Ultima oră

Incredibil pentru cine căra ilegal buşteni noul "camion fantomă" din munţii Vrancei!

Silvia Vrînceanu
5 sep 2015 8918 vizualizări
"Camionul fantomă" fotografiat de o activistă de mediu pe 16 august în rezervaţia naturală Cheile Nărujei, căra lemne pentru firma austriacă Holzindustrie Schweighofer u în afacere este implicată familia unui primar şi un şef de obşte montană u sesizată, Poliţia vrânceană a făcut cercetări şi a aflat că transportul de buşteni era ilegal, însă nu a spus esenţialul u investigaţiile suplimentare realizate de ziarul nostru au scos la iveală realităţi dureroase despre "monştrii care ne înghit pădurile"

Al doilea "camion fantomă" din pădurile vrâncene, descoperit de un cititor cu spirit civic, scoate la iveală beneficiari controversaţi care fac bani din exploatările forestiere. După ce a fost sesizată de ziarul nostru, Poliţia a anunţat că autocamionul fără plăcuţe de identificare fotografiat de o activistă de mediu, pe 16 august 2015, pe un drum din munţii Vrancei era neînmatriculat şi transporta lemnele ilegal. Asta nu reprezintă însă o surpriză. Surprinzător e modul în care Poliţia încearcă să explice cum camionul fără numere e plimbat pe drumurile publice până la  exploatările forestiere cu trailerul ori faptul că omite să comunice că firma care deţine camionul a fost înfiinţată de un fost primar şi de un şef de obşte din Vrancea. Şi că, mai mult, conform declaraţiilor unuia dintre patroni, transportul ilegal de lemne era o prestare de servicii pentru… Holzindustrie-Schweighofer. Adică exact acea companie care pretinde că are certificare internaţională PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification), care atestă ”bunele-practici” în exploatarea lemnului care îl transformă în cherestea şi alte produse în fabricile din România.
 

Străinii exploatează din nou în Vrancea
 

În conformitate cu prerogativele legale pe care le are, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vrancea a fost solicitat să facă cercetări după ce pe reţelele de socializare au apărut imaginile cu "camionul fantomă" încărcat cu buşteni. Verificările suplimentare au scos la iveală că această maşină, care aparţine firmei în care este implicată familia unui primar din zona de munte a Vrancei şi un şef de obşte, căra lemne pentru compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, care deţine două fabrici de cherestea în România. Iată că firmele străine se întorc după zeci de ani în munţii Vrancei. Holzindustrie Schweighofer a mai fost implicată în afaceri controversate cu lemn. Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG de mediu cu birouri in Washington D.C. si Londra, a dat publicităţii filmări din care reiese că reprezentanţii companiei ar accepta cu bună ştiinţă şi ar recompensa printr-un sistem de bonificaţie lemnul tăiat ilegal din pădurile din România. Holzindustrie Schweighofer este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa lemnului, iar numele firmei austriece a fost folosit în discuţiile politice despre un nou cod silvic, potrivit presei centrale.
 

