Ultima oră

Cardul de sănătate a început weekendul …anticipat

Dana Lepădatu
4 nov 2016 1032 vizualizări
Cardul de sănătate creează iar probleme medicilor din întreaga ţară u de vină ar fi componentele hard-ware vechi ale sistemului informatic u medicii de familie din întrega ţară acuză CNAS de iresponsabilitate

Deşi abia “se însănătoşise” în urmă cu o zi, vineri dimineaţă cardul de sănătate a dat iarăşi dureri de cap medicilor din întreaga ţară. Cardul s-a blocat din prima zi a lunii noiembrie, marţi, iar atunci reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au invocat faptul că este început de lună şi că este doar o perioadă mai aglomerată, fiind intervalul în care medicii îşi fac raportările. Deşi CNAS a anunţat că a rezolvat problema, potrivit medicilor de familie, sistemul a funcţionat cu intermitenţe, mai ales pe partea de eliberare a reţetelor. În plus, medicii se plang şi de comunicarea cu CNAS, care este foarte dificilă, făcandu-se pe mail. “Probleme la cardul de sănătate au fost tot timpul. E o bătaie de joc. Răspunsul dat colegilor care au făcut sesizare pe mail a fost că este o problemă de mentenanţă şi au fost îndrumaţi să se adreseze CNAS”, ne-a declarat Grigore Hanţă, şeful medicilor de familie din Vrancea. Şi luna trecută s-au înregistrat mai multe probleme cu cardul de sănătate, motiv pentru care preşedintele CNAS a emis un ordin prin care a fost prelungit timpul de urcare în sistem a serviciilor medicale de la 72 de ore la 30 de zile, în caz de disfuncţionalitate a sistemului informatic al cardului de sănătate.

Medicii acuză CNAS de iresponsabilitate

Cu toate acestea, un comunicat al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei acuză CNAS de iresponsabilitate în asigurarea sănătăţii pacienţilor, prin proasta gestionare a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate din Romania (PIAS). “Traversăm din nou o lungă periodă de timp în care sistemele informatice nu funcţionează. Am pierdut şirul zilelor în care se întâmplă acest lucru, astfel încât acum tinde să devină aceasta normalitatea!”, se arată în comunicat. “Constatăm că nu există un dialog cu CNAS şi că orice încercare a noastră de a crea un mediu accesibil pentru consultaţii se loveşte de un zid. (…) Nefuncţionarea PIAS a generat un stres de neimaginat oricărui doctor care este obligat să o folosească. Sistemul în sine, în loc să uşureze munca profesioniştilor din sistem, o face aproape imposibilă. CNAS uită zilnic că avem de-a face cu oameni bolnavi care nu pot beneficia de drepturile lor elementare la sănătate. Solicităm Ministrului Sănătăţii şi Primului Ministru să ia atitudine fermă privind competenţa CNAS de a gestiona sistemele informatice”, spun medicii de familie.

Componentele hard-ware vechi dau peste cap sistemul

“Cardul funcţionează la acest moment, deşi nu la capacitate normală. Sunt probleme cu nişte componente hard-ware, unele sunt defecte, unele sunt uzate fizic şi moral, astfel că sistemul reţetei electronice merge cam la 50% din capacitate”, ne-a declarat Augustus Costache, purtător de cuvant al CNAS. În acest moment, problemele sistemului informatic al cardului de sănătate sunt gestionate de angajaţii CNAS, pentru că negocierile cu firma care a caştigat licitaţia nu s-au finalizat. “Încă suntem în proces de negociere cu firma care a caştigat în vara acestui an licitaţia pentru mentenanţa sistemului informatic, negociere care a fost întarziată de contestaţiile la adresa licitaţiei, care au fost între timp soluţionate în instanţă. Presiunea este foarte mare în acest moment, dar nu putem să semnăm un contract în orice condiţii, pentru că nu vrem să facem o treabă de mantuială, care să aducă prejudicii în următorii trei ani atat medicilor cat şi pacienţilor” , ne-a spus Augustus Costache. Sistemul informatic al cardului de sănătate a costat aproape 20 de milioane de euro şi se speră ca, până la sfârşitul anului, negocierile pentru mentenanţa acestuia să fie finalizate. În acest an, cardul de sănătate s-a blocat de nu mai puţin de 22 de ori. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.