Ultima oră

Să ridice mâna sus cine a învățat de pe manualele profesorului N. AL. Rădulescu!

Florin Marian Dîrdală
6 iun 2015 2113 vizualizări
Să ne amintim de vrânceanul N. AL. Rădulescu cel care a întocmit manuale şcolare precum cel de mai jos , de pe care au învăţat generaţii de elevi. De la nașterea acestuia s- au împlinit în acest an 110 ani.

În anul 1905, conform registrului de stare civilă pentru născuţi al Comunei Budeşti, pe 24 octombrie, vine pe lume Neculai Alecu  Rădulescu, de sex bărbătesc, de religiune ortodoxă, de naţiune şi protecţiune română, născut la 22 ale lunii octombrie, pe la ora opt seara, în casa părinţilor săi, fiul legitim al lui Alecu Rădulescu, de ani patruzeci şi şase, de profesie agricultor şi a Siţei Alecu Rădulescu, de ani treizeci şi opt, fără profesie. Martori au fost Năstase Scăunaşu şi Marin Avrămoiu, iar declaraţia a fost dată şi semnată în faţa primarului şi ofiţerului de stare civilă al Comunei Budeşti, Ion Rădulescu.
Nu se ştie unde a urmat cursurile primare, probabil în comuna sa natală sau poate la Focşani, care nu era tocmai departe, iar la Liceul Unirea a fost primit în anul şcolar 1919 -1920, unde îl găsim cu următoarele medii: româna - 8,50; istoria - 8; geografia - 7,25; matematica - 8; purtarea - foarte bună şi for-ma exterioară - foarte îngrijit etc.
Deci un elev model, silitor şi curat, de care părinţii aveau doar motive să fie mândri. Situaţia finală a acestui an şcolar nu putea fi  alta decât promovat. Anul şcolar următor, Rădulescu Nic, cum îl găsim în acte, promovează, de asemenea, cu calificativul  bine, pe toată linia  şi doar câţiva de suficient, la latină, economie politică, matematică şi gimnastică. Un regres, faţa de anul şcolar anterior, sesizându-se doar la materia matematică, semn clar al orientării lui viitoare.
Urmează un nou an şcolar bun, 1921-1922, unde calificativele sunt peste medie, predominând cele de bine şi ici, colo câte un suficient, cu menţiunea finală  promovat. La disciplina  geografie, viitorul geograf  avea  doar bine, dar se pare că a fost doar un capriciu al profesorului sau o perioadă mai slabă a elevului. Semne de oboseală a început să prezinte cam de prin clasa a VI-a de liceu, în anul şcolar 1922-1923, când a primit multe calificative de suficient, iar la matematică a rămas corijent, însă s-a mobilizat  şi a promovat anul. Nu mai consider oportun să consemnez şi mediile  din  anii şcolari următori, important e că N. AL. Rădulescu a absolvit cu rezultate corespunzătoare, urmând apoi o cariera didactică şi ştiinţifică de excepţie.

 
Demnă de atenţie este o foaie de inspecţie semnată de către directorul Liceului Unirea, Al. P. Arbore pe 26 ianuarie 1934 , în care ,la o verificare pe linie didactică, în prezenţa Inspectorului General Const. Damianovici, aflăm următoarele frumoase constatări cu privire la profesorul Neculai Rădulescu: „am asistat la lecţiunea de Geografie economică a d-lui N Rădulescu, ţinută în clasa a VI a. După examinarea din lecţiunea precedentă , care mi-a dovedit o deplină stăpânire a cunoştinţelor de către elevi, s-a predat „Tipuri de ţări industriale –Anglia”. S-au obţinut, prin întrebări repartizate întregii clase, răspunsuri inteligente, formulate complet şi supravegheat, din care s-a limpezit atât noţiunea geografică precum şi caracteristica fiecărui tip. S-a stăruit asupra cauzalităţii fenomenelor economice studiate , exemplificându-se cu pricepere.  S-a sistematizat totul într-o recapitulare, cam grăbită totuşi. Lecţiunea a fost izbutită, profesorul fiind deplin stăpân pe procedare, interesând clasa şi dându-i prilej să fie activă”. După anul 1950, strivit de metodele specifice regimului represiv din acele  timpuri,  a semnat  un angajament de colaborare cu Securitatea, pentru a servi, spune el neconvins „cauzei  construirii socialismului” şi a răscumpăra unele greşeli din trecut, când a făcut parte din Partidul Naţional Liberal şi a aşternut pe hârtie  unele idei contrare ideologiei comuniste şi a  viitorului stăpân sovietic.

Scurtă caracterizare

Iata ce se consemna in rapoartele timpului despre acesta –„D-l profesor N. Al. Rădulescu posedă, evident, cele mai utile calităţi didactice,  simţ şi tact pedagogic, pe lângă un temperament calm şi egal de care sunt convinşi, cei care îl cunosc, de mai multă vreme şi l-au văzut cum reacţionează în diferite situaţii. Activitatea ştiinţifică a d-lui N. Al. Rădulescu începe în 1929, printr-un articol publicat în Analele Dobrogei, revista condusă de geograful C. Brătescu şi continuă aproape fără întrerupere,  cu studii de teren, consideraţii teoretice,  recenzii şi note din întreg domeniul  geografiei ştiinţifice. În toate lucrările d-sale se constată predilecţie pentru faptele culese direct şi personal pe teren, prezentarea critică şi metodică, fără înflorituri a temei tratate, raţionala utilizare a bibliografiei existente. Activitatea de organizator a d-lui profesor N. Al. Rădulescu este şi ea remarcabilă.  Conservator şi în bună parte  organizator al Muzeului Regional Putnean, redactor şi fondator al revistei regionale Milcovia (1930-1938), fondator şi director al Revistei Geografice Române, frumoasa realizare ştiinţifică de iniţiativă particulară, în jurul căreia au lucrat între anii 1938-1944, cea mai mare parte a geografilor tineri şi chiar unii dintre cei vârstnici.  Vom semnala, în fine faptul, că se număra  printre iniţiatorii şi organizatorii Institutului de Cercetări Geografice al României. Pentru meritele didactice, ştiinţifice şi de organizator ale d-lui profesor N.  Al. Rădulescu, Societatea  Regală  Română  de Geografi l-a ales în consiliul şi în comitetul de îndrumare, Academia de Ştiinţe l-a cooptat ca membru activ, iar Institutul de Cercetări Geografice al României l-a propus şi Ministerul Educaţiei l-a numit membru permanent al acestui institut”.

A decedat la Bucuresti in anul 1989

 

Florin Marian Dîrdală - Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naţionale


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.