Ultima oră

Carantină la Mărăşeşti după ce mai multe vaci s-au îmbolnăvit

Aurelian Ivan
21 iul 2015 2176 vizualizări
Boala este periculoasă şi pentru oameni

La Mărăşeşti mai multe vaci vor fi sacrificate după ce au fost depistate cu leucoză, o boală periculoasă pentru bovine dar şi pentru oameni. Pentru om prezintă un risc major de infecţie prin activarea oncogenelor celulare implicate în cancerogeneză. Conform medicilor de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), această boală poate ajunge în lapte şi se găseşte şi în carnea animalelor bolnave. Prin tratarea termică se considera că dispare. Deocamdată sunt şase cazuri de animale infectate cu acest retrovirus. La ordinul prefectului Judeţului Vrancea, Nicuşor Hailci, o comisie formată din medici veterinari se ocupă de izolarea animamelor bolnave şi s-au impus deja primele măsuri. A fost întocmită documentaţia pentru ca aceste animele să fie duse la abator şi eliminate prin sacrificare. În acestă săptămână se va întâmpla acest lucru, după cum spune directorul adjunct al DSVSA Vrancea, Doru Calistru. Tot el explică şi istoria acestei boli care face ravagii în rândul animalelor şi poate să îmbolnăvească şi oamenii. „În alţi ani aveam mult mai multe cazuri, dar observăm că de la an la an este o scădere a numărului de animale depistate cu aceasta boală. Leucoza a ajuns în România odată cu rasele perfecţionate aduse din occident”, a mai explicat directorul adjunct al DSVSA Vrancea. Leucoza este produsă de un retrovirus – virusul leucozei enzootice bovine. Bovinele se pot infecta la orice vârstă, inclusiv în stadiul embrionar. Potrivit medicilor veterinari, 30 % dintre bovinele de peste trei ani prezintă limfocitoza persistentă şi un procent mai mic – limfosarcoame, resopectiv tumori în diferite organe interne. Cele mai multe bovine cu limfosarcoame mor subit sau la câteva săptămâni după apariţia semnelor clinice. Pentru om prezintă un risc major de infecţie prin activarea oncogenelor celulare implicate în cancerogeneză. Diagnosticul se stabileşte prin teste serologice şi examene hematologice, spun medicii veterinari. (A. IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.