Citiţi şi vă cruciţi! Arhiepiscopia a decis: colaboratorii ZdV nu au voie în pelerinaj la părintele Arsenie Boca
În grădina Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei minunile nu contenesc să se producă. Nu este vorba de lacrimi scurse pe obrazul pictat al vreunui sfânt, nici de vreo simbolică apariţie a unui chip divin într-un cartof sau în vreun ciot noduros şi nici de vreo descoperire miraculoasă a unor moaşte uitate în vreo biserică veche, abandonată. Nu, e vorba de făptuiri de minte omenească sau, în cazul nostru, de plăsmuire preoţească. Astfel, după ce minţile conducătorilor preabogatei arhiepiscopii au ţinut cu tot dinadinsul să ne arate că Evul Mediu nu s-a terminat şi, ca atare, au dat cu buzduganul excomunicării în capul câtorva enoriaşi mai insurgenţi, lucru care nu s-a mai întâmplat pe meleagurile noastre creştine de mai bine de jumătate de mileniu, un alt eveniment „suprarealist” a ţâşnit la lumină şi ne-a lăsat fără grai. De curând, scriitorul şi publicistul Corneliu Stanciu, colaborator voluntar al ziarului nostru, unde publică la rubricile "Recomandate cu răspuns plătit" şi "De la lume adunate şi-napoi la lume date", ne-a adus la cunoştinţă o păţanie al cărei personaj principal s-a găsit să fie chiar domnia sa dar fără voia sa. Cum acesta merita relatată pentru a rămâne în memoria timpului ca marcă de calitate a vremii, mai jos v-o reproducem şi noi...
Citiţi şi cruciţi-vă!
"De curând, semnatarul acestei rubrici a dorit să se înscrie la Centrul de Pelerinaj de pe lângă Episcopia Buzăului şi Vrancei, la o excursie la Mănăstirea Prislop, la mormântul Sfântului Ardealului, părintele Arsenie Boca. Scopul meu, ca simplu mirean, a fost să revăd meleagurile copilăriei, îndeosebi Ţinutul Făgăraşului, pe care nu le-am revăzut demult ... Toate bune şi la locul lor, până când, după două zile de la înscriere, am dorit să achit costul pelerinajului, de 160 RON, la reprezentantul acestui centru de pelerinaj, în persoana domnului Adrian Beteringhe, organizator al excursiei, care are biroul la Protoieria Focşani, de pe strada Liniştei. Cu câteva ore înainte de a mă prezenta pentru depunerea banilor, am fost sunat la telefon de către acest funcţionar care mi-a comunicat că, citez: “sfânta biserică îşi revendică dreptul de a selecta enoriaşii care vor putea fi admişi în acest pelerinaj. Dumneavoastră, din păcate, sunteţi pe lista neagră (sîc!), pentru că semnătura vă apare în paginile Ziarului de Vrancea”. Am încercat să explic că eu, în rubrica mea, nu m-am ocupat (încă) de păcatele ştiute şi neştiute ale reprezentanţilor lui Doamne – Doamne pe pământ. Am scris, până acum, despre alte subiecte mai neortodoxe, care au interesat urbea noastră. Dar, dacă va trebui, peniţa mea va fi prezentă, ca întotdeauna. O singură întrebare am, citându-l pe marele scriitor Henryk Sienkiewicz: Quo vadis, Domine? (Încotro, Doamne?). La eventualele comentarii la libera alegere a cititorilor acestui ziar, credincioşi convinşti sau liber – cugetători. Doamne, apără!" (Corneliu Stanciu)
Cum explică decizia oficialii Bisericii locale
Indignaţi de această situaţie, am solicitat un punct de vedere de la Centrul de Pelerinaje "Sfinții Împăraţi Constantin şi Elena". Adrian Beteringhe, reprezentantul de la Focşani, ne-a explicat că Centrul de pelerinaje al Arhiepiscopiei "are dreptul de a-şi selecta clienţii", iar persoanele care lucrează la Ziarul de Vrancea nu pot avea statutul de pelerini. "Dacă doriţi mai multe detalii vă pot da numărul domnului director al centrului de pelerinaje de la Buzău, dl Banu Valentin. Noi avem un cuvânt foarte interesant: "despre cele ce nu ştiu nu pot vorbi decât greşind"", a încheiat acesta. Şeful Centrului de pelerinaje, Valentin Banu, a confirmat că publicistului Corneliu Stanciu i s-a refuzat participarea la pelerinaj, despre care acesta a spus că "nu este o simplă excursie". "Dânsul a recunoscut că este un colaborator de-al dumneavoastră. (...) Ca şi instituţie ce suntem, ne rezervăm şi noi dreptul de a ne selecta clienţii. Atâta tot!". Întrebat dacă nu cumva la mijloc este o discriminare, acesta a susţinut că putem interpreta cum dorim această decizie. Cum ne-am declarat intrigaţi, domnul Ursu a declarat textual: "Şi noi am fost intrigaţi de articolele dvs, de modul de exprimare la adresa arhiepiscopiei şi a conducerii. Ştiu că aveţi nişte articole defăimătoare la adresa instituţiei noastre". Solicitat să ne precizeze dacă s-a întocmit vreo listă neagră cu angajaţi sau colaboratori ZdV, după modelul inchiziţiei, Dragoş Olteanu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, ne-a reproşat că am înregistrat convorbirile purtate cu angajaţii centrului de pelerinaje. Acesta a susţinut în continuare că publicistului i s-ar fi refuzat plecarea în pelerinaj pe motiv că ar fi dorit să scrie un eventual articol despre experienţa sa şi nu s-a vrut ca "ceilalţi pelerini să fie deranjaţi din starea de rugăciune pe care o presupune un asemenea moment". De precizat că preţul unui pelerinaj la mănăstirea Prislop este de 160 de lei, la care se adaugă încă 30 de lei cazarea pentru o noapte la o pensiune din zonă.
Despre „Biserica noastră”
Poate că ar fi bine ca, în loc să întocmească liste negre cu jurnaliști, domnii de la Buzău să mai ia aminte de învăţăturile ce se desprind din Parabola slujitorului credincios şi înţelept. Este scrisă în Biblie tocmai pentru a fi deget ameninţător pentru acei slujitori ai bisericii care alunecă înspre triumfalism, înspre aroganţa şi suficienţa de a se declara unici deţinători ai adevărului, înspre slava deşartă şi lăcomia arginţilor ce-ţi pierd sufletul. Este avertisment pentru aceia care vorbesc despre „Biserica noastră” întocmai cum vorbeau activiştii de partid de altădată de „Partidul, Ceauşescu, România” lor sau cum vorbesc astăzi despre ţară toţi politrucii demagogi ce altfel nu au nici un scrupul s-o fure fără ruşine. (Silvia Vrînceanu)
- Ce prevede legislaţia împotriva discriminării
Legislaţia românească reglementează ceea ce înseamnă discriminarea şi sancţionarea acesteia prin Ordonanţa 137/2000, privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare. Definiţia discriminării este redată la art. 2, alin. (1): “Potrivit prezenţei ordonanţe, prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţa la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterea, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice”. Potrivit OG 137/2000, sunt discriminatorii şi criteriile sau practicile aparent neutre care dezavantajează anumite persoane, pe baza criteriilor prevăzute art. 2, alin. (1) faţă de alte persoane. Respectarea sau nerespectarea acestei ordonanţe se face de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, care aplică şi sancţiuni. Ziarul nostru îşi rezervă dreptul de a înştiinţa instituţia cu privire la acest caz.