Ultima oră

Afaceri pe banii Primăriei

Ionel Slavone
25 oct 2016 3352 vizualizări
Contracte fără licitații pentru apropiații șefului de la Proiecte

Primăria condusă de PSD-istul Cristi Misăilă a încredințat direct, fără licitație publică, un contract de 76 de mii de lei unei societăți comerciale ai cărei patroni sunt apropiați ai șefului Compartimentului de Proiecte, Adrian Imireanu. La rându-i, acesta este unul dintre cei mai de încredere colaboratori ai actualului primar. Professional Management (PM) Solutions SRL, firma la care facem referire se va ocupa de reviziuirea cererii de finanțare pentru etapa a doua a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare pentru care Primăria intenționează să solicite finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Relația dintre Imireanu, omul de bază al primarului Misăilă și cei doi asociați ai PM Solutions, Cătălin Hristea și Cătălin Tiseac datează din anii 2000.

 

Contractul pentru revizuirea aplicației de finanțare pentru implementarea proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice – Etapa a II-a“ a fost încredințat fără licitație publică firmei Professional Management (PM) Solutions SRL. Valoarea prestației a fost stabilită la 63.800 lei, ceva mai mult de 14.000 de euro, plus TVA.  

Actualizarea presupune refacerea documentației în scopul conformării la noile prevederi ale Ghidului Solicitantului aferent POIM 2014-2020. Potrivit caietului de sarcini, urmează a fi revizuite cererea de finanțare, studiile de fezabilitate, analiza cost-beneficiu, analiza instituțională, evaluarea impactului asupra mediului, declarația – Avizul Natura 2000 și strategia de achiziții. Contractul a fost atribuit la o zi după publicarea în SEAP, pe 20 septembrie și are o valabilitate de două luni, noua documentație  urmând a fi predată pe  20 noiembrie.

Referatul de necesitate prin care s-a solicitat contractarea unui consultant a fost întocmit și semnat de reprezentanții Compartimentului Proiecte din cadrul Primăriei, condus de Adrian Imireanu, omul de încredere al primarului PSD.

Consultanții lui Adrian Imireanu

Relațile dintre Adrian Imireanu, Cătălin Tiseac și Cătălin Hristea, cei doi parteneri ai PM Solutions SRL datează din anii 2000 și au fost consolidate în cadrul  Asociației Naționale a Informaticienilor din Administraţia Publică (ANIAP). Imireanu este președintele Consiliului Director al ANIAP iar PM Solutions este un „participant frecvent la evenimentele asociației“. În 2005, Adrian Imireanu, Cătălin Tiseac și Cătălin Hristea au colaborat la elaborarea „Ghidului Metodologic pentru Managementul Proiectelor Informatice“, finanțat prin USAID, al cărui beneficiar a fost ANIAP.

Șase ani mai târziu, PM Solutions SRL a fost angajată de Primăria Focșani, pentru 62.778.250,85 lei plus TVA, ca să asigure asistența tehnică și managementul pentru implementarea primei etape a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare, finanțat prin POS Mediu. Valoare totală a finanțării a fost de 35.421.900 Euro fără TVA din care 17.710.950 Euro au reprezentat sume nerambursabile asigurate prin Fondul European de Coeziune.

Adrian Imireanu a fost desemnat de fostul primar Decebal Bacinschi șef al Unității de Management a Proiectului (UMP) care s-a ocupat de implementare. În această calitate el a colaborat direct  firma de consultanță.

 

PM Solutions condusă de fiul unui general SRI

PM Solutions lucrează destul de mult pe bani publici iar colaborarea cu asociații de tipul ANIAP reprezintă o modalitate de a stabili noi contacte și de a obține contracte cu autorități publice. Între clienții PM Solutions SRL se numără APIA, Ministerul Administrației și Internelor, Agenția Națională a Funcționarilor Publici, ONRC, Inspectoratul General al Poliției, ANOFM, Transgaz, Transelectrica precum și mai multe primării.

Cătălin Hristea, unul dintre asociații companiei este fiul unui fost general SRI, Teodor Hristea, responsabil cu tehnica de interceptare pînă în 2007. În 2015 el a devenit președintele  Asociatiei Consultanților în Management din România (AMCOR).

Fiul generalului a fost implicat și în controversata afacere EADS care face subiectul unui dosar penal instrumentat de DNA. Potrivit presei centrale, Cătălin Hristea a lucrat la studiul de fezabilitate întocmit de firma germană Bearing Point GmbH. Documentul cu pricina a stat al baza recomandării făcute statului român de a încredința contractul pentru Sistemul Integrat pentru Securizare a Frontierei (SISF) celor de la EADS Deutschland GmbH. Cătălin Hristea ar fi indicat EADS ca „singura firmă din lume competentă să furnizeze SISF pentru MAI“.

Omul de încredere al primarului Misăilă

Adrian Imireanu este principalul colaborator al primarului Cristi Misăilă, unul dintre oamenii de încredere ai PSD. Misăilă l-a preluat de la fostul ministru al Transporturilor Iulian Matache. Fostul ministru l-a recomandat și fostului primar Bacinschi pentru a-l desemna ca șef al UMP în cadrul proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare.

Familiile celor doi au primit locuințe de servciu în același bloc, astfel încât au devenit vecini.  Ca și Matache, în 2014, Adrian Imireanu a achiziționat apartamentul primit de la Primărie, pentru 50.000 de de lei (în jur de 10.000 de euro). Aceasta în condițiile în care el și soția sa mai dețineau o locuință, cumpărată în 2001.

Cu câteva zile înainte de alegerile locale, Imireanu a fost numit șef la Compartimentul Proiecte, cu ajutorul majorității PSD din Consiliul Local. Pentru a-i face loc, consilierii pesediști au votat desființarea postului de director al juristului Liviu Pogorevici, cel care a dezvăluit o serie de nereguli în implementarea proiectelor europene.

Și asta nu este tot. Surse din cadrul Primăriei susțin că în viitorul apropiat Misăilă intenționează să modifice organigrama și să înființeze o nouă direcție mamut care să controleze toate investițiile din bani publici și din fonduri europene. La conducerea acestei direcții, susțin sursele, va fi numit același Adrian Imireanu. (Ionel Slavone)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.