Ultima oră

Militarii americani sunt aşteptaţi luni la Mausoleul din Mărăşti

Raluca Manolache
16 iul 2015 1902 vizualizări
La ceremonia organizată la mausoleul ce adăposteşte osemintele eroilor români căzuţi în bătălia de la Mărăşti este aşteptat şi vicepremierul Gabriel Oprea

Omagiu pentru eroii care şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă de la Mărăşti. Militarii din cele două mari brigăzi din Focşani, Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” şi Brigada 8 LAROM „Al. I. Cuza”, vor participa luni la ceremonia militară organizată la mausoleul ce adăposteşte osemintele eroilor români căzuţi în bătălia de la Mărăşti. Activitatea de comemorare a Eroilor Neamului Românesc căzuţi pe câmpul de glorie din Mărăşeşti se va organiza începând cu ora 17.00, la acţiune fiind aşteptaţi şi militari din cadrul Black Sea Area Support Team - Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Soldaţii americani au venit în localitatea Răcoasa şi la începutul acestei luni, grupul fiind condus de colonelul Ronald A. Bahr. "Am fost impresionat de faptul că românii depun atâta efort pentru păstrarea în stare bună a monumentelor în care îşi dorm somnul de veci eroii neamului. Sunt impresionat de efortul făcut de români pentru a păstra vie istoria, de a transmite oamenilor, tinerilor în special, momentele care au marcat sacrificiul făcut de soldaţii români care au plătit cu viaţa lor libertatea şi independenţa ţării", a spus, în timpul vizitei, colonelul Ronald A. Bahr.

Satul Mărăşti a fost distrus în război

La ceremonia ce se va desfăşura la Mausoleul ce a fost ridicat pe locul unde s-a dat bătălia din 9-17 iulie 1917 şi face parte, alături de alte obiective istorice, din Câmpul istoric de la Mărăşti, este aşteptat şi vicepremierul Gabriel Oprea. După cum se ştie, satul Mărăşti, cu tot cu biserică, a fost distrus în bătălia din 11 iulie 1917. Societatea Mărăşti, care a fost un exemplu de implicare şi civism, a ajutat atunci la reconstucţia aşezării, investind aici peste 20 de milioane de lei, adunaţi de la diferite serbări, chete, donaţiuni şi cotizaţiuni. Tot aici s-a ridicat un mausoleu pentru cei căzuţi în bătălie. „Piatra de temelie a fost pusă la 10 iunie 1928 în prezenţa Reginei Maria şi a unei impresionante asistenţe. Lucrările au fost finalizate în anul 1938. La subsolul mausoleului se află criptele în care sunt depuse osemintele militarilor români, ruşi şi germani, participanţi la Primul Război Mondial, în total 5.342 de eroi (numai 116 români şi 126 germani sunt identificaţi). Alături de aceştia, subsolul mai adăposteşte şi criptele în care sunt înhumaţi ofiţerii români căzuţi în bătălia de la Mărăşti. Ulterior, aici au fost depuse sarcofagul mareşalului Alexandru Averescu şi criptele generalilor Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu şi Nicolae Arghirescu”, este prezentarea realizată de Ofiiliul Naţional pentru Cultul Eroilor. (Raluca MANOLACHE)

Ofensiva de la Mărăşti i-a uimit pe aversari

Ofensiva din vara anului 1917 de la Mărăşti a fost capul de pod pe care s-au sprijinit ofensivele decisive de la Mărăşeşti şi Oituz. Bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz i-au uimit până şi pe adversari, cu modul în care a fost conceput planul de luptă, potrivit site-ului http://www.marasti100.ro deschis de Primăria Răcoasa pentru comemorarea unui secol de la război. “În 22 iulie 1917, de pe înălţimile ce dominau Mărăşeştiul, a început atacul armatei române asupra trupelor germane cu scopul de a încercui şi distruge Armata a 9-a printr-o ofensivă în zona bazinului Soveja şi încă un atac în direcţia Siretului inferior la Nămoloasa, operaţiune la care însă s-a renunţat. Opt ore de bombardamente au creat 12 breşe în rândurile de sârmă ghimpată. Sub adăpostul întunericului şi mascaţi de relief, în dimineaţa zilei de 24 iulie infanteria română a început asaltul cu lupte la baionetă respingând forţele germane. Până la 1 august frontul a fost spart pe o lungime de 35 de kilometri, avansându-se circa 28 de kilometri, s-au eliberat 30 de localităţi şi un teritoriu de aproximativ 500 de km pătraţI”, se arată pe site. Aceasta fost cea mai de succes operaţiune militară aliată din 1917, victoria de la Mărăşti contribuind la ridicarea moralului soldaţilor. În cele 10 zile de lupte crâncene au pierit 1.469 de soldaţi şi au fost răniţi încă 3.052 de ostaşi ai Armatei a II-a Române. (Z.V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.