Ultima oră

Podgorenii n-au cu cine culege viile din Vrancea

Iulia Crețu
23 sep 2016 7176 vizualizări
Asistaţii social preferă banii statului şi refuză să vină la culesul strugurilor chiar dacă unii producători oferă şi peste o sută de lei pe zi ca plată/persoană

Producătorii de vinuri din Vrancea se plang că strugurii din podgoriile judeţului riscă să putrezească pe butuci din cauza lipsei forţei de muncă. Deşi, recoltatul strugurilor este în toi, nu sunt oameni dispuşi să vină să muncească, chiar dacă primesc din partea administratorilor de podgorii uneori şi peste o sută de lei pe zi, după cum scrie Mediafax. Pentru a încerca să rezolve problema, Toader Manole, preşedintele Federaţiei producătorilor de vin din Vrancea, a prezentat o posibilă soluţie: să suporte administratorii de vii plăţile pentru asistaţii social în locul primăriilor.

Edilii locali nu sunt deloc dispuşi să agreeze aceste oferte. Beneficiarii de ajutoare de stat ar participa la culesul viilor, dar şi la alte recolte, fiind plătiţi corespunzător de producători fără să-şi piardă drepturile sociale. „La noi, producătorii oferă între 80 şi 100 de lei pe tona recoltată, iar această cantitate poate fi adunată în mai puţin de o zi, astfel că există şi caştiguri mai mari de 100 de lei pe zi. Desigur, transportul şi o masă pe zi sunt incluse în ofertă, sunt gratuite. Dar tocmai pentru că am văzut cum stau asistaţii aceştia pe treptele primăriilor, că nu fac nimic şi aşteaptă să le vină ajutoarele sociale, le-am propus primarilor să plătim noi aceste ajutoare şi să ne trimită oamenii la cules. Nu vrea nimeni. Le e frică să vină, pentru că dacă apar pe statele noastre de plată pierd ajutoarele sociale. Aşa că se mulţumesc cu 400-500 de lei pe membru de familie de la ajutoare, ceea ce la o familie cu patru membri sau mai mulţi deja e destul ca să refuze oferta angajatorilor. Ajungem, astfel, să nu mai avem cu cine să culegem viile, să putrezească strugurii pe câmp”, a spus Toader Manole pentru Mediafax. El a precizat că şi cultivatorii de legume-fructe se confruntă cu aceeaşi problemă. “Fermele viticole mari au avantajul că pot investi în sisteme suspendate pentru culegerea mecanizată a viei (sisteme care au apărut tocmai pentru a preîntâmpina astfel de probleme). La fermele mici, creşterea costurilor de producţie - din cauză că operaţiunile se fac manual - este inevitabilă”, a mai spus Manole. Aceste problem se întalnesc şi în podgoriile din ţară, nu doar în Vrancea. (I. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
NoName, acum 2761 zile, 21 ore, 44 minute, 54 secunde
50 - 70 lei zi Cu mancarea ta de la 07h pana la 19h Cine se duce!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.