Ultima oră

Mihai Ghyka, proprietarul conacului de la Coteşti, a fost cooptat în Guvern

Silvia Vrînceanu
26 dec 2015 9253 vizualizări
Mihai Ghyka, unul dintre cei mai respectați executivi români, devine secretar de stat la Ministerul Culturii. Puțini știu, dar alături de soția sa a reabilitat conacul Orleanu de la Cotești, aflt în proprietatea familiei sale. Vă arătăm fotografii în articol.

Mihai Ghyka a fost numit secretar de stat în Ministerul Culturii, printr-o decizie semnată de premierul Dacian Cioloș și publicată în Monitorul Oficial, potrivit Agerpres. Ghyka a fost director comercial din cadrul Diviziei de Business a Vodafone România, președinte și director general la Bergenbier România, a lucrat peste 10 ani în FMCG, având mai multe roluri de conducere în departamentele Financiar și Marketing ale acestei companii, atât în România, cât și pentru regiunea Balcani. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, originar din Vrancea, anunță joi numirea în funcție a lui Mihai Ghyka și scrie că acesta "se va ocupa, între altele, de managementul instituțiilor neperformante".

Mihai Ghyka (n. 1971, Bucuresti) este este descendent al lui Grigore Ghica, ultimul domnitor al Moldovei. El a emigrat în Canada în primăvara anului 1989, cu doar câateva luni înainte de căderea comunismului, și a revenit în România pe pozitia de analist financiar la Bergenbier, urcând apoi treptele până la pozitia de manager general și președinte al Consiliului de Administratie. El detine, împreună cu familia, un conac în judetul Vrancea. În curtea conacului de la Cotești a avut loc în semptembrie 2014 unul dintre evenimentele SoNoRo, proiect cultural care şi-a propus să readucă muzica de cameră în clădirile de patrimoniu. Cu această ocazie, ocazie soţii Emanuela şi Mihai Ghyca au deschis porţile superbului conac, recent renovat, pentru iubitorii muzicii simfonice. Alături de soţia sa, Mihai Ghyca s-a dedicat în ultimii ani refacerii acestui conac, care a fost inaugurat cu ocazia evenimentului SoNoRo. 

Printre oaspeţi s-au numărat, alături de membrii familiei Ghyka şi de alţi invitaţi de viţă nobilă, Excelenţa sa, François Saint-Paul, Ambasadorul Franţei în România, Călin Popescu Tăriceanu, fost prim-ministru al Romaniei, Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, dar şi unul dintre nepoţii celebrului muzician Sergiu Celibidache. 

Transformat în sediu de IAS de către comunişti, conacul de la Coteşti a aparţinut în perioada interbelică unui celebru om politic liberal, Mihai Orleanu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, ce avea să îl dea drept dotă fiicei sale, căsătorită cu un ministru din timpul regelului Carol II. Istoria conacului începe în 1471, când căpitanul Stan Cotea, cel care avea să întemeieze satul Coteşti, primeşte de la Radu cel Frumos o proprietate, unde şi-a construit şi reşedinţa. În 1949, conacul a fost naţionalizat, devenind sediul IAS Coteşti. A fost retrocedat în anul 1998 şi inclus într-un program de reabilitare, astăzi fiind în proprietatea familiei Ghyka. 

 

Detalii despre acest proiect puteţi afla de AICI. (Silvia VRÎNCEANU)

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.