Ultima oră

Video-Excursie anticorupţie:Turul marilor tunuri din "provincia europeană" a lui Oprişan

Silvia Vrînceanu
1 mar 2016 5502 vizualizări
Cum a fost în excursia anticorupţie pe ploaie de la Focşani, oraşul în care anticorupţia umblă mai mereu cu capul spart

35 de oameni de vârste şi profesii diferite au parcurs timp de patru ore 25 de kilometri împreună prin Focşani şi împrejurimi într-o iniţiativă unică în regiune: Turul Marilor Tunuri, eveniment civic propus de portalul de bună guvernare RomaniaCurata.ro pentru a conştientiza în rândul cetăţenilor lupta anticorupţie nevoia de dialog civic şi consultare publică, buna guvernare, transparenţa administrativă şi responsabilizarea decidenţilor politici. Patru jurnalişti (Ştefan Borcea, Cătălin Stancu, Silvia Vrînceanu şi Valentin Muscă), doi profesori, unul de istorie şi altul de geografie, Gabriela Obodariu şi Alexandra Tătaru, un avocat cu un mandat de deputat PNŢCD la activ, Dan Nichita, autorul unui blog local de atitudine civică, dar şi un fost şofer cinstit de autobază, Victor Bogoi, declarat “cel mai cuminte şofer din judeţ”, au fost ghizii excursioniştilor anticorupţie prin hăţişul câtorva dintre marile tunuri postrevoluţionare. Evenimentul a fost dedicat distrugerii sau mutilării unor locuri simbolice ale oraşului Focşani: Piaţa Unirii, afectată de un proiect semieşuat de recalificare urbană pe bani europeni, Autogara şi Gara veche a Focşaniului, ambele demolate şi sacrificate de lăcomia a unor politicieni cercetaţi cu legea, secondaţi de afacerişti fără scrupule, Prefectura Veche a oraşului, victima a peste 30 de ani de şantier baronal, dar şi Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicola şi Crângul Petreşti, două zone verzi de la marginea oraşului Unirii, sufocate de rechini imobiliari transpartinici şi vânători de retrocedări cu acte falsificate. Tunuri financiare date în “anii derbedeismului politic absolut”, în complicitate cu “statul hoţ”, după cum a fost constatarea tristă a participanţilor la eveniment.
 

Judeţul unde anticorupţia umblă cu capul spart

La ora 11.00 a zilei de sâmbătă, sfidând frigul şi ploaia, excursioniştii s-au prezentat în “Piaţa ciobită Unirii”, cum a numit-o unul dintre ei, cu o precizie de ceasornic. Dotaţi cu aparate de fotografiat, carneţele şi umbrele, focşănenii au aflat cum s-a derulat sub ochii lor o afacere de peste 8 milioane de euro care a blocat 4 ani de zile centrul oraşului. Era perioada guvernării PSD/PDL a lui Emil Boc, Elena Udrea fiind ministru al Dezvoltării regionale şi turismului, cea care a girat proiectul de recalificare urbană a centrului istoric al Focşaniului. Rezultatul? În locul marmurei de Ruschiţa şi Moneasa şi al calcarului de Babadag au fost importate plăci-compozit din China mult mai subţiri decât prevedea proiectul iniţial. La afacere au închis ochii aleşi din toate partidele, rezultatul fiind că, an de an, primăria alocă sute de mii de lei pentru înlocuirea plăcilor ieftine şi fragile care se sparg. Partea bună a acestui proiect a fost că spiritul civic al focşănenilor a ieşit din cladestinitate. La presiunea publică a fost organizată în 2009 prima dezbatere publică adevărată de către Primărie ce viza aspectul urbanistic al oraşului. “Transparenţa şi consultarea publică nu sunt un lux, ci o necesitate pentru buna funcţionare a unei comunităţi!”, a fost concluzia profesoarei Gabriela Obodariu, care s-a numărat printre iniţiatorii acelei dezbateri, în calitatea sa de preşedinte al Clubului Focşani al Asociaţiei Pro Democraţia.

