Ultima oră

În pădurile Vrancei au fost raportate de patru ori mai multe tăieri ilegale în 2015 în comparaţie cu anii anteriori

Iulia Crețu
15 iun 2016 3321 vizualizări
Lemnul din pădurile judeţului nostru este al doilea cel mai râvnit şi tăiat ilegal din ţară, după cel din pădurile din Argeş, potrivit unui raport al Greenpeace România

Un Raport Greenpeace România dat publicităţii săptămâna trecută arată dezastrul din pădurile Vrancei, în cazul în care am fi mai avut nevoie de încă o dovadă. Reprezentanţii organizaţiei spun că anul trecut, numărul cazurilor de tăieri ilegale în Vrancea a explodat pur şi simplu. Dacă în Raportul Greenpeace pentru anii 2013-2014, judeţul nostru avea anunţate 787 de astfel de cazuri, în 2015, numărul tăierilor ilegale a sărit la 2.893 cazuri, adică de patru ori mai multe. Această creştere este explicată de specialiştii în protecţia mediului prin două cauze: autorităţile au fost mai eficiente în a găsi aceste cazuri, dar şi toporatorii au fost mai avizi după lemn tăiat fără forme legale. “În cursul anului 2015 autorităţile au înregistrat 34.870 de cazuri de tăieri ilegale, ceea ce reprezintă 96 de cazuri/zi. Acest lucru indică o creştere a numărului de cazuri de tăieri ilegale faţă de perioada anterioară, după cum este indicat în graficul alăturat. Judeţele care au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale sunt: Argeş – 3.087 de cazuri (8,85% din totalul cazurilor la nivel naţional), Vrancea – 2.893 (8,30%) şi Bacău - 1.882 (5,40%). Judeţul Argeş a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale investigate de autorităţi şi la nivelul anilor 2013-2014 şi 2009-2011. Această evoluţie se poate datora atât creşterii eficienţei autorităţilor în identificarea şi documentarea acestor cazuri, cât şi amplificării fenomenului tăierilor ilegale”, după cum se arată în Raport.

Poliţia a investigat mai multe cazuri decât Garda Forestieră

Judeţul Vrancea ocupă, din păcate, locuri fruntaşe în trei topuri naţionale făcute de Greenpeace. Astfel, Vrancea este pe locul secund la nivel naţional cu numărul de tăieri ilegale, 2.893, după judeţul Argeş. De asemenea, Vrancea este fruntaşă la numărul de infracţiuni silvice, cu 542 cazuri, dar şi la numărul de contravenţii silvice, 2.351 cazuri. Şi la acest ultim top suntem imediat după judeţul Argeş. Raportul Greenpeace arată că este o diferenţă foarte mare la nivelul majorităţii judeţelor între cazurile investigate de diferitele autorităţi competente. “Astfel Poliţia Română a înregistrat în aproape toate judeţele ţării un număr semnificativ mai mare de cazuri decât Garda Forestieră”, se arată în document. Raportat la judeţul Vrancea, în 2015, cazurile înregistrate s-au împărţit astfel între autorităţi: Garda Forestieră - 94 cazuri, Poliţia – 2.893 cazuri, Romsilva – 156 cazuri şi Jandarmeria – 6 cazuri. Anul trecut, autorităţile judeţene au înregistrat 2.351 de contravenţii la regimul silvic, în valoare de 1.760.170 lei. Cu această sumă, Vrancea este pe locul patru la nivel naţional. Procurorii vrânceni au soluţionat 336 cazuri, din care 37 soluţionate cu trimiteri în judecată a celor prinşi la tăieri ilegale. Cele 37 de cazuri ale justiţiei reprezintă 11% din munca procurorilor la nivel naţional.

88 de cazuri de transporturi lemnoase raportate prin 112, neînregistrate

Radarul Pădurilor a demonstrat, anul trecut, că multe dintre transporturile care străbat drumurile Vrancei au fost ilegale. Din cele 467 transporturi raportate la Radarul Pădurilor, 88 au fost identificare ca neînregistrate în SUMAL. Reprezentanţii Greenpeace spun că în 2015, în fiecare zi au fost în medie câte 54 de apeluri la 112 – Radarul Pădurilor care să raporteze transporturi de lemne. “În cursul anului 2015, au fost efectuate 19.946 de apeluri la numărul de urgenţă 112, pentru a verifica legalitatea unor transporturi de material lemnos. Dintre acestea, 3.388 (16,99%) nu erau înregistrare în baza de date a sistemul de prevenire a tăierilor ilegale (SUMAL), conform prevederilor legale”, se mai arată în Raportul Greenpeace privind tăierile ilegale din pădurile României. (Iulia CREŢU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cetateanu', acum 2870 zile, 13 ore, 18 minute, 41 secunde
Am ajuns si noi sa fim printre judetele fruntase !!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.