Ce susţine Poliţia
 

"Camionul fantomă"a fost fotografiat întâmplător de o tânără din Focşani, cea care a iniţiat protestele împotriva defrişărilor abuzive de păduri organizate în luna mai la Focşani, şi care a mers cu prietenii într-o drumeţie în munţii Vrancei. Poliţia a anunţat zilele trecute rezultatul cercetărilor. "Autocamionul în cauză a fost identificat şi s-a stabilit faptul că aparţine unei societăţi comerciale din comuna Vizantea Livezi. Acesta nu este înmatriculat ori înregistrat în circulaţia pe drumurile publice şi este folosit exclusiv la transportul buştenilor pe drumurile forestiere. Transportul acestui autocamion pe drumurile publice se face cu o platformă tip trailer ce apaţine societăţii, situaţie în care a şi fost identificat în data de 25.08.2015 pe DJ 205M, pe raza localităţii Nistoreşti.", ne-a informat Poliţia din Vrancea. De asemenea, spun oamenii legii, în urma verificărilor efectuate s-a mai stabilit faptul că şoferul a efectuat un transport de material lemnos, iar "cu aproximativ 3 km înainte de a ajunge în depozitul societăţii, autocamionul s-a defectat, motiv pentru care conducătorul auto l-a asigurat şi şi-a continuat deplasarea pe jos până la depozit". "Din cauza defecţiunii, camionul a rămas staţionat în acel punct, la confluenţa pârâului Mişina cu râul Năruja, până în data 17.08.2015", se mai arată în răspunsul oficial furnizat de IPJ Vrancea.  Cercetările au mai scos la iveală că lemnul era transportat ilegal. "Având în vedere că materialul lemnos a fost transportat până în acel punct fără aviz de însoţire şi cod unic conform prevederilor legale, a fost sancţionat contravenţional conform prevederilor Legii nr. 171/2010, cu amendă în cuantum de 5.000 lei şi s-a dispus măsura complementară de confiscare a materialului lemnos, în volum de 12,58 m.c. lemn lucru răşinoase (conform notei de cubaj prezentate). Întrucât materialul lemnos nu a putut fi identificat fizic, s-a imputat contravaloarea acestuia, respectiv suma de 1.594,26 lei.", se mai arată în răspunsul Poliţiei.

Lucra pentru austrieci

Cercetările realizate de reporterii noştri arată că acest autocamion aparţine firmei Nicotud Vizantea Livezi, companie înfiinţată de primarul comunei Paltin, Tudorel Bîtcă (PSD), şi de Neculai Herchea, preşedintele Obştii Condratu din comuna Vizantea Livezi, fost consilier local PDL în localitatea din munţii Vrancei. Pe lângă exploatarea pădurii, firma se ocupă şi cu reabilitarea de drumuri. După alegerea în funcţie a edilului, acesta şi-a cedat acţiunile soţiei, iar de firmă se ocupă în continuare Neculai Herchea, potrivit declaraţiilor acestuia. Neculai Hercea crede că a fost amendat pe nedrept de Poliţie, întrucât, susţine el, maşina se afla pe un drum atât de prost încât "nici nu poţi să zici că e drum". Neculai Herchea spune că firma sa prestează de fapt servicii de transport pentru compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, care deţine o exploataţie forestieră pe raza Ocolului Silvic Nereju . "Până mai prinzi pădure trebuie să lucrezi pentru ei", spune dezamăgit Neculai Herchea, care adaugă că a vrut să înmatriculeze "camionul fantomă" dar că taxa de mediu era prea mare şi nu şi-a permis. Acesta mai spune că drumurile forestiere sunt foarte proaste pentru că nu se investeşte în reablitarea acestora. "Practic, poţi spune că acela nici nu este drum la felul în care arată. Eu nu am nicio vină în treaba asta, maşina era staţionată în apropierea depozitului de lemn. Cine a fotografiat-o mi-a făcut rău şi acuma mă daţi iar pe la ziare", a încercat să se explice omul de afaceri, care a mai făcut obiectul unor articole în ziarul nostru din pricina exploatării cu cântec a pădurilor publice din comuna Vizantea Livezi. Cât priveşte compania austriacă, aceasta s-a angajat recent, potrivit unor informaţii apărute în spaţiul public, că nu va lucra cu lemn exploatat ilegal. Deocamdnată nu se ştie cine ar fi trebuit să se ocupe de întocmirea avizelor de însoţire pentru materialul lemnos transportat.