Propunere: Grădină Botanică în locul ruinelor de la fabrica de mobilă

Chiar dacă afară ploua bine şi erau nerăbdători să urce în autocarul care să-i ducă în multdorita excursie anticorupţie, câţiva dintre cei prezenţi au dat o fugă şi pe la  “Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică” din grădina publică pentru a lua o hartă a oraşului Focşani. A fost creat cu mulţi bani europeni (http://www.focsani-turism.info) în scopul promovării turismului local, iar recent aici au fost angajate de către primărie două tinere şomere care să se ocupe de turişti. Uşile acestuia erau, deloc surprinzător, închise în week-end. Chiar şi fără hartă am nimerit rapid groapa de gunoi de la fosta fabrică de mobilă MOPAF. “Iată că şi ruinele sunt profitabile!“, a constatat la faţa locului, printre bălăriile uscate, focşăneanca Mariana Ponea, când a aflat că societatea de termoficare plăteşte chirie pentru un drum care trece printr-o fostă proprietate publică, respectiv Combinatul de prelucrare a lemnului MOPAF Focşani. Totul a fost demolat, iar 23 de hectare de teren au fost preluate de firme private pe fondul boom-ului imobiliar din 2007-2009. 

Aşa se face că, într-un judeţ cu 170.000 ha de pădure, o fabrică de mobilă cu tradiţie şi cu specialişti consacraţi este pusă la pământ. Iar din Vrancea pleacă la export mii şi mii de buşteni în stare brută. Despre acest tun le-a vorbit curioşilor prezenţi Cătălin Stancu, jurnalist vrâncean cu o experinţă de peste 20 de ani. “”Noi nu ne vindem ţara”, dar o distrugem noi. Aşa s-a întâmplat cu MOPAF, o societate privatizată cu Asociaţia Salariaţilor (PAS), o metodă păguboasă în majoritatea cazurilor în întreaga ţară. Privatizarea a fost supravegheată de Margareta Costea, soacra lui Mircea Geoană, care ocupa o funcţie importantă în structurile guvernamentale din acea perioadă. Evoluţia firmei după 1990 a fost, practic, o involuţie până la dispariţie. În perioada 2006-2007, firma a ajuns în mâinile unuia dintre ”minunaţii” oameni de afaceri ai lui Oprişan, Vasile Roşca, socrul unui deputat UNPR, Laurenţiu ţigăeru Roşca, băgat la înaintare în multe afaceri de pe plaurile mioritice. Apoi, MOPAF a ajuns în portofoliul unor dezvoltatori imobiliari care i-au pus lacăt şi cruce pe data de 1 noiembrie 2008“, a reamintit jurnalistul povestea distrugerii MOPAF. În mijlocul a ceea ce a fost odată mândria platfomei industriale a oraşului a apărut şi o soluţie care ar scoate la lumină acest spaţiu plin de gunoaie şi ar sparge şi din monotonia cartierelor-dormitor comuniste. George Pantelimon, expert în protecţia mediului, a propus ca terenurile să fie răscumpărate şi transformate într-o grădină botanică: “Avem aici un teren ideal pentru un asemenea proiect, se poate amenaja ceva fantastic. Aşa rezolvăm o mare problemă şi anume deficitul de spaţiu verde pe cap de locuitor din Focşani”.

