Ultima oră

Fapte bune: Club de limba română deschis de un profesor focşănean la Londra

Silvia Vrînceanu
7 oct 2015 3372 vizualizări
"S-a frânt inima în mine când am văzut că elevii români din şcoala noastră nu prea ştiu a citi în limba părinţilor şi bunicilor, că ştiu prea puţine despre locurile de unde se trag", spune profesorul Gabriel Chelaru, care va înfiinţa la Londra un club gratuit de Cultură şi Civilizaţie Românească

Din ce în ce mai mulţi copii din România se mută alături de familii în Anglia, acolo unde părinţii insistă să se adapteze cât mai repede sistemului englez de educaţie. Aşa se face că scrierea şi cititirea în limba română cade adesea pe planul doi. Gabriel Chelaru, un cadru didactic din Focşani, care lucrează de patru ani în capitala Marii Britanii, ca profesor de limba franceză (Modern Foreign Languages), a decis să ofere din timpul său copiiilor care vorbesc dar nu prea ştiu să scrie în limba română. El va înfiinţa un club gratuit de Cultură şi Civilizaţie Românească pentru copiii din şcolile Newport Primary si Dawlish Primary din Londra.  Angajatorii săi au primit cu deschidere ideea, aşa că profesorul a început înscrierile. "La două din şcolile mele, care fac parte din aceeaşi federaţie, am o mână bună de copii români. Îi cunoşti după nume, după felul în care englezii le stâlcesc când le zic şi după cum le strălucesc ochii când îmi spun "Bună, domnu'!". S-a frânt inima în mine când am văzut că nu prea ştiu a citi în limba părinţilor şi bunicilor, că ştiu prea puţine despre locurile de unde se trag. Şi mi-am zis că toţi merită o şansă să cunoască limba în care poveştile au farmec, limba în care Creangă povesteşte despre Harap-Alb sau despre Capra cu trei iezi, să ştie despre " chi" şi "ghe", să înveţe despre ce frumos e în Carpaţi sau în Delta Dunării, să cânte colinde de-ale noastre şi, mai ales, să nu uite că sunt români. Cu bucurie vă zic că primul pas e gata: părinţii lor vor primi o scrisoare de la şcoală, în care vor fi invitaţi să îşi trimită copii la un club gratuit de Cultură şi Civilizaţie Românească. Şi, de săptămâna viitoare, pentru câte o jumătate de oră la început, revenim în România în fiecare joi", a fost anunţul lui Gabriel Chelaru, profesor de limba franceză.

Profesori români la Londra

În acest proiect, Gabriel Chelaru o are alături şi pe soţia sa, Mirela Chelaru, de asemenea profesor de limba franceză la Londra. Cei doi au activat în învăţământul vrâncean, însă au ales să facă o schimbare radicală şi să emigreze la începutul anului  2011. Ajunşi în Marea Britanie, şi-au făcut propriul drum în domeniul didactic şi au început să fie apreciaţi pentru munca lor. Anul trecut, agenţia cu care lucrează l-a declarat pe Gabriel Chelaru "Profesorul anului", nominalizările fiind făcute pe baza aprecierilor obţinute de la directorii şcolilor cu care colaborează.  Disctinţia i-a fost acordată de J&C Academy, o agenţie care livrează unităţilor de învăţământ profesori de limbi moderne, sport şi muzică. În această academie lucrează mai mulţi profesori români, care sunt foarte apreciaţi pentru seriozitatea cu care îşi fac treaba. Iniţiator al primului blog vrâncean, Gabriel Chelaru a rămas ataşat de Focşani şi mai scrie din când în când materiale de opinie pentru Ziarul de Vrancea şi pentru blogul de atitudine civică vranceaaltfel.ro. Ziarul de Vrancea îl felicită pentru iniţiativă şi le mulţumeşte soţilor Chelaru pentru veştile bune pe care ni le trimit din când în când de la Londra. (Silvia VRÎNCEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cristina Gabriela , acum 3116 zile, 14 ore, 58 minute, 29 secunde
Felicitari ...mult succes !!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.