Ultima oră

VIDEO!!!Are cinste Hora de la Fundătura?

Silvia Vrînceanu
17 mai 2015 7402 vizualizări

In Fundătura Vrancei au horit ieri, de la mic la mare, catrinţele şi iile populare u Ziarul de Vrancea a fost acolo şi vă povesteşte cum a fost

Lumea s-a adunat cu mic cu mare să se veselească la horă ieri, în cătunul Fundătura din munţii Vrancei. Un grup de iniţiativă şi-a propus să reînvie tradiţia horelor pentru a-i îmbia pe tineri la renaşterea tradiţiilor străvechi ale locului. Pe un teren al familiei Mariana şi Ionică Popa, care a fost de altfel inima acestui proiect, s-a amenajat un loc numai bun de învârtit hora şi jucat sârba, împodobit pe laturi cu frumoase covoare tradiţionale, scoase de prin lăzile de zestre. Ideea de a organiza hora a fost a Marianei Popa, fiică a satului. Inimoasă şi bătăioasă din fire, Mariana Popa este "motorul" unei mici „societăţi civile” în Fundătura, care se zbate pentru a redescoperi tradiţiile zonei. Aşa s-a născut iarna trecută ideea unei şezători şi tot datorită ei s-a organizat prima horă în sat acum 3 ani ... Şi de atunci tradiţia continuă. Cu sprijinul celor cu inimă bună, totul a fost parcă mai uşor, iar oamenii veniţi la horă s-au bucurat nespus de muzica populară şi de vremea frumoasă. La început mai cu sfială, atmosfera s-a încălzit treptat, astfel că tăpşanul s-a umplut de lume şi puţin a fost până s-au încins primele hore mai săltăreţe. Sătenii au arătat astfel că nu e nevoie de bani mulţi pentru a se simţi bine împreună.

După horă urma peţitul

 

Locul care a găzduit hora a fost decorat cu covoare colorate, toate frumos ţesute în casă de femeile satului

 Maria Chiara Ţuţoiu (8 ani) şi Giulia Babeş (7 ani)

Maria Mănăilă e mândră de micul “muzeu” în care îşi ţine la loc de cinste costumele populare, unele vechi de peste 100 de ani  

„Era frumos pe vremuri la horă, veneau mamele cu noi ... şi acum e frumos, dar ca atunci nu-i pentru că nu mai suntem noi tinere”, spune amuzată Vasilica Ursu, care readuce în atenţie rolul matrimonial al horei: „A cui e fata ceea? A lui cutare... Să ştii că ne ducem în peţit... Fata ceea e urâtă, dar părinţii sunt avuţi ...o iei pe aceea”, erau socotelile care se făceau altădată pe la hore. Unele sătence la horă şi-au găsit ursitul.

Pentru că nu avea consimţământul părinţilor, Genovica Buture,  acum de 78 de ani, a fugit cu alesul inimii. Îmbrăcate cu haine tradiţionale cusute de mâna lor, femeile sunt bine dispuse şi chiar au chef de joc. "Ne place munca dar şi voia bună.

Cumnatele Maria Mănăilă şi Vasilica Ursu cu nora/fiica şi nepoţii, mândri să arate la zi de sărbătoare portul naţional

 Hora satului a fost pe placul sătenilor de la Fundătura

 Fotografie de grup: Hora i-a unit pe cei din Fundătura Vrancei!

Braşoveanca a fost nelipsită de la horă

Am zis că şi de-oi fi singura la horă, tot o să joc", ne spune Ioana Donose, de 67 de ani, de loc din Ploştina, căsătorită în Fundătura. La rândul său, Doiniţa Cherciu spune că îi era dor să se prindă în horă, iar soţul ei a învârtit-o de câteva ori. "La noi oamenii sunt modeşti, dar au suflete frumoase", ne spune ea, zâmbitoare. Pentru Maria Mănăilă, de 58 de ani, hora a fost o adevărată bucurie, mai cu seamă că are acasă o adevărată colecţie de costume tradiţionale. "Când eram tineri, aveam timp duminica să le facem pe toate. Mergeam şi la biserică, ne vizitam părinţii, jucam, şi la horă, hrăneam copii, animalele, iar seara jucam şi la bal", ne spune ea, supărată pe consătenii care au dat vina pe "treburi" pentru a lipsi de la horă. Cu toate că erau îndoliate, câteva familii nu au putut răbda să nu arunce un ochi peste gard.

Olguţa Trif s-a îmbrăcat în straie populare şi şi-a adus copiii la horă. Cei mici au intrat repede în atmosferă, mai ales că la şcoală, în cadrul Ansamblului Vornicii, au luat şi lecţii de dans cu doamna învăţătoare Mărioara Popa. Copii sunt aproape toţi îmbrăcaţi după "dress-codul" evenimentului: costum popular cu opinci în picioare!

