VIDEO!!! Primăria Focşani încheie lucrările la PIDU şi la Şcoala nr. 3 deşi lucrările nu sunt gata
Municipalitatea focşăneană a pus punct, ieri, la trei proiecte finanţate cu bani europeni. Este vorba despre două programe în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), reabilitarea şi modernizarea spaţiilor publice urbane în zona de acţiune sud-est şi modernizare şi extindere spaţii verzi în zona de acţiune sud-est. De asemenea, a fost finalizată implimentarea proiectului de reabilitare, modernizare şi dotări la Şcoala nr. 3 din Focşani. PIDU a fost declarat gata în ciuda faptului că în cartierul Sud, cei de la Vega 93 Galaţi vor mai avea de lucru, avand de spart mai multe străzi pentru că la asfaltare s-ar fi omis realizarea gurilor de canal, lucru care a dus la inundarea unor parcări şi alei din cartier. O funcţionară din Primăria Focşani a recunoscut că firma constructoare nu ar fi ţinut seama de ceea ce proiectantul a prevăzut în proiect şi că ar fi omis să realizeze scurgeri în aproape 20 de locuri din cartier. Deja în zona blocurilor “I” din Sud muncitorii au spart asfaltul turnat în toamna anului trecut.
Romprest Bucureşti nu a întreţinut spaţiile verzi din Sud, gardul viu avand de suferit
De asemenea, cu toate că a fost anunţat oficial ca finalizat, nici proiectul de modernizare a spaţiilor verzi nu este cel aşteptat în multe zone. În cartierul Sud, plantarea gazonului şi a gardului viu de către muncitorii de la Romprest Bucureşti a fost făcută de mantuială. Sunt porţiuni unde gazonul nu a ieşit, grădinile fiind pur şi simplu invadate de buruieni, nicidecum de iarbă. Mai mult, faptul că spaţiile verzi nu au fost întreţinute de Romprest, aşa cum cerea contractul, a dus la uscarea plantelor, lucru reclamat şi de viceprimarul Marius Iorga.
PIDU, departe de final!
Asfaltarea în cadrul PIDU s-a făcut pe repede înainte la finele anului trecut
În ciuda acestor neajunsuri, Primăria a raportat proiectele finalizate, pentru a nu fi pusă în faţa unor penalităţi din partea finanţatorului european. “Nu mi-a plăcut atitudinea Romprest care n-a continuat cosmetizarea. Noi nu puteam intra cu Direcţia de Dezvoltare să tundem gazonul pentru că proiectul era al lor. Cetăţenii au fost supăraţi pentru că iarba era în unele locuri tăiată, în altele nu. Romprest ne-a adus la cunoştinţă că o parte a gardului viu a fost furat şi o parte s-a uscat. Vina le aparţine, nu este a Primăriei. Nu noi trebuia să udăm sau să păzim gardul viu. Sistemul video amplasat prin PIDU nu are camere care să acopere toate străzile şi toate colţurile cartierului. Miercuri s-a plantat gardul viu, iar joi dimineaţa ni s-a spus că nu mai era”, a declarat Iorga.
Întarzierea de la PIDU costă bugetul local 8 miliarde lei vechi
Primăria Focşani a fost nevoită să acopere cu bani de la bugetul local întarzierile firmelor care au lucrat la asfaltare – Vega 93 Galaţi şi la spaţii verzi – Romprest Bucureşti. Managerul de proiect Eugenia Drăguşanu a precizat că amanarea termenului final de recepţie a lucrărilor, de la 31 decembrie 2015 la 30 iunie 2016, a costat municipalitatea 800.000 lei, adică opt miliarde lei vechi. “15% din valoarea contractului de lucrări, din valoarea eligibilă a proiectului, a trecut la neeligibile. Cei 15% înseamnă 800.000 lei”, a spus Eugenia Drăguşanu. Modernizarea spaţiilor urbane a avut o valoare de 31,8 milioane lei, din care bugetul local a suportat puţin peste 500.000 lei, în timp ce extinderea spaţiilor verzi a avut o valoare de 12,6 milioane lei, Focşaniul contribuind cu 200.000 lei.
Clase noi pentru elevii Şcolii nr. 3
Clopoţelul Şcolii nr. 3 va suna adunarea în clasele moderne pe 15 septembrie 2016
În ceea ce priveşte reabilitarea şi modernizarea Şcolii nr. 3, valoarea proiectului a fost de 5,1 milioane lei, bugetul local contribuind cu 71.000 lei. Directorul unităţii de învăţămant, profesorul Mihai Neagoe, a declarat că şcoala este gata, mobilierul a ajuns, rămanand de montat tablele în clase. Acesta a cerut sprijinul Primăriei pentru amenajarea terenului de sport şi a gardului unităţii de învăţămant. “Le mulţumesc celor de la Transport Public care au făcut cate 14 transporturi pentru elevi zilnic, a fost destul de greu cu naveta”, a spus directorul Şcolii nr. 3 Focşani. La această unitate de învăţămant participă la cursuri peste 600 de elevi, distribuiţi în 24 de săli de clase moderne, cu laboratoare pentru chimie, fizică, biologie şi informatică. Şcoala nr. 3 a fost dată în funcţiune în 1990, de atunci neavand parte de vreo modernizare. Rata de promovabilitate în randul elevilor este de peste 99%, ponderea celor cu medii peste 8 şi calificative FB şi B fiind de peste 88%. Şi lucrările la unitatea de învăţămant trebuiau finalizate la sfarşitul anului 2015, proiectul primind prelungirea termenului pană ieri. (Iulia CREŢU)