Ultima oră

Medalie de la inaugurarea Mausoleului Mărăşeşti, vândută la licitaţie cu 146 euro

Sorin Tudose
20 oct 2015 3795 vizualizări
Medalia a fost emisă în 1938 în trei variante - bronz, argint, aur, fiind creată de Emil Wilhelm Becker, sculptorul Casei Regale

O medalie de bronz emisă în anul 1938 cu prilejul inaugurării Mausoleului Mărăşeşti s-a vândut recent cu 146 de euro pe un site de licitaţii. Cu un preţ de pornire de doar un euro, medalia a stârnit interesul a peste zece persoane care au avut nu mai puţin de 18 oferte. Pe avers sunt două efigii ale Regilor Ferdinand I şi Carol al II-lea, respectiv stema regală. Reversul medaliei are o efigie a Mausoleului şi inscripţia “Mausoleul Neamului Mărăşeşti începutu-sa sub domnia Regelui Ferdinand I şi s-a inaugurat sub domnia M. S. Regele Carol II 1916-1918. Ridicat de Societatea Ortodoxă a Femeilor din România sub preşidenţia Princip. Alexan. Gr. Cantacuzino”. Medalia are un diametru de 60 de milimetri, circa 90 de grame, iar la vremea emiterii s-a făcut în trei variante – aur, argint, bronz.

Reversul medaliei prezintă o efigie a Mausoleului Eroilor Mărăşeşti

De asemenea, medalia a fost realizată de Emil Wilhelm Becker, sculptorul Casei Regale. Iniţiativa construirii Mausoleului Eroilor a aparţinut, după cum scrie şi pe medalie, Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor Române, organizaţie înfiinţată în 1910-1911 şi dedicată propăşirii neamului românesc. La vremea când s-a luat această decizie, mai precis pe 8 iunie 1919, Societatea era condusă de Alexandrina Cantacuzino, noră a lui Grigore Gheorghe Cantacuzino, om politic şi primar al Bucureştilor, supranumit în epocă Nababul. În octombrie 1919 s-a decis locul în care urma să fie construit mausoleul, terenul fiind donat doi ani mai târziu de Georges Ulise Negropontes, tot un nabab şi el. Realizat în două etape şi cu o întrerupere de 12 ani între ele, Mausoleul a fost inaugurat pe 18 septembrie 1938, de Regele Carol al II-lea. Pe semne că la ceremonie au fost oferite medalii măcar personalităţilor dacă nu şi simplilor participanţi. Dacă o medalie istorică, emisă acum 77 de ani, s-a vândut cu 146 euro, de bronz fiind, cu cât ar putea să se vândă una de argint? Dar una de aur? (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.