Ultima oră

Panoul cu fapte bune ale anului 2015. Lista rămâne deschisă!

Alina-Elena Vasiliu
31 dec 2015 1555 vizualizări
Ce înseamnă un an bun pentru tine? La final de 2015, Ziarul de Vrancea şi-a adunat colecţia de fapte bune, care au adus zâmbete sau speranţă pe chipul cuiva şi o împărtăşeşte cu tine. Pentru noi, un an bun este cel cu fapte frumoase de pus la panoul de onoare. Citeşte şi tu care sunt premianţii şi poveştile lor!

Do you speak English? O conversaţie în limba generozităţii 

Nici un curs de engleză nu e la fel de eficient ca o conversaţie cu un vorbitor nativ. La asta s-a gândit americanul John Korst când a venit la Focşani în căutarea unor şcoli interesate să colaboreze cu el în calitate de lector invitat la orele de limba engleză, fără a pretinde vreun salariu. “Eu nu primesc nimic din chestia asta, poate doar o mică rază de soare. Iar dacă întâlnesc câţiva profesori şi elevi, poate îi fac ceva mai fericiţi”, mărturisea americanul acum câteva luni. În toamna acestui an, John Korst a venit la Liceul Pedagogic “Spiru Haret”, în cadrul unui protocol de colaborare încheiat cu Romanian-American Network Inc., organizaţie ce publică ziarul “Tribuna Românească” în Chicago. Voluntarul le-a prezentat elevilor exemple de bune practici în diverse domenii, contribuind la îmbunătăţirea cunoştinţelor de limbă engleză, dar şi a calităţii predării. Preşedinte al fundaţiei “A Thousand Books”, prin care zeci de mii de cărţi în limba engleză au ajuns în România, Korst a vizitat Focşaniul de mai multe ori în ultimii zece ani şi a hotărât că vrea să facă mai mult în numele profesorilor americani de la TEFL, care au fost în România ca voluntari pentru Corpul Păcii. Lui John îi place atât de mult Focşaniul încât ia în calcul chiar să se mute aici într-o bună zi. Te aşteptăm, John! 

Doi profesori din Vrancea pentru copiii români din Londra

Şi dacă românii de aici pot învăţa engleza la ei acasă, de ce n-ar învăţa şi românii de peste graniţă lucruri frumoase despre ţara lor, în limba lor, chiar dacă sunt pe alte meleaguri? Profesorului Gabriel Chelaru, din Focşani, îi aparţine iniţiativa înfiinţării unui club gratuit de Cultură şi Civilizaţie Românească pentru copiii din două şcoli din Londra, unde acesta predă limba franceză de patru ani. “La două dintre şcolile mele, care fac parte din aceeaşi federaţie, am o mână bună de copii români. S-a frânt inima în mine când am văzut că nu prea ştiu a citi în limba părinţilor şi a bunicilor, că ştiu prea puţine despre locurile de unde se trag. Şi mi-am zis că toţi merită o şansă să cunoască limba în care poveştile au farmec”, povesteşte Gabriel Chelaru. În desfăşurarea proiectului, dascălul - care a fost declarat în 2014 “Profesorul anului” pe baza aprecierilor obţinute de la directorii şcolilor cu care colaborează - este susţinut de soţia sa, Mirela, de asemenea profesor  în Londra. Gabriel Chelaru este iniţiatorul primului blog vrâncean şi, deşi acum viaţa lui se leagă de Marea Britanie – nu s-a putut desprinde definitiv de locurile natale, el rămânând legat de Vrancea şi prin materialele de opinie pe care le scrie pentru Ziarul de Vrancea şi pentru blogul de atitudine civică Vrancea Altfel. Ziarul nostru îl felicită pentru că, într-un oraş în care se vorbesc peste 300 de limbi, învaţă o mână de copii poveştile noastre, în limba noastră. 