Gara şi Autogara, demolate de profitorii tranziţiei

Turul Marilor Tunuri Focşani a dezvăluit apoi şi cum au fost demolate gara şi autogara din vechiul Focşani. Clădirea futuristă a Autogării, un fel de Romexpo al Focşaniului, după cum a catalogat-o publicistul Valentin Muscă, ar fi putut fi salvată de la pieire în contextul în care Piata Victoriei, construită după modelul celebrei Place de l ‘Etoile din Paris, a fost propusă spre clasare şi protejare ca monument istoric prin noul Plan Urbanistic al municipiului. Despre cum a fost dat acest tun a dezvăluit un om din interior, Victor Bogoi, fost şofer la Intreprinderea de Transport Auto Focşani, înşelat de acţionarii majoritari, oameni bine puşi la vârful PNL Vrancea. “Ei au luat tot, noi nici negrul de sub unghie”, s-a plâns focşăneanul, premiat la final de carieră pentru că nu a fost implicat în niciun incident în trafic în 50 de ani de şoferie. “Focşaniul a ajuns  un aspirator de bani, un oraş fără industrie, care trăieşte doar din comerţ. Acelaşi proprietar care a vândut clădirea autogării a vândut şi clădirea istorică a Comisiei Centrale de la Focşani, care a ajuns tot la groapa de gunoi“, a spus publicistul Valentin Muscă, ghidul nostru la acest obiectiv. El spune că imobilul autogării ar fi putut fi transformat în centru expoziţional sau în muzeu. Cetăţeanul Victor Bogoi este unicul avertizor de integritate din interiorul fostei ITA care se roagă de şase ani de autorităţi să ancheteze modul în care a fost vândută şi apoi demolată autogara pentru a face loc unui centru comercial care nu respectă deloc arhitectura zonei. Bucuros că povestea i-a fost ascultată de atâţia oameni, după finalizarea Turului Marilor Tunuri el a decis să se întoarcă la Parchet cu o nouă reclamaţie.
Ura şi la euroGara inaugurată de doi infractori!

Din nefericire, la autogară s-a repetat istoria demolării gării istorice din Focşani, detonată în 2001 într-o afacere pentru care CFR-ul este încă implicat în procese cu omul de afaceri penal Dumitru Bucşaru. Gara soră din Râmnicu Sărat, oraş situat la 40 de kilometri, este la locul ei şi arată încă foarte bine. “Nu orice ţepar a avut şansa să lucreze aici“, a insistat unul dintre prezentatorii turului anticorupţie. Jurnalistul Ştefan Borcea a adus inclusiv fotografii de la inaugurarea vechii gări şi chiar o poză  cu un vechi ceas Paul Garnier, care trona odată pe peronul gării din oraşul Unirii. “Gara veche a fost inaugurată în 1881 de către Regele Carol, iar eurogara a fost inaugurată de doi infractori, Mitrea şi Năstase. Aşa am ratat şansa de a avea o gară de poveste“, a spus Ştefan Borcea, de la ziarul Adevărul. “Mai sunt şi alţii pe lângă ei, dar nu au fost dovediţi”, a intervenit Cătălin Stancu, de la portalul de ştiri Vrancea24 şi Gherila de Vrancea. Excursioniştii Romania Curată au dorit să vadă măcar macheta vechii gări, care se păstrează într-un hol din zona administravă, însă impiegatul nu ne-a permis accesul.

Solicitare: Prefectura Veche a judeţului Putna să fie dăruită Culturii!

De şase ani nu s-a mai lucrat la Prefectura Veche din Focşani, clădire monument cu acoperişul colorat ca o salamandră, proiectată după modelul mănăstirilor din nordul Moldovei. Pe zi ce trece clădirea se deteriorează. “Acum două luni, consilierii judeţeni au aprobat nişte bani pentru o expertiză care să arate cât de deteriorată este în interior”, a spus invitatul RomaniaCurata.ro, Ştefan Borcea, despre lucrările de reabilitare. Cu toate că a fost finalizată în proporţie de 90%, potrivit unei informări oficiale a Consiliului Judeţean, de mai bine de 6 ani aici nu se mai lucrează. Jurnalistul Borcea a dezvăluit celor prezenţi că imobilul a mai beneficiat de două consolidări costisitoare după 1990, inclusiv stoleria fiind schimbată fără ca această clădire-simbol, veche de 103 ani, să fie folosită nici măcar o zi. Antreprenor general a lucrării este compania Vega ’93 din Galaţi, controlată de Corneliu Istrate, miliardar din top 300. Recent, Curtea de Conturi, al cărei sediu este chiar peste stradă, a constatat că s-a plătit firmei o sumă mare de bani în contul unor lucrări neexecutate. Costurile totale ale lucrărilor se ridică la 14 milioane de lei, până acum fiind decontate 9 milioane de lei. 

Să privim şi partea bună. Bine că nu au demolat-o!“, a intervenit Florin Dîrdală, cercetător la Arhivele Statului, cel care a vorbit despre istoria acestei clădiri care ascunde un secol de administraţie publică locală. Focşănenii participanţi la turul anticorupţie au cerut ca aici să se amenajeze un centru cultural, o blibliotecă sau chiar Palatul Copiilor, rămas fără sediu ca urmare a unor retrocedări.


