Educație

VIDEO!!! După 60 de ani din nou la şcoală, cu emoţiile din prima zi

Aurelian Ivan
19 iun 2015 2393 vizualizări

Generaţia de unirişti ai anului 1955 s-a reunit din nou la liceu.Foştii colegi s-au bucurat să se revadă şi şi-au adus aminte de năzbâtiile din vremea şcolii

Au părul alb, dar în sufletul lor au rămas aceiaşi copii care alergau pe coridoarele Liceului Unirea în anii grei de după cel De-al Doliea Război Mondial. Şi au trecut  60 de ani de când au terminat liceul, dar au revenit să revadă şcoala în care au învăţat, un ritual pe care îl respectă aproape anual. Toţi dau “vina” pe Petrică Agapie, colegul şi prietenul care se ocupă de aceste reuniuni, profesor de Limba română şi director al Şcolii Râmniceni. Din nefericire, de la an la an, problemele de sănătate îi fac pe unii să nu mai poată participa la reuniune sau, în cel mai dureros caz, trec în lumea celor drepţi. Şi din cei 126 de elevi câţi erau odată, 60 au părăsit această lume. În cinstea şi memoria lor colegii care au participat ieri la reuniune au păstrat un moment de reculegere. ”Avem bucuria să ne reîntâlnim acum cu o parte dintre minunaţii absolvenţi ai acelei promoţii şi mă bucur şi mai mult să constat că, după 60 de ani, cei care am terminat acest onorabil liceu am ajuns OAMENI. Fiecare s-a afirmat pe specialitatea sa şi nu am făcut niciodată liceul de râs. Ne gândim la foştii noştrii profesori de la care am învăţat multă carte”, a spus Victor Simion, critic de artă, la revederea de ieri.

 

Vor să scrie o carte a promoţiei

 

Ultimii rămaşi din generaţia anului 1955 au rememorat momentele frumoase din şcoală dar şi poveşti de viaţă în Aula "Mihai Eminescu" a Colegiului Naţional Unirea. Dincolo de discursul serios au mai “scăpat” şi din trăznăile pe care le făceau. Unul din ei a povestit cum a aruncat clasa în aer cu pocnitori. Au recurs la acestă nebunie pentru că aveau note mici la respectivul profesor şi au vrut să evite "o oră grea". Un altul a relatat amuzat că abia aşteptau pauzele ca să o “zbughească” la liceul de fete, care era în apropiere. Singurul profesor care a mai rămas în viaţă, dintre cei care au predat cursuri generaţiei 1955, este Nicolae Chifan, acum în vârstă de 89 de ani. Dintre cei care la rândul lor au ajuns profesori, profesori universitari amintim pe: Costică Fătu, care a predat la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Gheorghe Moldoveanu, profesor la Universitatea “Dunărea de Jos” şi Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, Puiu Gabriel, cadru didactic la Universitatea din Bacău. Victor Simion a ajuns un reputat critic de artă. Alţi absolvenţi eminenţi sunt: Petrică Bostănaru, Virgil Odobescu, Călin Ioan, Marian Strungaru, Vasile Dascălu, Gheorghe Paloşanu şi Gheorghe Popa. Corneliu Pascu a ajuns sportiv de performanţă. "Haideţi să încercăm să facem o carte a promoţiei noastre pentru că avem cu ce să ne lăudăm”, a fost provocarea lansată de Gheorghe Moldoveanu, profesor universitar la Galaţi şi Suceava. Foştii colegi s-au despărţit după ce şi-au promis că vor încerca să se revadă şi în anii ce urmează. (A. IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.