Ultima oră

Propunerile cititorilor ZdV pentru autorităţi: Este nevoie de morţi pentru a se face ceva?

Aurelian Ivan
18 iun 2015 1803 vizualizări
Este concluzia ce se desprinde din modul în care au reacţionat autorităţile după valul de accidente pe trecerile de pietoni din Focşani u în următoarea perioadă se vor monta dispozitive de calmare a traficului la două treceri de pietoni de pe bulevardul Bucureşti, însă este de aşteptat ca îngrijiroarea să scadă până la următoarea victimă u ziarul nostru i-a întrebat şi pe cititori ce este de făcut, iar unii au venit cu idei interesante pe care le publicăm azi pentru a fi sursă de inspiraţie pentru autorităţi

Şase accidente de circulaţie s-au produs în ultima perioadă pe trecerile de pietoni din Focşani, zebrele fiind locuri în care se varsă prea mult sânge. Cât costă viaţa sau tratamentul pentru un pieton accidentat de o maşină? Cine plăteşte? După săptămâni întregi petrecute în spital, pietonul rănit devine o minge de ping-pong între cel care l-a accidentat, firma de asigurări şi autorităţile care ar trebui să ia măsuri pentru a circula pe străzi mai sigure. Şi în final, cine plăteşte? Dacă se poate, nimeni!

Este deja obicei românesc: ori dai vina pe mort ori pe pieton că, fie că mergea prea încet, vorbea la telefon sau a sărit pur şi simplu în faţa maşinii. Sunt întrebări pe care comunitatea le-a lansat, iar răspunsul autorităţilor este ca în fiecare situaţie de acest tip: “Vom face”, “vom drege”. De ce trebuie să moară sau să fie rănit cineva pentru a lua măsuri? Imediat după articolul din Ziarul de Vrancea, în care avertizam că "Zebrele au devenit locuri de rupt oase", autorităţile spun că vor monta panouri de avertizare şi informare. “Am dat comandă de limitatoare de viteză pentru trecerile de pietoni de la ANL în cartierul Sud şi pentru cea de lângă Comisariat unde au fost înregistrate mai multe accidente. Aşteptăm să ajungă şi imediat ce le vom avea, le vom monta în acele zone”, ne-a spus Adrian Grosu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Focşani. 

Pietonul are prioritate

 

La rândul lor, poliţiştii de la Circulaţie spun că în Focşani se conduce haotic, sunt foarte multe maşini, iar graba generează adesea accidente. Oamenii legii spun că vor să monteze, aşa cum sunt în unele oraşe din străinătate, chiar panouri de avertizare în zona trecerilor de pietoni care să-i facă mai atenţi atât pe conducătorii auto, cât şi pe pietoni. "Conform legii, conducătorii sunt obligaţi să oprească în momentul în care observă un pieton care intenţionează să traverseze şi să-i acorde prioritate", insistă comisarul şef Cătălin Stegărescu, şeful Poliţiei Rutiere din Focşani. Şi în şcoli accidentele de pe trecerile de pietoni au avut reverberaţii, iar elevii au fost atenţionaţi să nu devină victime chiar în ultima zi de şcoală. “Se poate face mai mult, să intensificăm programul de ore de circulaţie rutieră în şcoli cu sprijinul poliţiştilor”, spune Vasilica Zaharia, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Vrancea.

 

 

Propunerile cititorilor ZdV

Cititorii Ziarului de Vrancea şi-au exprimat părarea vis-a-vis de această problemă îngrijorătoare a oraşului. Iată cum văd ei rezolvarea:

Dana Morărescu: "La Sud (Zanfir), sunt dispozitive de calmare a traficului şi tot a fost lovit pietonul. Părerea mea este că ATENŢIA trebuie să fie sfântă atât pentru pietoni cât şi pentru şoferi, altfel nenorocirile nu se opresc... Legile să fie legi pentru toată lumea în cazul inevitabilului produs. Şi încă un aspect: să fie anulate permisele golanilor drogaţi la volan ."