"Focşaniul istoric aproape a dispărut de pe harta ţării”

Excursia a continuat în acelaşi ritm pentru încă două ceasuri, timp în care focşănenii au văzut cu alţi ochi clădiri şi locuri din oraşul lor, au aflat ce au avut şi ce-au pierdut, construcţii care ascund nu doar jafuri, ci şi poveşti de viaţă, legende şi exemple bune de urmat. Unul dintre acestea este I. Gh. Cantacuzino, mare antreprenor din secolul 19, care a fost la un pas să dea faliment pentru că şi-a dorit să ducă lucrarea de înălţare a Gării din Focşani la bun sfârşit folosind chiar bani personali. “Focşaniul istoric aproape a dispărut de pe harta ţării”, a fost constatarea tristă a profesoarei Alexandra Tătaru, după ce s-au inventariat clădirile simbol dispărute în ultimii ani ca urmare a nepăsării şi ignoranţei.

Pomicola, un tun neanchetat de 160 de milioane de euro

Următoarele ţinte ale excursiei noastre au fost zonele verzi din apropierea oraşului. Fosta Staţiune de Cercetare-Dezvoltare “Pomicola” Focşani, un alt obiectiv de pe lista “marilor tunuri” focşănene, este o afacere transpartinică evaluată de jurnaliştii locali la 160 de milioane de euro, în care au “cooperat” pentru a-şi umple buzunarele clanurile de afacerişti din PSD, PNL şi PDL. Miza: transferul din proprietatea publică a statului în proprietate privată a 400 de hectare de teren pe care au răsărit –  în locul mult promisului parc industrial –  reşedinţe private luxoase, fabrici, centre comerciale, un hotel şi, mai nou, o benzinărie azeră. A încercat să desluşească afacerea pentru excursioniştii anticorupţie avocatul Dan Nichita, publicist si blogger VranceaAltfel.ro, care a constatat că în această afacere “statul a fost întâiul hoţ”. “Pomicola a însemnat planificarea “legală” a operaţiunii de însuşire pe nimic a averii statului. Afacere curat PSD-PNL cu complicitate PDL. Eroi pe faţă afaceriştii Ion Martiş, Neculai “Ţuţoi, Călin Ion. Oare ce foste instituţii ex-comuniste i-a legat pe toţi aceşti domni? OUG 78/2003 aprobată prin Legea 147/11 mai 2004 scoate Pomicola de sub jurisdicţia Academiei de ştiinţe Agricole şi Silvice Gh Ionescu de Siseşti şi o reorganizează ca societate pe acţiuni cu capital de stat. Adică nu mai e domeniu public, ci de-acum poate fi dusă înspre faliment şi executată. A răspuns de această comandă psd-istul PDL Ion Ghionea în noiembrie 2004. Câtă grabă… Plantaţiile au ajuns astfel la cine trebuie astfel nici dracul nu mai putea intra pe cele 400 ha livezi. De retrocedare a răspuns filiera liberală… Ca de obicei malversaţiunile locale au fost binecuvântate prin hotărâri judecătoreşti definitive… Iar cu cazul Bobocea, personaj eliberat după ce s-a stabilit că a obţinut 130 de hectare puţin mai încolo, la Crâng, cu acte false, justiţia mioritică a arătat că încă suntem la începutul anilor 90…”, a sintetizat Dan Nichita.
 

Să salvăm Crângul!