În costume populare şi fără, toată lumea s-a prins în horă

Primarul Gică Contra şi ajutoarele de la UE

Organizatorii îşi doresc ca hora să unească satul. Se pare că, în urma unor „influenţe externe”, unii au preferat să nu fie văzuţi în curtea familiei Popa, mai ales că Mariana Popa este colaborator voluntar al ziarului nostru şi are peniţa cam ascuţită. În ciuda cârcotaşilor, cele aproape 100 de persoane care au dat curs invitaţiei s-au simţit minunat şi au apreciat eforturile iniţiatorilor. Deşi apolitice, ultimele iniţiative ale familiei Popa au atras „antipatia” mai marilor locului. Şi dacă duminica trecută Mariana Popa a umblat din casă în casă pentru a chema lumea la horă şi pentru a strânge semnături pentru transformarea cătunului în sat, se pare că pe urmele ei au „călcat” şi mai marii comunei. Aşa că mai bine ulei şi zahăr decât dănţuială. Care între noi fie vorba sunt ajutoare europene şi nu ar trebui să se transforme într-un mijloc de constrângere a cetăţenilor. „Pentru nişte articole despre satul nostru pe care le-am publicat în Ziarul de Vrancea, am primit „felicitări” şi ca atare primarul ne ignoră”, spune Mariana Popa. „Până nu spunem adevărul nu facem absolut nimic. Cu minciună şi cu hoţie nu putem ridica România. O ducem în haos”, întăreşte şi Ionică Popa. Răutăţile au plecat de la dorinţa de a face astfel încât Fundătura să devină sat, cu toate beneficiile de care s-ar putea bucura având acest statut. „Nu că nu se poate, nu se vrea!” concide doamna Popa. La ora actuală, Fundătura nu figurează pe nicio hartă şi nici măcar pe site-ul primăriei. De altfel, beţele în roate nu sunt singulare în „istoria” horei de la Fundătura. Nu mai departe de anul trecut, la hora satului, care s-a desfăşurat tot în poiana lor, şi-au făcut apariţia oamenii legii care i-au intimidat pe organizatori să sisteze petrecerea deoarece "tulburau liniştea publică". Fostul militar Ionică Popa, care este acum dascăl la o biserică din comună, a fost scos de la horă cu un pretext oarecare şi i s-a pus în vedere că ar trebui să trimită oamenii acasă. Trebuie menţionat că la eveniment nimeni nu a vândut nimic iar băuturile alcoolice au lipsit. „Când ne-am întors aici am sperat că vom găsi un sat schimbat, modern, cu alte viziuni. Sunt dezamăgit de limita de percepţie şi de deschidere a autorităţilor”, declară Ionică Popa, care nu se lasă şi vrea să arate că se poate şi altfel, chiar şi "în vârful muntelui". 

Hora care uneşte

În vechime, hora satului era nelipsită din cursul firesc al vieţii de la ţară şi avea un rol important, de socializare. Horele debutau la Paşte şi se ţineau în toate zilele de duminică şi de sărbători. Hora satului însemna mult decât un simplu moment de bucurie şi de destindere. Se obişnuia ca fetele să fie „prinse în horă”, arătând astfel că sunt gata de căsătorie. Acestui moment i se acorda o atenţie deosebită. Fata purta haine de sărbătoare, iar măiestria cu care juca şi frumuseţea erau un atuu în faţa peţitorilor. Aşa se înfiripau legăturile de iubire, iar majoritatea căsătoriilor aveau loc în cadrul comunităţii, lucru care se poate observa astăzi în toate satele, unde există multiplelor legături de rudenie între locuitori. Siguranţa că feciorul şi fata sunt din aceelaşi sat însemna pentru părinţi un mod mult mai simplu de a veghea asupra tinerei familii. Comunismul, colectivizarea, strămutările forţate, industrializarea şi mai nou emigraţia sunt doar câteva dintre motivele care au dus la pierderea tradiţiilor. Tocmai de aceea iniţiativele de genul celei de la Fundătura trebuie încurajate şi apreciate pentru că nu fac decat să ne redeschidă lăzile de zestre ale neamului. 

(Text şi fotografii de Dana LEPĂDATU şi Silvia VRÎNCEANU)

Micuţii din satele de munte iubesc straiele populare. De la dreapta la stânga: Raluca Boştiog  (10 ani), Maria Chiara Ţuţoiu (8 ani), Iustina Marilena Dănilă (9 ani), Maria Magdalena Trif (12 ani), Alin Soare (10 ani), Mihaela Ursu (13 ani), Oana Butre (10 ani), Matei Cherciu (8 ani), Giulia Babeş (7 ani)

Familia Cherciu

 

Oameni din Fundatura

Pe secțiunea ZdV-TV a Ziarului de Vrancea puteţi vedea un material video realizat de colegul nostru Lucian Bălărie, dar şi mai multe fotografii de la horă. 

 

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Cristi, acum 3256 zile, 16 ore, 5 minute, 18 secunde
Sa traiasca dom primar, nu i-ar mai muri multi inainte! Invidia si prostia sunt surori siameze iar in unii zac balta.
alogen, acum 3258 zile, 23 ore, 47 minute, 14 secunde
Frumoasa initiativa. Frumosi oameni. Sa vedem mai multe lucruri de acest fel. ESTE O TREZIRE LA REALITATEA DUREROS DE FRUMOASA! Sa fie sanatate la toata lumea.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.