Ultima oră

Colţul emigrantului

Silvia Vrînceanu
6 iul 2016 4237 vizualizări
Ţărăncuţele de la Roma

Românii care muncesc în afara României - oameni invizibili pentru  autorităţile române şi adesea doar nişte "badante" şi "zidari" pentru unii dintre cei rămaşi acasă - sunt de fapt oameni extraordinari, muncitori, creativi, români cu iniţiative frumoase, care au foarte multe de oferit şi de arătat dacă sunt lăsaţi să o facă. Iar vrâncenii noştri din Italia sunt foarte activi atât la locurile lor de muncă din timpul săptămânii, cât şi la acţiunile socio-culturale care au loc în special duminica. Am găsit recent pe reţelele de socializare poeziile unei focşănence pe nume Mihaela Ionescu şi mi-au plăcut. Într-o zi am decis că vreau să o cunosc pe Mihaela. Nu mică mi-a fost surpriza când, mergând în Roma, în loc de un om frumos, sensibil şi simplu, m-am trezit înconjurată de un frumos grup de români, bine omogenizat, oameni care m-au surprins în cel mai plăcut mod.“Ţărăncuţele de la Roma”, căci despre ele este vorba, sunt câteva doamne cu pasiuni comune, care îşi iubesc ţara şi care s-au reunit într-un grup format la iniţiativa Evianei Euta, membră a Asociaţiei Culturale Literare Cenaclul de la Roma , o focşăneancă plecată din România de mai bine de 20 de ani. Nu a uitat de unde-a plecat deşi nu de puţine ori a fost acuzată de contrariu. Mereu şi-a dorit ca, deşi departe de casă, să păstreze într-un colţisor al inimii ei ceva românesc.Stănica Vânătoru din Poiana Cristei , de asemenea plecată prin străini în căutarea unei vieţi mai bune, scrie versuri, are o carte de poezii deja lansată şi se pregăteşte să o lanseze pe a doua în satul ei natal. Ea este cea de-a doua membră a grupului “Ţărăncuţele de la Roma”.Mihaela Ionescu,de  asemenea focşăneancă, scrie poezii şi se pregăteste şi ea să-şi lanseze prima carte. Atât Stănica cât şi Mihaela sunt membre active ale aceleeaşi Asociaţii Literare. Mariana Bogdan este o altă vrânceancă născută la Păuneşti, membră în Asociaţia Culturală şi un om de nădejde, implicat în multe activităţi socio-culturale constructive ale comunităţii de români de la Roma. Corina Bucur este şi ea focşăneancă şi noua membră a grupului.Mirela Stancu este singura din grup care nu este vrânceancă dar care completază grupul foarte bine cu calităţile ei vocale şi nu numai. Şi la urmă m-aş adăuga pe mine, care - din invitată-participant la prezentările Ţărăncuţelor - am primit invitaţia de a rămâne membră a grupului.Programele artistice desfăşurate de grup conţin cântece populare, versuri scrise de membrele grupului, teatru, în mare parte monologuri scrise tot de aceste doamne minunate. 


Să-i descoperim pe vrâncenii de departe!

 

“Ţărăncuţele de la Roma”nu sunt un exemplu izolat. Sunt şi alţi vrânceni de ispravă care fac lucruri deosebite departe de casă. I-aş aminti aici pe Vasile David , un poet ale cărui versuri sunt citite cu drag de foarte mulţi români din diaspora dar şi de cei rămaşi acasă, dar şi pe focşăneanul Marius Lupu  care este nelipsit de la evenimentele comunităţii, pe care le imortalizează cu aparatul său de fotografiat, şi care a pornit recent pe urmele dacilor de la Roma cărora le-a dedicat un film documentar. Aceste activităţi culturale ale românilor din Italia nu prea sunt cunoscute în România şi aproape nimeni nu este interesat să vadă şi altă latură a acestor oameni decât cea de badantă sau “muratore”, aşa cum le zice pe aici zidarilor.

La sărbatoarea IEI ROMANEŞTI , organizată luna trecută în capitalaItaliei,“Ţărăncuţele de la Roma” au fost chiar premiate de organizatori

Nici nu mă mir pentru că au participat cu programul lor artistic la multe activităţi culturale ale comunităţii româneşti:“Româncuţa în bucătărie”, “Ziua Femeii”,”1 Decembrie -Ziua Naţională a României”, “Românii la Columna lui Traian”şi au avut foarte multe reprezentaţii în cadrul Cenaclului de la Roma, iniţiat de Valeriu DG Barbu , unde la fiecare ediţie programul lor artistic este nelipsit.Îndrăznesc să dau un sfat autorităţilor române: deschideţi ochii mai bine şi încercaţi să vedeţi şi aceşti oameni care fac ceea ce fac doar pentru că vor să-şi păstreze identitatea, tradiţiile şi sufletul în cel mai românesc mod.Şi când te gândeşti că fac toate astea pe banii lor... (Doina CHELARU)

Trimite şi tu o veste bună acasă!


Doina Chelaru este o vrânceancă de la Milcovul, plecată de mulţi ani prin străini, dar care nu şi-a uitat rădăcinile şi se implică adesea în acţiuni caritabile în beneficiul celor aflaţi în nevoi de acasă. Recent, Doina Chelaru a ajutat cu alimente şi haine o familie de oameni săraci dar cinstiţi a cărei poveste emoţionantă a citit-o în Ziarul de Vrancea. Pentru că ne-a povestit cu drag despre vrâncenii pozitivi de la Roma, ziarul nostru i-a propus să scrie chiar ea despre ei în încercarea de a le oferi celor plecaţi posibilitatea de a-şi face auzită vocea. Eşti plecat şi tu prin străini şi ai ceva de spus celor de acasă? Ziarul nostru îţi stă la dispoziţie şi aduce mesajul tău sub ochii a mii şi mii de cititori. Trimite şi tu o veste bună acasă prin intermediul Ziarului de Vrancea! (S. V.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.