Turul anticorupţie al României Curate s-a încheiat cu o Oprire la “Moşia Oprişan”, staţia terminus fiind însă un obiectiv care ar putea fi salvat de cetăţeni până nu e prea târziu. Este vorba despre proiectul de amenajare a ariei naturale Crângul Petreşti, în valoare de 5 milioane de euro, care se betonează “la greu” în această perioadă. Cele 40 de hectare de pădure oferite oraşului de Regele Carol I sunt acum vulnerabile, culmea, din pricina unui proiect cu finanţare europeană. Consiliul Judeţean Vrancea a reziliat contractul cu asocierea de firme condusă de Recon şi Doje din Bucureşti pentru amenajarea Crângului şi a scos la licitaţie restul de lucrări, care ar trebui terminate în – atenţie – trei luni. Termenul este foarte scurt ţinând cont de volumul foarte mare de lucru în sezon rece. La ora vizitei noastre nu era nimeni pe şantier, nici măcar un paznic, în ciuda unui proces care vizează conservarea dovezilor. Pe 30 iunie 2016 este termenul limită până la care investiţiile cu fonduri europene nefinalizate până la 31 decembrie 2015 pot fi finalizate cu banii beneficiarului, fără a fi returnaţi banii europeni cheltuiţi deja. Noul caiet de sarcini pentru proiect este realizat de aceeaşi firmă, Euro Proiect SRL, condusă de Dorinel Modreanu, cumnatul deputatului liberal Nini Săpunaru. “Arată dezolant şi aici nu se mişcă nimic. Au apărut betoane în mijlocul pădurii, gropi şi zone defrişate probabil pentru parcări. Au distrus natura. Păcat”, a declarat Daniel Bogdan Mihăilă, participant la turul anticorupţie. La iniţiativa Ludmilei Ivan, cei prezenţi au decis să ceară autorităţilor să-i ţină la curent săptămânal cu privire la mersul lucrărilor efectuate în pricipala zonă de agrement a oraşului lor.
 

Haz de necazul vrâncenesc: “hoţii nu pot fi numiţi domni”

În mersul autocarului anticorupţie, focşănenii au admirat vilele noilor îmbogăţiţi, au criticat faţadele pestriţe ale blocurilor anvelopate alandala în lipsa unui ochi critic de arhitect şef şi au decis că în “judeţul baronului Oprişan” “hoţii nu pot fi numiţi domni”. Ne-au propus şi multe alte obiective musai adăugat în “to do-ul” unei viitoare ediţii a Turului marilor tunuri. Cel mai plăcut a fost că s-a vorbit cu dragoste de oraşul Unirii şi s-au spus poveşti turistice despre tunelurile secrete care “tăiau ”graniţa, pentru contrabandă, între Focşanii Moldoveni şi Focşanii Munteni. Cineva şi-a amintit şi despre o veche damigeană cu vin găsită taman sub ruinele peste care se înalţă acum catedrala din centrul Focşaniului, a cărei construcţie a început cu un schimb dubios de terenuri al cărei beneficiar a fost chiar mama “domnului” Marian baron Oprişan, pensionara Lucia Gherarde. Nu se mai ştie dacă vinul era bun pentru a ostoi setea unor călători osteniţi ca şi noi de atâta drum pentru că butelca a dispărut misterios precum bunurile Statului Român după 1989…

“Refuz să cred că oamenii curajoşi din Vrancea încap într-un autocar!”

Interesul foarte mare al oamenilor de rând de a se înscrie în această excursie -experiment arată că vrâncenilor chiar le pasă de locul în care trăiesc, vor condiţii mai bune de trai şi au idei foarte bune în materie de dezvoltare durabilă. Singura problemă ar fi ca decidenţii politici să-şi facă timp să-i consulte în mod real şi să-i asculte, nu doar să încerce să le arunce praf în ochi la alegeri. “Că s-a furat enorm în aceşti ani, se ştie. Problema este ce se va întâmpla pe viitor cu ceea ce a mai rămas“, a pus punctul pe “i” Vasile Calmîş, lider al Grupului vocal Accord şi instrumentist de bază în orchestra Unirea. Toţi cei prezenţi au promis că vor păstra legătura pentru iniţierea unor proiecte civice comune, pentru că – nu-i aşa – “Unirea face puterea”. Cele mai mici excursioniste din Turul marilor tunuri de la Focşani au fost trei fetiţe care beneficiază, iată, şi de puţină educaţie civică în cei şapte ani primiţi de acasă, de la părimţi. Prezenţa acestora i-a inspirat pe oamenii mari. “Cred că ar trebui tipărită o broşură cu jafurile şi distribuită gratuit în grădiniţe, şcoli şi licee”, a propus cititorul nostru Radu Aiacoboae, alias R.A. Cea mai mare reuşită este că cei prezenţi au decis că au un scop comun realizabil şi vor păstra legătura pe Facebook. A fost creat în acest sens un grup intitulat “Vrancea României Curate” care ar trebui să crească. “Refuz să cred că oamenii curajoşi din Vrancea încap într-un autocar!”, a spus Gheorghiţă Mocanu, ofiţer de politie în rezervă şi cunoscut scriitor vrâncean, care a participat la eveniment.

