Ultima oră

În atenţia primarului Bacinschi! "Ne vrem oraşul înapoi!"

Silvia Vrînceanu
23 iun 2015 3042 vizualizări
Se apropie Zilele Municipiului, iar focşănenii le cer autorităţilor să ţină cont şi de opiniile şi dorinţele lor şi nu doar de directivele de partid atunci când stabilesc calendarul de evenimente. Dezbateri despre deteriorarea peisajului urban, pubele ecologice la întrarea în zona de distracţii, sală de lectură şi cort cu bun simţ sau panourile electorale să fie dedicate focşănenilor cu care ne-am mândrit în ultimul an sunt doar câteva dintre propunerile transmise ZdV de bloggerii din oraş. "I-aş provoca pe oameni să fotografieze locuri frumoase din Focşani", propune fondatorul comunităţii "Iubesc Focşaniul" de pe Facebook. Ziarul de Vrancea vă provoacă şi pe voi să spuneţi ce vă doriţi de zilele oraşului. Comenteaza acum!

Se apropie Zilele Municipiului Focşani, ce vor fi organizate în perioada 3-6 iulie, iar Ziarul de Vrancea le-a propus bloggerilor focşăneni şi nu numai o dezbatere publică despre identitatea culturală şi socială a oraşului nostru, despre spaţiul public şi peisajul urban din ce în ce mai deteriorat, în speranţa că decidenţii din administraţia municipală vor ţine cont de ideile cetăţenilor şi vor pregăti o agendă mai diversificată de evenimente. Pentru că împreună putem pune în valoare mai bine anumite idei care pot genera schimbări în comunitate. Invitaţia a prins iar redacţia noastră a primit mai multe propuneri interesante pe care le publicăm astăzi în speranţa că autorităţile vor pune în aplicare măcar o parte dintre acestea. “Înainte de orice acţiune de dezvoltare economică sau de infrastructură, Focşaniul trebuie să îşi invite cetăţenii la dezbatere, trebuie să îşi activeze elitele şi să le implice în conturarea unui proiect de oraş. Fără cetăţeni, fără implicarea lor, oraşul va aparţine doar administraţiei.”, spune profesorul Gabriel Chelaru, autorul primului blog din Vrancea, care în prezent lucrează în Londra dar căruia îi pasă încă de Focşani. Aşadar, Ziarul de Vrancea le dă dreptul la cuvânt celor care au venit cu propuneri. 

 

Tudorel Bezea, fondatorul blogului www.staupenet.ro: „Cu ocazia Zilelor Focşaniului, îmi doresc să fie amplasate pubele ecologice la fiecare intrare în zona de distracţii, pentru a scăpa de mormanele de gunoi aruncate sub tomberoanele pline. Mi-aş dori de asemenea să se amplaseze în oraş panourile folosite la alegeri şi pe ele să fie afişate focşăneni cu care ne-am mândrit în ultimul an - sportivi, olimpici etc. Sau un cort între cele cu mici şi bere, pe care să scrie SALĂ DE LECTURĂ. Să demonstrăm că suntem altfel, că citim”

Valerică Crintea, blogger la omulvaly.wordpress.com: „O idee foarte bună: SALA DE LECTURĂ - CORT CU BUN SIMŢ. Şi nu e nevoie decât de un dozator de apă! O activitate de citit în masă, în loc public, consider că ar fi la îndemână, mai ales că nu necesită investiţii materiale şi în plus are menirea de a promova cititul cărţilor, nu a tricourilor, nu a ziarelor de can-can...”

Mihai Cojocaru, fondator al Festivalului "Vin' la Teatru": „Propun să se organizeze nişte întâlniri pe tema: Cum facem să avem un Focşani mai fain de ziua lui? Poate şi un team-building cu cei care vor să schimbe ceva. Rezumând, cred că ar însemna să găsim noi voluntari pentru schimbarea oraşului.”

Iuliana Negoiţă, blogger la iuli-ana.blogspot.ro : „Ce-ar fi să scoatem la „lumină" partea cea mai puţin vizibilă a Focşaniului: persoanele cu dizabilităţi? Toţi cred că ştim persoane cu handicap care n-au avut şansa să viziteze vreodată un muzeu, să meargă la un spectacol sau care n-au mai fost de mult timp într-un parc. N-aţi vrea ca şi aceşti oameni să cunoască oraşul din care fac parte?”

