Au mancat prea multe dulciuri şi au ajuns la spital
Mai mulţi copii de la Jariştea au ajuns la spital după ce au mancat dulciuri. Nu este vorba de o toxiinfecţie alimentară, aşa cum s-ar putea crede. Copiii au mancat dulciuri de la un magazin din comună aflat în vecinătatea şcolii şi a ajuns la spital, fapt care a pus pe jar autorităţile, care au luat imediat măsuri. Cum nu se ştia ce anume a provocat starea copiilor, s-au luat probe din mai multe produse care ar fi putut fi consumate de copii, precum şi de pe suprafeţele cu care aceştia au venit în contact. Cea mai mare teamă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, care au mers imediat în control la Jariştea, a fost acela că de vină ar putea fi laptele consumat de elevi în cadrul programului “Cornul şi laptele”. “Vreo 11 copii care au consumat în cursul zilei dulciuri de la un magazin din comună, prezentand simptomatologie asemănătoare unei toxiinfecţii alimentare. Aceştia au ajuns la Spitalul Judeţea unde li s-a pus diagnosticul de sindrom dispeptic, pe fondul consumului excesiv de produse zaharoase”, ne-a spus Cătălin Graur, director al DSP Vrancea. Practic, copiii au consumat dulciuri foarte multe făra să mănance alte alimente în ziua respectivă. Cum foarte mulţi copii au prezentat vărsături, dureri de cap şi cefalee, pană la a da alarma a fost doar un pas. “Am fost deja în control la Jariştea şi am luat probe de peste tot, inclusiv de pe suprafeţe, ca să eliminăm alte suspiciuni. Am luat şi probe din produsul alimentar consumat de copii ca să îl verificăm, dar am verificat şi laptele din programul “Cornul şi laptele”, a mai spus Cătălin Graur. In urma analizelor făcute de DSP, a fost exclus laptele ca sursă de îmbolnăvire a copiilor.
Atenţie la consumul excesiv de dulciuri!
Elevii au primit îngrijiri medicale timp de mai multe ore la Secţia de Infecţioase a Spitalului Judeţean, după care au fost lăsaţi să plece acasă. Nu înainte ca starea lor să fie stabilă. “Nouă elevi de clasele a V-a şi a VI-a au ajuns la spital împreună cu dirigintele şi cu părinţii, după ce au consumat dulciuri pe bază de prafuri. Au stat circa trei ore sub observaţie şi după ce starea lor generală s-a îmbunătăţit au plecat acasă. Nici un copil nu a avut nevoie de perfuzie şi nici un copil nu a rămas internat peste noapte”, ne-a declarat Alina Cosma, purtător de cuvant al Spitalului Judeţean. Intamplarea de vineri trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte consumul de dulciuri, mai ales la varste fragede. Atitudinea copiilor faţă de consumul de dulciuri poate fi influenţată de părinţi prin înlocuirea dulciurilor cu alimente sănătoase şi o mai bună organizare a celor trei mese zilnice. De asemenea, este foarte important contextul şi mediul în care copiii mănancă, motiv pentru care în ultimul an s-a vorbit de nenumărate ori de diversificarea produselor servite copiilor în cadrul programului “Cornul şi laptele”. (Dana LEPĂDATU)