Ultima oră

O focşăneancă le-a vorbit mămicilor despre “timpul special”

Dana Lepădatu
10 oct 2016 1009 vizualizări
Olivia Mantelers, la randul său mamă a trei copii, le-a vorbit mămicilor din propria experienţă u aceasta le-a dat sfaturi şi le-a răspuns la întrebări focşănencelor venite pentru a sta de vorbă cu un expert de profesie

Otilia Mantelers, o focşăneancă specializată în parenting s-a întors la finele săptămanii trecute la Focşani pentru a le vorbi mămicilor şi nu numai, despre “stima de sine” a copiilor. Zeci de mămici, cadre didactice sau pur şi simplu persoane interesate să cunoască mai multe despre nevoile unui copil, au fost prezente la Ateneul “Maior Gh. Pastia”, unde Otilia Mantelers a vorbit despre … ascultare! Pentru că ascultarea copiilor, indiferent de varstă, reprezintă primul pas pentru o relaţie de calitate cu copiii. Otilia, la randul său mamă a trei copii, le-a îndemnat pe mămici să petreacă “timp special”, cu copiii, a cărui scop este construirea unei legături la nivel afectiv şi a unei relaţii mai bune cu copilul. “Timp special înseamnă un timp de calitate petrecut unu la unu, în care părintele îi spune copilului că e acolo numai pentru el, că îi acordă un anumit timp pentru a face ceea ce acesta îşi doreşte. Copilul, pentru că în acest fel este văzut, înfloreşte şi îşi recapătă încrederea în părinte. Pentru că de multe ori copiii îşi pierd încrederea în noi, în părinţi, fie doar şi pentru că nu reuşim să ne ţinem o promisiune faţă de ei. Timpul special îl face pe copil să simtă important”, ne-a spus Otilia Manteler. O altă metodă pentru a îmbunătăţi relaţia părinte –copil este jocul. “O dată la două zile, dacă nu chiar zilnic, e important să ne jucăm cu ei. Să ne jucăm fizic: prinselea, o bătaie de perne, o scenetă cu animăluţe de pluş, un joc de monopoly, remi, cărţi… orice. Important e să nu uităm regula principală: în joc copilul e şeful, iar părintele face ce vrea copilul, copilul dirijează jocul. Motivul e unul foarte simplu. Din cauză că în viaţa de zi cu zi copilul nu prea are control şi putere, prin joc se poate echilibra această balanţă”, este de părere focşăneanca.

A fi părinte e o provocare continuă

Meseria de părinte este poate cea mai dificilă. Pentru că a ne iubi copilul necondiţiont, aşa cum ar trebui întotdeauna să facem e simplu atunci cand copilul este bun şi ascultător. Provocarea apare atunci cand copilul e nemulţumit, capricios, atunci cand protestează. De aceea este foarte important să ne ascultăm copiii, pentru a reuşi să-i înţelegem. Unul dintre mesajele pe care Otilia a vrut să îl transmită mamelor este acela că este mai important să ne ascultăm copiii decat să îi pedepsim de exemplu. Pedeapsa în sine nu ajută niciodată şi nu funcţionează. Există şi excepţii: pedeapsa poate funcţiona atunci cand este repetitivă, consecventă, dar atunci între copil şi părinte se instaurează o relaţie de frică, lipsită de autenticitate şi nu mai putem vorbi de o adevărată relaţie părinte-copil. E adevărat că pentru un părinte, mai ales în actualul context economic, unde timpul înseamnă bani,  este foarte dificil să aibă răbdarea de a asculta mereu copilul. Potrivit Otiliei, ceea ce un părinte ar trebui să ştie e că orice relaţie se repară. Important e să găseşti canalele potrivite de comunicare cu copilul. Stima de sine a copilului se clădeşte prin atenţie din partea părintelui şi conectarea cu copilul. Iar iubirea necondiţionată pe care părintele trebuie să o ofere copilului este fundamentul stimei de sine a copilului.

Cine este Otilia Mantelers

Otilia Mantelers, fostă Ungureanu, este focşăneancă de origine, dar locuieşte în prezent în Bucureşti. Căsătorită şi mamă a trei copiii, a terminat iniţial ASE-ul. A făcut chiar şi un master în economie. Însă încă din anii de liceu a fost fascinată de psihologie. Citea foarte multe romane psihologice, dar cand a venit timpul să facă o alegere pentru facultate recunoaşte că nu a avut destul curaj să urmeze această cale. Odată cu naşterea primului copil, lucrurile s-au schimbat, pentru că a apărut necesitatea de a-şi înţelege copilul, de a-i fi alături. “Cand a venit băieţelul meu pe lume, voiam să-i fiu alături şi să-l înţeleg. Voiam să înţeleg de exemplu de ce se sperie, pentru că nu ştiam nimic. Dar ceea ce ştiam e că nu puteam să am încredere în instinctul meu. Calea aceasta m-a ajutat să-mi redescopăr instinctul”, ne-a povestit Otilia. Sfatul pe care îl dă astăzi mămicilor e acela de a fi informate pentru a putea avea o relaţie de calitate cu copiii lor, iar informaţia este la îndemana acestora, fie că vorbim de cărţi, cursuri, sau internet. Nu e neapărat să faci o meserie din parenting pentr a fi un părinte bun. “Dacă eram astăzi economist, şi citeam şi mă informam, aş fi fost probabil un părinte la fel de bun ca acum”, este de părere Otilia Mantelers. (Dana LEPĂDATU) 




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.