Judeţul "camioanelor fantomă"

Acesta este cel de-al doilea autocamion care transportă ilegal lemne în munţii Vrancei şi care este denunţat de cetăţeni cu spirit civic. Focşăneanca Diana Păduraru Coban spune că a fost intrigată când a văzut acest camion încărcat cu buşteni de brad pe drumul de acces în Rezervaţia Naturală Cheile Nărujei. Cum vehiculul nu avea numere de înmatriculare nu a putut cere verificarea transportului la Radarul Pădurilor. "Te duci să te relaxezi în natură dar dai numai de tăieri la ras, care îţi agresează privirea", spune tânăra, care cataloghează aceste afaceri ca fiind "monştri care ne înghit pădurile". Un alt "camion fantomă" ne-a fost semnalat de un cititor pe 19 mai 2015. Bărbatul a filmat un camion încărcat cu buşteni, circulând fără număr de înmatriculare pe un drum judeţean din comuna Gura Caliţei. Abia după ce înregistrarea a fost publicată de Ziarul de Vrancea şi portalul de bună guvernare romaniacurata.ro poliţia a deschis o anchetă. Astfel s-a aflat că maşina era, pur şi simplu, neînmatriculată, fapt care constituie infracţiune. Investigaţia jurnalistică efectuată de ulterior a arătat că de transport beneficia chiar firma familiei pădurarului de la Ocolul Silvic Dumitreşti care administrează pădurile din zonă, şi care avea "binecvuvântarea" şefilor. Poliţia a anunţat că a trimis dosarul la Parchet pentru continuarea cercetărilor sub acuzaţia de "conducere a unui vehicul fără permis şi fără numere de înmatriculare". Direcţia Silvică Focşani nu a anunţat ce măsuri a luat împotriva toporatorului cu uniformă verde. 

(Silvia Vrînceanu)

Ziarul de Vrancea continuă investigaţiile cu privire la afacerile controversate cu lemn din munţii Vrancei şi va relata despre cum instituţiile statului închid ochii cu bună ştiinţă la tăierile abuzive din pădurile judeţului nostru. Ciţiţi în continuare ziarul nostru pentru că avem nevoie de sprijinul cititorilor!

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
gabi, acum 1997 zile, 14 ore, 51 minute, 11 secunde
UNDE ESTE COMENTARIUL MEU ???????????????? Pe cine sau cu ce a deranjat????? Am spus doar ca Austria nu taie o frunza dintr-un copac ci importa de la noi. Am comentat frumos, nu am jicnit pe nimeni citeste integral
gabi, acum 1997 zile, 21 ore, 37 minute, 52 secunde
In Austria NU SE TAIE NICI O ..... FRUNZA DAR-MITE COPACI !!!!!!! Trei firme austriece, Holzindustrie Schweighofer, Kronspan şi Egger, sunt cei mai mari consumatori de lemn. Nu taie, doar consumă. citeste integral
localnic, acum 1998 zile, 17 ore, 30 minute, 58 secunde
vulcan are dreptate ce se intimpla VIZANTEA SUB PROTECTIA PRIMARULUI SI A TEHNICIANULUI SILVIC PLESCAN MELUTU. AU RAS PADUREA PRIMARIEI.
vizantean, acum 1999 zile, 8 ore, 54 minute, 13 secunde
Ce spune vulcan are perfecta dreptate caa primaru ciubotaru a facut praf padurea primariei si cu ajutorul tehnicianului silvic plescan melutu, care are sotia in angajata in primarie,dealtfel primaru citeste integral
vulcan, acum 1999 zile, 13 ore, 15 minute, 33 secunde
Felicitari pentru initiativa care ati luat-o,ve-ti avea multe de vazut si scris!Printre altele cum acelasi Herchea exploateaza in interes personal sau impreuna cu Primaria Vizantea -livezi care prin citeste integral
Vasile , acum 1999 zile, 21 ore, 50 minute
De Dumitrascu dorel, care face ravagii de ani de zile in Vrancea, nu se atinge nimeni, pentru ca este asociat la exploatare cu mosierul Duta si cu alti indivizi de la silvic. Alo, politia, se aude?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.