Ultima oră

Moş Crăciun vine cu soare. Anul Nou ne aduce ger siberian

Dana Lepădatu
24 dec 2015 3397 vizualizări

Moş Crăciun nu vine în acest an cu zăpadă, ci cu temperaturi primăvăratice, cuprinse între 9 şi 12 grade, însă de Anul Nou vremea se răceşte brusc în ceea ce meteorologii numesc "ger siberian uscat". Probabilitatea pentru ninsori slabe, temporare va creşte în zilele de 26 şi 27 decembrie şi în data de 29, apoi iar în primele zile ale noului an. Intervalul următoarelor două săptămâni (21 decembrie 2015 - 3 ianuarie 2016) va fi caracterizat, în general, de o vreme frumoasă, cu valori termice diurne ce se vor situa peste mediile multianuale ale perioadei, în timp ce precipitaţiile sub formă de ninsoare slabă vor fi prezente spre finalul anului, precum şi în primele zile din 2016, potrivit prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicată luni. În Moldova, în prima săptămână a intervalului de referinţă, valorile termice vor caracteriza o vreme mult mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a lunii decembrie, astfel că media maximelor va fi de 6 -12 grade, iar a minimelor de 0 -3 grade. Începând din 28 decembrie, este estimată o răcire a vremii care se va concretiza prin valori mai apropiate de cele climatologic specifice. Meteorologii spun că, în jurul datei de 30 decembrie, se aşteaptă o masă de aer polar, foarte rece, aşa că în câteva zile vom avea parte şi în Vrancea de o trecere bruscă de la cald la frig, iar temperaturile vor coborî rapid sub zero grade. Cel mai probabil de luni, după Crăciun, vom fi vizitaţi de "câteva formaţiuni noroase", însă ninsoarea mult aşteptată nu va fi decât ploaie şi lapoviţă. Cei care merg la munte ar trebui să ştie că de Crăciun valorile de temperatură vor fi mult mai ridicate decât cele normale în ultima decadă a lunii decembrie. Şi în ianuarie, vremea va fi tot rece, regimul termic menţinându-se totuşi peste cel obişnuit, cu -3 până la zero grade, ziua, şi între -9 şi -3 grade noaptea, în medie. Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Trandafir de decembrie (foto Cristina Meca)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.