Ultima oră

Preot prins de Poliţie în timp ce fabrica ilegal lumanări

Silvia Vrînceanu
27 mai 2016 4120 vizualizări
Atelierul de fabricat lumânări a fost găsit la Suraia, la locuinţa preotului Poiană, în urma unor percheziţii făcute de Poliţie u Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei ştia de mai mult timp de afacerile preotului căruia i-a cerut să le încheieu dacă va fi găsit vinovat, preotul Nicolae Poiană riscă caterisirea

Un slujitor al Bisericii Ortodoxe este suspectat că făcea concurenţă neloială Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, instituţie care deţine monopol în ceea ce priveşte fabricarea lumânărilor de cult. Preotul Nicolae Poiană, de la parohia din Suraia, este în centrul unui scandal legat de deţinerea unei instalaţii clandestine pentru producerea lumânărilor. Se pare că Arhiepiscopia avea cunoştinţă de afacerea părintelui şi i-a pus în vedere să o închidă, însă acesta nu şi-a respectat cuvântul dat. Potrivit unor surse, preotul ar fi fost dat pe mâna Poliţiei chiar de superiorii săi.

Ce spune Poliţia

Din primele informaţii furnizate de IPJ Vrancea „la data de 26 mai a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Vrancea au depistat patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 38 si 52 de ani, care în perioada 2012- mai 2016, ar fi produs şi comercializat lumânări similare celor vândute în lăcaşurile de cult, fără a deţine autorizaţie în acest sens". În cursul zilei de joi, poliţiştii au efectuat şase percheziţii domiciliare, ocazie cu care în comuna Suraia, la domiciliul unuia dintre bărbaţi, a fost găsită o instalaţie pentru fabricarea lumânărilor care se afla în funcţiune. La faţa locului au fost găsite, potrivit poliţiei, materie primă folosită la fabricarea lumânărilor, precum şi cantitatea de 505 kg produs finit. Lumânările erau pregătite pentru a fi livrate "beneficiarilor". "În urma percheziţiilor au mai fost ridicate în vederea continuării cercetărilor şi sumele de 6.620 lei şi 1.130 euro. În urma documentării activităţii infracţionale s-a mai stabilit faptul că lumânările astfel obţinute erau comercializate pe raza judeţelor Vrancea, Buzău şi Bucureşti. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”, se arată în comunicatul de presă al IPJ Vrancea.

Afacere bănoasă

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei are propria fabrică de lumanări, produse pentru care deţine monopolul

 Despre afacerile părintelui Poiană se ştia de mai mult timp la nivelul Arhiescopiei şi nu numai. Preotul avea, se pare, o adevărată reţea de distribuţie a acestor lumânări în toată regiunea. Acestea le copiau pe cele care au marca Arhiepiscopiei. O lumânare costă la biserică între 0,25 şi 3 lei, însă cele mai vândute sunt cele care costă 0,5 lei. Lumânările oficiale folosite în Vrancea sunt produse în Fabrica de lumânări „Lumină lină“ a Eparhiei Buzăului şi Vrancei, care funcţionează încă din anul 1950 şi care a fost recent modernizată şi extinsă cu un depozit.În ultimii ani, pe fondul crizei economice a scăzut şi numărul lumânărilor vrândute. Din această cauză, oficialii Arhiepiscopiei au început să facă verificări incognito prin biserici, ocazie cu care s-au găsit şi "lumânări de contrabandă" la pangare. Potrivit Legii 103/1992, cunoscută şi ca "Legea monopolului",  Biserica Ortodoxă Română şi celelalte culte religioase au, în exclusivitate, dreptul de producere şi valorificare a obiectelor şi veşmintelor de cult, precum şi de tipărire a cărţilor de cult, a celor teologice sau cu conţinut bisericesc, necesare practicării cultului. Prin obiecte de cult, în sensul legii, se înţeleg vasele liturgice, icoanele metalice sau litografiate, crucile, crucifixele, mobilierul bisericesc, cruciuliţele şi medalioanele cu imagini religioase specifice cultului, obiectele de colportaj religios şi altele asemenea. Se asimilează obiectelor de cult şi calendarele religioase, precum şi produsele necesare exercitării activităţii de cult, cum ar fi tămâia şi lumănările, cu excepţia celor decorative şi a celor pentru nunţi şi botezuri.

"Ochiul dracului" stă la pangar

Potrivit directivelor date de BOR în baza acestei legi, niciun preot nu are voie să aprovizioneze pangarul cu obiecte de altă provenienţă şi nici să deruleze activităţi care le concurează pe cele ale Arhiepiscopiei. "Biserica nu se confundă cu preotul. Înlesnirea aceasta legislativă urmăreşte facilitarea posibilităţii ca orice cult religios să-şi poată produce cele necesare şi, totodată, dă ocazia ca eventualele beneficii obţinute într-un astfel de context să fie folosite în scopuri care au legătură cu viaţa spirituală a cultului respectiv (activităţi finalntropice, cultuale, misionare, etc). A desfăşura o astfel de activitate în plan personal însemnă, pe de o parte, o reuşită sigură în afacere, pe un domeniu în care există monopol, iar pe de altă parte o păgubire materială a cultului care ar fi avut dreptul şi nevoia de a primi aceste venituri", ne-au declarat surse din rândul clerului local. Potrivit unor voci apropiate situaţiei, arhiepiscopia l-a chemat la raport pe preotul Poiană încă din anul 2013, ocazie cu care slujitorul şi-ar fi luat angajamentul că nu va mai desfăşura o astfel de activitate economică, sub riscul caterisirii. Toate încercările noastre de a lua legătura cu preotul Poiană, pentru a-şi spune punctul de vedere în legătură cu această anchetă, au eşuat. Reporterii noştri au sunat inclusiv pe numărul de telefon al Grădiniţei Regatul Poveştilor din Focşani, ce aparţine familiei preotului, fără rezultat. În funcţie de rezultatele anchetei judiciare, situaţia preotului va fi analizată de Consistoriul Eparhial care va lua o decizie ce poate merge până la excluderea preotului din rândul clerului. (Silvia VRÎNCEANU)


CITITI SI:

Un preot avea acasă o fabrică ilegală de lumânări


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.