Cristian Florea, blogger la cristianflorea.ro şi iniţiator al comunităţii "Iubesc Focşaniul" de pe Facebook: „Cum toţi ne îmbrăcăm frumos de ziua noastră, mie mi-ar plăcea ca de zilele oraşului Focşani să se facă şi oraşul mai frumos. Adică să se mai astupe câte-o groapă sau să se mai planteze nişte flori ori copaci. Şi aş face şi un concurs cu premii. I-aş provoca pe oameni să fotografieze locuri frumoase din Focşani, să le urce pe reţelele sociale cu un anumit hashtag, apoi aş premia cele mai bune fotografii. Astfel promovăm oraşul şi ne şi distrăm.”

Adrian Mangu, blogger adimangu.wordpress.com : „Difuzoare amplasate prin parcuri, gară, teatru din care să se audă valsuri şi tangouri, voluntari îmbrăcaţi în costume de epocă şi tradiţionale care să se plimbe cu şareta, care să citească prin parcuri, etc, o expoziţie de maşini clasice, un video proiector amplasat în Piaţa Unirii, pe care să ruleze toate poveştile Focşaniului, imagini cu oraşul vechi. Un tur al oraşului, concursuri între administraţii de locatari, cartiere, etc, cu tema „grădiniţa /blocul meu e cel mai frumos". Elevi voluntari care să depună coroane la mormintele marilor focşăneni, o vânătoare de comori, strângere de semnături pentru reabilitarea parcului Bălcescu şi pavarea Grădinii Publice.” 

Mădălin C. Blidaru, fondator  blidaru.net: „Tocmai m-am întors de la Conferinţa pe Dezvoltare Urbană, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, şi mă gândeam cum ar putea fi aplicate o serie de concepte auzite acolo, oraş pentru oameni, oraş inteligent, pentru Focşani. Mi-am dat seama că lipseşte o dezbatere pe tema asta. Cum ar trebui să arate Focşaniul pentru oameni? Cum ar trebui să arate Focşaniul european? Cum ar trebui să arate Focşaniul în 2030, mai ales că am criticat pseudo-strategia de dezvoltare durabilă, pe conţinut, în momentul în care fusese făcuta publică online? Cred că de Zilele Municipiului Focşani (şi nu numai) ar trebui să existe o dezbatere despre cum ar trebui să arate Focşaniul şi cum vor cetăţenii să arate Focşaniul. Printre toate ideile amintite aici, ar merita să ne întrebăm şi să dezbatem cum vrem să arate Focşaniul şi să invităm pe toată lumea la dezbatere. Şi, în felul acesta, se va şti şi ce se doreşte a fi oraşul, ar exista o viziune în funcţie de care să se contureze un plan de acţiune.”

Diana Gabriela Burdujel: Ar fi minunat de organizat un concurs pentru biciclişti, atât pentru adulţi cât şi pentru copiii care vor sa se plimbe cu bicicletele printr-un oraş fără nicio pistă pentru ei. Până şi Buzăul are un parc special pentru amatorii de biciclete."

În următoarele zile, ziarul nostru va publica şi alte materiale din această serie. (Grupaj coordonat de Silvia VRÎNCEANU şi Dana LEPĂDATU)

Focşaniul "modern" s-a născut pe 6 iulie 1862, când Domnitorul Al. I. Cuza a semnat decretul de unire a Focşanilor Moldovei cu Focşanii Munteni. “Ambele părţi ale oraşului de dincolo şi dincoace de Milcov vor forma în viitor un singur oraş, care va fi reşedinţa judeţului Putna”, se arată în textul publicat în Monitorul Oficial din 9 iulie 1862. Din păcate, în ultimul secol, printre singurele realizări urbanistice notabile și trainice ale orașului de pe Milcov rămân Teatrul (1913) și Ateneul (1927), ambele înălțate din banii unui singur om: maiorul filantrop Gheorghe Pastia, așa că drumul spre modernizare deschis de Cuza a rămas doar o uliță care încă se visează autostradă. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Paula, acum 3221 zile, 15 ore, 5 minute, 7 secunde
Parerea mea este ca degeaba primaria investeste mii de euro pe spectacole cand banii aceia pot fi folositi in alte scopuri cum ar fi crearea de centre pentru reeducare (nivelul delictelor in acest citeste integral
nicu, acum 3223 zile, 2 ore, 21 minute, 39 secunde
Faptul ca nu mai avem industrie si locuri de munca nu mai deranjeaza pe nimeni? Sa avem trotuare si strazi asfaltate Parcuri si locuri de joaca ptr. Copii In rest suntem satui si de politicieni si de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.