Ultima oră

FOTO si VIDEO!!! Ziua Armatei Române, sub semnul războiului

Silvia Vrînceanu
25 oct 2015 2341 vizualizări
După 70 de ani de pace, pericolul unui conflict militar pândeşte iar Europa

Doar câţiva dintre veteranii de război au mai putut veni duminică la Mausoleul Eroilor din sudul Focşaniului pentru a depune flori la căpătâiul camarazilor care s-au jertfit pentru patrie acum 70 de ani. Ziua Armatei României se serbează pe 25 octombrie, în amintirea sângeroasei zile din 1944, când ostaşii Armatei noastre eliberau Careiul şi Satu Mare din Ardealul ocupat în urma Dictatului de la Viena. Anul acesta, militarii şi rezervişti din Garnizoana Focşani, alături de oficiali ai administraţiei publice şi de simpli cetăţeni s-au adunat la Mausoleul Eroilor pentru a marca ziua care a încheiat cel De-al Doilea Război Mondial. Preţul plătit de ţara noastră a fost unul dureros: peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri şi invalizi de război. La ora actuală mai sunt în viaţă 20.000 de veterani de război, 760 de văduve de război şi 102.000 văduve de veterani de război, potrivit ministrului Apărării. În numele acestora a vorbit duminică  colonelul (r) Gheorghe Rogoz, preşedintele Filialei Vrancea a Asociaţiei Naționale a Veteranilor de Război, care a explicat cum s-au jertift 58.330 de soldaţi pentru a elibera "ultima palmă de pământ românesc de sub ocupaţie hortistă" refăcându-se astfel adevăratele hotare ale ţării. "Această zi a devenit un simbol al tuturor bătăliilor", a spus liderul veteranilor.
 

Norii negri ai războiului
 

Ziua Armatei din acest an ne găseşte într-o perioadă delicată, în care războiul bate la porţile Europei. Cu această ocazie, comandanţii Armatei de declară pregătiţi să apere ţara. În mesajul ministrului Apărării, transmis de generalul de brigadă Adrian Stroia, comandantul Brigăzii 8 Larom Focşani, s-a vorbit despre acest pericol. "Traversăm, alături de aliaţii noştri, o perioadă complexă din punct de vedere al situaţiei de securitate. Criza din Ucraina şi evenimentele din flancul sudic au impus Alianţei Nord-Atlantice regândirea priorităţilor şi implementarea măsurilor de reasigurare şi adaptare a statelor membre la noua situaţie. În acest sens, s-a trecut la fundamentarea unei noi viziuni strategice, care presupune realizarea creşterii vitezei de reacţie şi constituirea unor structuri de comandă şi control pentru prevenirea şi contracararea noilor ameninţări", a transmis ministrul.

În cadrul măsurilor de întărire a capacităţii de acţiune a structurilor militare, a crescut de trei ori numărul exerciţiilor militare. Chiar în această perioadă are loc în poligonul Smârdan exercițiul multinaţional JUSTICE SWORD 15.2, la care participă peste 1.800 de militari din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” şi ai Task Force 5 – 7 Cavalerie din Armata SUA. Exercițiul cu trageri de luptă este programat între 26 octombrie şi 6 noiembrie. Ştiind probabil că avem nevoie de curajul, devotamentul şi profesionalismul militarilor, focşănenii prezenţi la ceremonie i-au aplaudat pe aceştia frenetic la final. La mulţi ani, Armatei Române! (Silvia VRÎNCEANU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
466, acum 3099 zile, 2 ore, 6 minute, 20 secunde
dabija asta mare *******. versat pervers. trebuia arestat pana acuma la cate magarii a facut la inspectorat.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.