Ultima oră

O vranceancă a mers în tabăra de cercetaşi a Armatei Romane

Dana Lepădatu
27 iul 2016 2712 vizualizări
Alexandra Elena Verciuc, elevă în clasa a XII-a în Focşani, s-a numărat printre cei 42 de participanţi la tabăra de cercetaşi a Armatei Romane de la Predeal

O vranceancă a participat, în premieră, în această vară, în tabăra pentru cercetaşi „Fii cel mai bun! Fii la înălţime!”,organizată de Ministerul Apărării Naţionale (MAPN). Tabăra, ajunsă în acest an la cea de-a zecea ediţie, a rezervat opt din cele 42 de locuri pentru tinerii instituţionalizaţi din învăţământul gimnazial şi liceal, cu rezultate foarte bune la învăţătură, selecţionaţi cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Anul acesta, în premieră, o elevă de 17 ani, Alexandra Elena Verciuc, aflată sub tutela Direcţia Generală Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vrancea, a reuşit să se califice pentru participarea la această tabără, întrunind toate condiţiile de selecţie impuse de organizatori. Concursul de selecţie a cuprins două etape, în cadrul acestora testându-se cunoştinţele elevilor despre Armata României, NATO şi Uniunea Europeană. „Au fost chestii de bază, cunoştinţe pe care orice persoană ar trebui să le cunoască”, este de părere Alexandra, pentru care experienţa acestei tabere a fost una dintre cele mai frumoase din viaţa ei. „A fost ceva nou, nu credeam că o să pot să am vreodată o asemenea şansă. Am făcut alpinism, am învăţat tehnici de supravieţuire, acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă, am vizitat monumente ale eroilor cărora le-am aduc cate un omagiu, am făcut şi trasee marcate. M-aş întoarce oricand în tabără să repet experienţa, dar din nefericire e o şansă unică pentrui fiecare copil”, ne-a spus Alexandra Elena, elevă în clasa a XII-a a Colegiului „Valeriu D. Cotea” din Focşani. Ei îi plac muzica şi plimbările cu prietenii. Poate şi din acest motiv a legat prietenii cu ceilalţi participanţi din tabără. „Mi-am făcut foarte mulţi prieteni, care acum îmi lipsesc.  Îmi lipseşte chiar şi trezitul de dimineaţă împreună. Ne-am cunoscut în tabără pentru prima oară dar am legat nişte prietenii care cred că vor rezista peste timp”, crede Alexandra. La anul, Alexandra se pregăteşte să dea BAC-ul şi admiterea la Facultatea de Inginerie Alimentară la Galaţi.
 

Tabăra MAPN, o şansă unică pentru elevi
 

Taberele de cercetaşi organizate de MAPN reprezintă o şansă unică pentru fiecare elev de gimnaziu sau liceu. Programul taberei a cuprins activităţi aplicativ-militare, întreceri sportive, vizite la obiective militare şi turistice. Scopul taberei a fost acela de a dezvolta abilităţi sociale şi emoţionale la copii (să înveţe să îşi controleze emoţiile şi să relaţioneze mai bine cu cei din jur şi în situaţii nefamiliare) cât şi autodepăşirea de sine, acumularea de cunoştinţe şi experienţe în natură în maximă siguranţă. Activităţile desfăsurate au cuprins: Iniţiere în supravieţuire (noduri, adăpost, hrană, foc), cursuri de iniţiere în escaladă, concurs de orientare cu hartă şi busolă, curs de prim ajutor, drumeţii pe trasee marcate, tir cu arcul, identificare flora montană, pescuit păstrăv, foc de tabară. Tabăra a fost organizată în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului, Fundaţia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă” şi Asociaţia de Caritate din Armata României „Camarazii”. Ediţia din acest an s-a desfăşurat cu sprijinul Statului Major al Forţelor Terestre. (Dana LEPĂDATU)








În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.