Ultima oră

Pe final de an, Centrul de Transfuzie Sanguină este în criză de sânge

Dana Lepădatu
30 dec 2015 1781 vizualizări
Stoc negativ pentru grupa 0 şi doar o pungă de sânge pentru grupa de A2 la Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea. Criza de sânge este şi efectul tragediei “Colectiv” care a epuizat stocurile de sânge din spitale. Centrul aşteaptă în continuare donatori şi le mulţumeşte celor care le-au fost alături în anul care stă să se încheie.

Criză de sânge acută la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea. Lipseşte cu desăvârşire sânge din grupa 0 Negativ, iar stocul pentru grupa A2, de exemplu, s-a redus la o singură pungă de sânge. Deşi în săptămâna premergătoare Crăciunului situaţia părea să fie stabilă, iar Centrul de Transfuzie se aştepta chiar la o creştere a numărului de donatori, zilele care au urmat au adus foarte puţini donatori. Acum, în Ajun de Anul Nou, Centrul este în criză de sânge. “Avem multe solicitări şi trebuie să găsim soluţii. Apelul nostru este către oamenii care altădată donau, să revină. Apelăm şi la cei care s-au sensibilizat sub efectul “tragediei Colectiv” ca în ianuarie, februarie să revină. Ne-au ajutat la acel moment foarte mult şi sperăm să devină donatori permanenţi”, ne-a declarat Georgiana Marin, purtătoarea de cuvânt a CTS Vrancea. În cazul în care pacienți din Vrancea vor avea nevoie acută de sânge, în cantități mai mari, Centrul ar putea fi nevoit să ceară ajutorul alte centre de transfuzie din ţară, dar și acolo situația este delicată. La începutul lunii noiembrie, sub efectul “Colectiv”, foarte mulţi oameni au venit să doneze sânge, acesta fiind modul lor de a-și arăta solidaritatea față de cei răniți. În acele zile, programul Centrului a fost chiar prelungit pentru a putea face faţă numărului mare de donatori. Dar ca de obicei la noi "minunea" nu a ținut prea multe zile. “Contează conştientizarea omului şi aplecarea spre a face bine celuilalt”, este de părere Georgiana Marin. 

Cine poate să doneze?

Recoltarea de sânge se face dimineaţa, după un mic dejun uşor (ceai, cafea, biscuiţi) fără grăsimi. Potenţialii donatori sunt aşteptaţi zilnic, între orele 08.30-12.00, la sediul CTS Vrancea. Donatorii permanenţi trebuie să ştie că pot dona sânge la fiecare două luni, în cazul bărbaţilor, respectiv la fiecare trei luni, în cazul femeilor. Donarea de sânge nu reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii lor, toate instrumentele utilizate fiind sterile şi de unică folosinţă. Mai mult, medicii spun că donarea reprezintă un adevărat beneficiu pentru sănătate, fiind calea cea mai rapidă de regenerare a sângelui. La donare, organismul rămâne fără o anumită cantitate de sânge şi măduva osoasă este nevoită să producă celule noi, lucru care întinereşte organismul. Potenţialii donatori trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, să nu sufere de boli cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile. Sunt acceptate la donare femeile care au peste 55 de kilograme şi bărbaţii care au peste 65 de kilograme. În prezent, donatorii din Vrancea beneficiază, la fiecare donare de sânge de un repaus de o zi plătit, decontarea transportului pentru ziua respectivă şi de 7 tichete de masă în valoare totală de 65,45 lei. De asemenea, odată cu recoltarea de sânge, donatorul beneficiază şi de un set complet de analize gratuite. Centrul de Transfuzie Sanguină, prin reprezentanţii săi, ţine să mulţumească pe final de an tuturor celor care le-au fost alături în diverse campanii de donare pe perioada acestui an. (Dana LEPĂDATU) 

Dacă doriți informații despre programul de donare din aceste zile, iată adresa CTS Focsani:

Strada Cuza Voda 50-52/ Tel : 0337/401 392/ Mobil : 0753 318 499

Director Mioara Hanta

Mai multe despre grupele sanguine, pastrarea si administrarea sângelui puteți afla de AICI


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.