 

•    În urma acestui eveniment, caravana anticorupţie a fost invitată să vină şi în Galaţi, Tecuci, Bârlad şi Vaslui, “zone critice ale României, cu cea mai mare saracie şi hoţie”, dar şi la Soveja, acolo unde staţiunea de odihnă şi tratament, cândva o perlă a munţilor Vrancei, a ajuns azi o dezolantă ruină. “Este multă nevoie de oameni ca dumneavoastră“, ne-a scris un cititor. Noi credem că, dimpotrivă, este nevoie de dumneavoastră, de buni cetăţeni! (Silvia Vrînceanu)
 
Evenimentul Turul Marilor Tunuri de la Focşani a fost organizat de Silvia Vrînceanu, coordonator regional al portalului de bună guvernare RomaniaCurata.ro, alături de Asociaţia pentru Promovarea Culturii şi Mediului “Accord”, Asociaţia de Tineret “Eu, tu şi ei”, având ca partener media Ziarul de Vrancea. Mai multe imagini de la eveniment aveti AICI

CLICK AICI dacă vrei să intri în grupul Vrancea României Curate

 

 

Cei mai mici excursionişti civici au avut 4 şi 6 ani


 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
Ricardo Monel, acum 2947 zile, 20 ore, 39 minute, 55 secunde
Acest articol este bun, dar este incomplet, si, din aceasta cauza, nereusit. Asteptam completari. Unde sunt marile nume de la Bucuresti si din strainatate care au facilitat si condus acest jaf citeste integral
lana, acum 2949 zile, 2 ore, 34 minute, 21 secunde
Felicitari pentru articol. Informati-va si nu dormiti in indiferenta. Marii asa zisi afaceristi , oameni realizati ai Focsaniului , au fost hotii si profitorii in momentul revolutiei. Astfel au pus citeste integral
Mosu', acum 2949 zile, 15 ore, 37 minute, 8 secunde
Felicitari, Silvia Vranceanu!
Jim, acum 2950 zile, 2 ore, 55 minute, 34 secunde
Foarte bun articol.Ca focsanean deplang si eu starea in care a fost adus orasul de lacomia si reaua credinta a alesilor.Niciun parc nu mai avem.Cel din centru a fost distrus, Balcescu e un monument al citeste integral
Adevarul, acum 2949 zile, 2 ore, 29 minute, 7 secunde
alo baietel se pare ca nu stii dedesubturile povestii " cine a furat Mopaf" . MOPAF A FOST FURAT DE ROSCA. Mopaf a fost vandut de Rosca pentru ca se afla in postul cheie de conducere si i-a citeste integral
GEORGE N, acum 2950 zile, 2 ore, 56 minute, 16 secunde
Spectacol Dezolant ! Daca o sa mai faceti turi asa o sa speriem Roamania frumoasa la cum arata ruina de Focsani.Ia sa filmezi Suceava,Piatra Neamt,Bacau si paoi sa compari Focsaniul!Minunat gestul sa citeste integral
Marian, acum 2950 zile, 3 ore, 57 minute, 3 secunde
Cat este Oprisan si gasca lui la putere, nu se poate face nimic. Au distrus tot, pentru comisioanele luate din banii publici. Cum puteau sa faca asa avere ? Piata Unirii, Gara, Pomicola, Mopaf si alte citeste integral
Asistat social, acum 2950 zile, 4 ore, 53 minute, 57 secunde
Bravo! Am citit cu mare interes dar si parere de rau pentru orasul meu candva frumos ,despre misiunea voastra. Cu drag as fi participat si eu.Tineti-o tot asa.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.