în alt mod de existenţă. Conform Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata particulară, în urma căreia omul ajunge să se împărtăşească fie de fericire, fie de suferinţă, stări date de modul vieţuirii pe pămant. Aceste stări nu sunt definitive. Acestea durează pană la Judecata Universală, atunci cand va avea loc învierea întregului neam omenesc şi vor avea loc deciziile finale în legătură cu starea de fericire sau suferinţă. În ziua de Moşi se săvarşeste Sfanta Liturghie. Preotul scoate din prescură miridele pentru morţi şi le aşază sub Sfantul Agnet, rostind numele morţilor de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. În cadrul Liturghiei, Agnetul se preface în Trupul şi Sangele Domnului. Astfel, miridele (care îi reprezintă pe cei pomeniţi), participă la sfinţenie prin prezenţa lor alături de Trupul Lui Hristos de pe Sfantul Disc.
Moşii de toamnă. Obiceiuri şi tradiţii
Sambăta e ziua în care Mantuitorul a stat în mormant cu trupul şi S-a pogorat la iad cu sufletul, ca să elibereze pe toţi drepţii adormiţi. În tradiţia romanească se spune că cine respectă tradiţiile de moşii de toamnă, va avea noroc şi sănătate în lunile următoare. În zilele de Moşi, cate un membru din fiecare familie merge la biserică cu o colivă, o sticlă de vin şi aprinde două lumanări. Gospodinele pregătesc atunci o colivă pe care o dau de pomană, bobul de grau reprezentand simbolul învierii trupurilor. Ofrandele sunt de ajutor celor adormiţi pentru iertarea păcatelor. Cei care au posibilitatea, este bine să împartă şi cate patru sau şase pacheţele care să conţină şi măsline, asemănate cu sufletul omului de către Hristos. (C. DASCĂLU)