Ultima oră

Galerie foto si Video!!! Procesiune pastorală la troiţa din vârful Chetrişului

Silvia Vrînceanu
26 iul 2015 3619 vizualizări
Îmbrăcate în costume populare, fetele din satul Fundătura Vrancei au dus cununiţe de flori la troiţa din vârful Chetrişul, cel mai înalt deal din Depresiunea Vrancei, pentru a mulţumi astfel Sfântului Ilie pentru ploaia care asigură recolte bogate.

Sfântul Ilie marchează miezul verii pastorale şi este perioada când se coc roadele pământului şi se adună ierburile de leac. Tradiţia spune că în aceste zile se organizează întâlniri ale comunităţilor săteşti pentru a celebra soarele dătător de viaţă. Pentru a mulţumi cerului că a trimis ploaie la timp, familia Mariana şi Ionică Popa a luat iniţiativa ca, alături de câţiva vecini, să îngrijească troiţa ridicată în vârful Chetrişului în anul 2001, "întru binecuvântarea locurilor şi oamenilor acestui pământ".

Impresionată de frumuseţea munţilor care înconjoară Fundătura, Mariana Popa i-a provocat pe copiii din sat să meargă împreună în acest loc minunat. Mărioara Trif a venit şi cu nora Olguţa şi cu nepoatele în drumeţie, în vreme ce Mărioara Mănăilă a adus-o cu ea şi pe Petruţa, nepoata de la Sighişoara. Dealul Chetrişului oferă o panoramă superbă asupra întregii zone montane, care cuprinde Vrîncioaia, Negrileştiul, Păuleştiul şi Tulniciul. "Dacă privim roată-roată, o să vedem orizontul ca o dantelă. Depresiunea Vrancei seamănă cu o garoafă bine înflorită, iar în mijloc se află această troiţă. Din acest vârf se văd şapte sate", spune Mariana Popa, care îşi doreşte ca evenimentul de sâmbătă să devină o tradiţie a lunii iulie. Cu această ocazie, alături de îndrumătorii lor, copiii au cântat melodii populare şi au învăţat astfel să aprecieze tradiţiile zonei şi să fie mai aproape de natură.

 

La final, înainte ca fetele să împodobească troiţa cu cununiţele pe care le-au purtat pe cap, fostul învăţător Ionică Popa, dascăl la biserica din Hăulişca, a interpretat un cântec întru Slava lui Dumnezeu. Cum din sat şi până în vârful Chetrişului este mai bine de jumătate de oră de urcuş, mămicile şi bunicile au oferit copiilor o gustare la iarbă verde. Soţii Popa spun că prin iniţiativa lor vor să implice copiii şi părinţii în acţiuni care să promoveze zona şi tradiţiile montane. Adevăraţi animatori ai satului Fundătura, Mariana şi Ionică Popa organizează de câţiva ani o horă tradiţională iar de iarna trecută aici au renăscut şi şezătorile. Satul Fundătura este atestat documentar de la 1795, însă în 2003, odată cu înfiinţarea comunei a fost desfiinţat de primăria din Păuleşti, spre regretul celor aproape 300 de locuitori. (Silvia Vrînceanu)

 

 


Get your own valid XHTML YouTube embed code

Get your own valid XHTML YouTube embed code


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Stana Georgescu, acum 3189 zile, 8 ore, 15 minute, 22 secunde
Cât de frumos, suflete luminoase !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.