Summer Blues Festival merge mai departe prin Chris Cigolea

Summer Blues Festival (Festivalul de blues internaţional), de pe 7-8 iulie 2015, continuă în 2016, chiar dacă sub o altă fo rmă. Avem confirmarea focşăneanului Chris Cigolea, care s-a întors acasă după mult timp pentru a ne oferi puţină muzică bună. Summer Blues Festival a fost văzut ca o soluţie pentru ca Orchestra de Cameră Unirea din Focşani să nu mai reclame lipsa unui pian atât de necesar pentru spectacole, însă orgoliile şi lipsa de comunicare au făcut ca oferta să fie declinată iar pianul să fie returnat producătorului. Sufletul evenimentului a fost Chris Cigolea, în tandem cu Rotary Varana, club al cărui membru este şi focşăneanul stabilit în Canada. Sunt 21 de ani de când a plecat din ţară, dar nu se dezice de meleagurile de origine. Tocmai din dragoste pentru locurile natale, a organizat acest festival, în cadrul căruia a concertat pentru a doua oară acasă, dar mai ales pentru prima dată în faţa mamei sale, prezentă în loja din Teatrul  Pastia, plin până la refuz, aşa cum nu a mai fost de la ultima ediţie a Festivalului “Vin’ la teatru”. “Avem nevoie de mai multă cultură în oraşul nostru şi sunt convins că sunt oameni gata să ajute”, a spus Chris Cigolea, primul trompetist care şi-a dat doctoratul în acest instrument muzical la Universitatea din Toronto. Toată sala a fremătat când canadianul originar din Focşani a cântat “Hora Unirii” la trompetă, lecţia sa de românism fiind răsplătită cu multe aplauze. Cât despre scopul evenimentului, acesta a fost atins doar într-o anumită măsură, deoarece până la achiziţia marelui pian mai e nevoie de timp, de alţi sponsori şi, poate, de un primar şi de consilieri mai implicaţi. Cert este că festivalul a aşezat Focşaniul pe harta oraşelor româneşti cu evenimente similare, iar Chris Cigolea plănuieşte să reitereze Summer Blues Festival şi în anii următori, într-o variantă chiar mai extinsă, după cum anunţă chiar el. 

Jobs.gov.ro al lui Botan, considerat un “motor de schimbare pozitivă”

Cristian Botan, focşăneanul care a creat site-ul jobs.gov.ro şi care a ocupat funcţia de consilier de transparenţă al fostului premier Victor Ponta, a fost inclus pe lista celor 100 de lideri ai inovaţiei din Europa Centrală şi de Est, în iarna lui 2014. Portalul iniţiat de acesta are drept scop prezentarea tuturor posturilor din administraţie disponibile, pentru o mai mare transparenţă. Lista în care a fost inclus focşăneanul a fost creată ca parte a unei campanii care are ca scop promovarea inovaţiei în regiune, prin evidenţierea celor care sunt motorul schimbărilor pozitive în societate. În 2014, în top au mai fost nominalizaţi încă doi tineri români, alături de Botan. Candidaţii pentru NE100 sunt oameni şi echipe care utilizează noile tehnologii în sectoarele lor de activitate, ale căror acţiuni au impulsionat economia, ştiinţa, cultura şi comunitatea. Botan şi-a legat numele de alte cinci proiecte online, care au ca ţintă transparentizarea administraţiei publice: date.gov.ro, internship.gov.ro, online.gov.ro, petitii.gov.ro, transparenta.gov.ro. (I. C.)

Gina Dumitriu duce cărţile româneşti vrâncenilor din Italia



Peste 4.200 de români din localitatea Terni, aflată în centrul Italiei, se bucură, de anul acesta, de o bibliotecă unde se găsesc cărţi în limba lor de origine, bibliotecă înfiinţată cu sprijinul unei asociaţii conduse de vrânceanca Gina Dumitriu. Aceasta predă, de asemenea, ore de limbă, cultură şi civilizaţie românească, pentru a veni în sprijinul celor care vor să nu uite de unde au plecat. Cursurile sunt susţinute de Ministerul Educaţiei şi de Ministerul de Externe şi sunt frecventate de copii români curioşi să afle lucruri noi despre România, chiar dacă, fizic, sunt departe de casă. Iniţiativa vrâncencei este o speranţă pentru emigranţii români muncitori în Italia, că drumul până acasă nu este atât de lung, atâta timp cât legătura cu originile este permanent întreţinută.

Povestește-ne și tu despre inițiativele tale sau ale prietenilor și ziarul nostru le va transforma într-o poveste de spus mai departe!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.