Ultima oră

VIDEO!!! WolfLife ne arată viaţa secretă a sălbăticiunilor din Carpaţi

Iulia Crețu
2 mar 2016 3602 vizualizări
Camerele cu senzori au surprins un moment rar, finalul unei vânători, în care apare prădătorul - un râs şi prada - o căprioară

Proiectul WolfLife, în care este implicată şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea, a publicat, pe site-ul proiectului, câteva filmuleţe care captează viaţa animalelor sălbatice din Munţii Carpaţi. În prim-planul camerelor video cu senzori de mişcare folosite în proiectul WolfLife, protagonişti sunt nişte râşi şi o haită de lupi, animale care îşi împart habitatul. “Imagini unice cu râşi şi lupi în sălbăticia Carpaţilor surprinse de camerele video cu senzori de mişcare folosite în proiectul WOLFLIFE pentru monitorizarea şi evaluarea stării de conservare a lupilor”, a scris, pe facebook, pentru popularizarea sălbăticiei Carpaţilor, Silviu Chiriac, specialist WolfLife. Imaginile arată trei râşi plimbându-se pe o potecă în munţi, dar şi o căprioară vânată de râşi. Imaginea este una inedită, fiind foarte rar capturată de specialiştii în viaţa sălbatică. Lucru remarcat şi de directorul World Wide Fundation România, Magor Csibi. “La noi încă există zone unde natura este aproape nedisturbată de expansiunea deseori distrugătoare a oamenilor. Asta ne arată şi proiectul WOLFLIFE, o iniţiativă menită să evalueze starea de conservare a lupilor. Camerele instalate de experţi au reuşit nu numai să ne arate un râs, dar au captat un moment inedit şi rar pentru public, finalul unei vânători”, spune şi Magor Csibi. Utilizate în  proiectul WolfLife cu  scopul  de a monitoriza şi evalua starea de conservare a lupilor, camerele video cu senzori de mişcare arată din când în când minunata sălbăticie a Carpaţilor. Haitele de lupi împart frecvent acelaşi teritoriu cu familii de râşi, cu urşi abia treziţi din somnul de iarnă şi cerbi căutând versanţii însoriţi fără zăpadă. “În aceste ecosisteme relaţia pradă-prădător funcţionează natural, dându-ne prilejul de a surprinde imagini spectaculoase ale unui râs hrănindu-se cu prada proaspăt doborâtă”, se mai arată pe site-ul WolfLife. De fapt, aceasta este bogăţia Munţilor Carpaţi, ascunsă bine de ochii oamenilor. Din păcate, acţiunea omului, prin defrişări şi braconaj, face ca aceste imagini să fie destul de rare. (I. CREŢU)

Pe platforma web tv a ZdV puteţi urmări imaginile surprinse de camerele WolfLife.


Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Nadia, acum 2975 zile, 21 ore, 36 minute, 13 secunde
Este remarcabil faptul ca directorul WWF a remarcat! Asa, si...?
Iubitor al naturii, acum 2975 zile, 21 ore, 42 minute, 55 secunde
Ce frumos isi insuseste WWF munca altora!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.