Ultima oră

Pericol de infecţie cu boala limbii albastre

Aurelian Ivan
24 sep 2015 1836 vizualizări
Veterinarii cer vigilenţă în această perioadă după ce boala limbii albastre a lovit recent Botoşaniul

Boala limbii albastre dă târcoale vitelor din judeţ. “Dacă vom fi vigilenţi putem înlătura chiar limita efectele acestui virus”, crede directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Neculai Botezatu. Declaraţia oficialului vine după ce în judeţul Botoşani a fost confirmată boala limbii albastre, unde 18 bovine sunt infectate şi s-a instituit o zonă de control de 20 de kilometri. “În judeţul Vrancea avem peste 40.000 de bovine şi peste 180.000 de ovine. Ţânţarii sunt vectorii care transmit acest virus, în unele cazuri letal pentru aceste animale. Am organizat o şedinţă săptămâna trecută cu medicii veterinari, cu agenţi economici şi proprietari de bovine şi ovine cu privire la măsurile ce se impun în acest context al apariţiei virusului Bluetongue. La nivelul judeţului sunt peste 550 de ferme tip A de bovine, ovine şi caprine. Crescătorii de animale trebuie să facă dezinsecţia frecvent în adăposturile de animale, iar gunoiul de grajd să fie îndepărtat din zona adăposturilor de animale. Ferestrele să fie acoperite cu plase care au ochiuri mici şi peste care s-a stropit cu insecticid. Este recomandat ca între ora 18:00 şi şase dimineaţa, animalele să stea în adăposturi pentru a le proteja de atacurile ţânţarilor care transmit virusul.”, spune Neculai Botezatu, directorul DSV Vrancea. Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice.

Semnele bolii

Principalele semne de boală sunt: hipertermia, salivaţia excesivă care treptat se transformă în secreţii mucopurulente, formând prin uscare cruste la nivelul nărilor şi botului. Ulterior apar umflături pe buze, faţă, urechi, hemoragii mici la nivelul mucoaselor din zona capului urmate de edemaţierea limbii care face respiraţia foarte dificilă. Animalele slăbesc progresiv, din cauza dificultăţilor în hrănire, iar producţia de lapte scade, până la încetare. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv. Nu există tratament specific iar animalele se pot vindeca într-o perioadă cuprinsă între şapte şi zece zile. (A. IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.