Maria: "Majoritatea oamenilor nu înţelege că trecerea de pietoni nu este o continuare firească a trotuarului pe care trebuie să existe flux continuu. Foarte puţini îşi aruncă privirea pe şosea măcar o secundă înainte de a pune piciorul pe zebră. Ar trebui să fim cu toţii mai atenţi" 

 Bizu Mihai: "Mai bine facem ore de legislaţie cu pietonii! Şi pietonii trebuie să fie atenţi nu doar şoferii."  

Dragu Pavel: "Uitaţi-vă la conducătorii auto, toţi sunt acaparaţi de problemele de zi cu zi şi din acesta cauză nu sunt atenţi la trafic. Viaţa în România a devenit din ce în ce mai grea şi mai stresantă."

Iuliana Gavrilă: "Să nu mai dea permisul de conducere la toţi incompetenţii, mai multă educaţie în şcoli şi populaţie că sunt şi pietoni, nu numai şoferi destul de necivilizaţi care-ţi sar în faţă maşinii de nicăieri!"

Păcuraru Adriana: "Eu dau vina şi pietonilor!!!Sunt foarte încăpăţânaţi şi îţi sar pur şi simplu în faţă maşinii!!! Dacă-i dreptul lor cum să mai aştepte un pic!!! "

Micu Cristina-Mihaela: "În cazul acestor accidente vorbeşte spaga primită de examinatori!!! RUŞINE, purtaţi uniformă degeaba... Ai bani, ai şi permis, nu ai stai la coadă! "

 Ana Răvoiu: "Eu cred că şi pietonii trebuie educaţi. Sunt inconştienţi, foarte mulţi dintre ei îţi sar în faţă maşinii! Au impresia că dacă sunt pe zebră tu ca şi conducător auto trebuie să faci orice pentru a opri, dar sunt situaţii când abia reuşeşti să opreşti la timp din cauza inconştienţei lor." 

Didi: "Educaţia este cea mai importantă. Cei mai mulţi pietoni în ultima vreme se aruncă efectiv pe trecerea de pietoni fără să se asigure, uitând că orice maşină are o distanţă de frânare. Un alt factor foarte important sunt şoferii care parchează lângă trecerea de pietoni sau pe colţul străzii. Cred că cea mai bună soluţie ar fi montarea de semafoare cu buton în zonele intens circulate astfel încât să poată circulă toată lumea în siguranţă. Montarea de limitatoare mi se pare o tâmpenie, după ce ne rupem maşinile în craterele de pe stradă mai mergem şi din frână în frână la fiecare 100 de metri chiar şi atunci când e drumul liber. " 

Ral: "Eu i-aş amenda şi pe pietoni! Într-adevăr, sunt mulţi conducători auto care, dacă nu pui piciorul pe trecere, n-au niciun gând să încetinească, la cât de grăbiţi sunt, dar şi pietonii... Dumnezeule, cel puţin tineretul lasă de dorit, să vedeţi cum păşesc de parcă şoseaua ar fi a lor, mai că ţi se aruncă pe capotă, apoi tot ei comentează! Nu se poate aşa ceva! Când eşti cu roţile pe trecere, să-ţi continui drumul ei atunci păşesc să treacă, riscând să te lase fără permis! Ar trebui amenzi multe pentru ambele părţi, sincer!"  

Pieton şi şofer: "Nu suntem educaţi! Pe nici un plan. Înainte de a lua carnetul de şofer trebuie să şti să circuli că pieton. Şi aici stăm foarte prost. Să se facă ore de circulaţie în şcoli, încă din clasa I".  

Grupaj coordonat de Aurelian IVAN


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Al, acum 3232 zile, 23 ore, 3 minute, 16 secunde
Normal ca se conduce haotic fiindca orasul nu este organizat deloc.cum este posibil sa ai doua treceri de pietoni la 200m una de alta?nu pleci bine ca trebuie sa te opresti.un alt aspect il constituie citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.