Vrânceni in Lume

Galerie foto!! Un vrâncean va lansa un documentar despre statuile dacilor din Italia

Silvia Vrînceanu
22 iun 2016 18117 vizualizări

Un vrâncean care trăiește la Roma de 17 ani şi-a propus să scoată din anonimat statuile dacilor din Italia.

Angajat cu normă întreagă ca zugrav, dar un videograf şi un fotograf pasionat în timpul liber, focşăneanul Marius Lupu lucrează la un documentar despre figurile de daci care se regăsesc în diferite monumente din Roma, începând cu celebra columnă a lui Traian, împăratul roman care a cucerit Dacia acum aproape 2000 de ani.

Documentarul "Statuile dacice de la Roma" va fi lansat duminică, în premieră la Roma, în "Teatro delle Emozioni". Marius Lupu spune că muzeele şi monumentele Romei sunt pline de statui de daci despre care nu se ştie mare lucru pentru că acest subiect a fost insuficient cercetat. "Nu noi am pășit pentru prima dată prin Roma, ci strămoșii noștri. Iată că, după câteva luni de muncă, absolut voluntară, a sosit momentul mult așteptat și anume… prezentarea filmului documentar "STATUILE DACICE LA ROMA". Un documentar unic realizat la Roma, în care protagoniștii prezintă câte un loc unde sunt statui dacice… iar ceea ce aste cel mai interesant, aceste statui fac parte din cultura și istoria româneasc. Proiectarea acestui film nu este un fapt închipuit, ba mai degrabă este vorba de evenimentele dacilor din timpurile împăraților romani și, curiozitatea cea mai mare, cum de au fost ridicate așa de multe statui unui popor înfrânt, cum a fost cel dac?", spune Marius Lupu, autorul documentarului. 

Dacii de la Roma

Admirati de turişti din toată lumea, dar uitaţi de urmaşii lor din Carpaţi, dacii din Vatican şi de pe Arcul lui Constantin nu îi lasă indiferenţi pe vrâncenii care locuiesc la Roma. De câteva luni, Marius Lupu a început o adevărată cercetare prin care vrea să facă inventarul dacilor care "trăiesc" încă pe monumentele din capitala Italiei. Una dintre aceste statui se află la Muzeul Vaticanului şi reprezintă un nobil care, conform cercetărilor de ultimă oră, pare a fi chiar Decebal, regele Daciei între anii 85-106. O teză de doctorat dedicată acestui subiect de către Leonard Velcescu, un specialist român în istoria artei stabilit de mai mulţi ani la Paris, publicată în anul 2.000, arată că numărul de statui antice de daci numără peste 100 de piese iar acestea sunt răspândite în toată lumea, în Italia, în Anglia, Franţa, Spania, Rusia, Danemarca, Israel, Statele Unite etc, după cum se arată într-un articol publicat de ziarul Libertatea. De altfel, Leonard Velcescu a fost intervievat în cadrul documentarului. Cel mai recent cap de dac a fost descoperit în Forul lui Traian din Roma în 1999 şi a fost expus pentru scurtă vreme la Muzeul Naţional de Istorie de la Bucureşti. Dacii au fost puşi şi pe celebrul arc de triumf al lui Constantin, după cum spune Marius Lupu, monument rămas din antichitate, aflat aproape de Colosseum. Pe cel mai mare arc de triumf din Roma se află opt statui de daci, parte din basoreliefurile dedicate războaielor daco-romane. Majoritatea acestor sculpturi, despre care nu s-a spus până acum că ar fi de daci, au fost realizate pe timpul împăratului Traian, dar există şi unele lucrări ulterioare, de pildă din timpul lui Hadrian, potrivit cercetătorilor. Marius Lupu spune că îi recunoaşte pe daci după îmbrăcăminte, după poziţia corpului şi mai ales după căciulile ţuguiate pe care le poartă. 

După 2.000 de ani

Focşăneanul Marius Lupu îi invită pe toţi românii din Italia să urmărească documentarul care va fi lansat duminică, 26 Iunie. Pentru că nu a avut sponsori pentru realizarea acestui film documentar, ci doar câţiva susţinători din comunitatea de români prezentă la Roma, pentru acoperirea costurilor de închiriere a sălii "Teatro delle Emozioni", unde se va proiecta în premieră filmul, se va percepe o taxă de intrare de 5 Euro. Copiii sub 16 ani beneficiază de gratuitate. "Dacă ești interesat de această istorie şi vrei să afli mai multe despre urmele strămoșilor noștri la Roma, vino Duminică, 26 Iunie, ora 11.00 la <<Teatro delle Emozioni!>>”, se arată în invitaţia lansată de realizatorul documentarului "Statuile dacice de la Roma". 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Marius, acum 2734 zile, 18 ore, 56 minute, 1 secunda
https://www.facebook.com/marius.lupu.906/videos/1066465200133837/ https://www.youtube.com/watch?v=U4eMAvaZs1w
Ioan B., acum 2860 zile, 23 ore, 9 minute, 26 secunde
O initiativa excelenta. Sincere felicitari! Ar trebui preluata si de alti confrati romani aflati si pe alte meleaguri unde se gasesc urme ale populatiei care a trait si traieste in spatiul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.