Ultima oră

Ziua mondială a libertăţii presei

Dana Lepădatu
3 mai 2015 1486 vizualizări

Ziua mondială a libertăţii presei este marcată în fiecare an, la 3 mai. Această zi celebrează principiile fundamentale ale libertăţii presei şi reprezintă un prilej pentru a evalua libertatea presei în întreaga lume. Este o zi de reflecţie în randul profesioniştilor mass-media cu privire la problemele libertăţii presei şi a eticii profesionale.

În acest an UNESCO se concentrează pe trei teme pentru celebrarea Zilei mondiale a libertăţii presei, care se referă la necesitatea unui jurnalism de calitate, respectarea egalităţii de gen şi asigurarea securităţii în informaţia digitală. Cetăţenii sunt informaţi asupra încălcărilor libertăţii presei care au loc în întreaga lume, prin publicaţii cenzurate, amendate, suspendate şi închise, în timp ce jurnaliştii, editorii şi publicişti sunt hărţuiţi, atacaţi, reţinuţi şi chiar ucişi. Ziua mondială a libertăţii presei aduce şi un omagiu ziariştilor care şi-au pierdut viaţa prin exercitarea profesiei lor.

UNESCO sărbătoreşte în acest an, Ziua mondială a libertăţii presei la Riga, în Letonia, printr-o conferinţă de două zile (2-4 mai), potrivit www.unesco.org. Cu acest prilej, va fi lansat "Building Digital Safety for Journalism", un studiu care analizează ameninţările digitale cheie cu care se confruntă ziarişti şi sursele lor. În cadrul Conferinţei de la Riga are loc şi acordarea Premiului mondial pentru libertatea presei al UNESCO — Guillermo Cano 2015. Caştigătorul este jurnalistul sirian şi activistul pentru drepturile omului, Mazen Darwish, aflat în închisoare în prezent. Premiul este o recunoaştere a muncii sale în Siria, timp de peste zece ani, perioadă în care a avut interdicţie de călătorie, a fost hărţui, supus la detenţie şi torturi repetate.

Mazen Darwish, de profesie avocat, este preşedintele Centrului sirian pentru mass-media şi libertatea de exprimare, fondat în anul 2004, este unul dintre fondatorii ziarului "Voice" şi unul dintre creatorii syriaview.net, un site de independent de ştiri, care a fost interzis de către autorităţile siriene. În 2011, Darwish a înfiinţat "Media Club", prima revistă siriană despre afaceri media. El a fost reţinut din februarie 2012, şi arestat împreună cu colegi săi Hani Al-Zitani şi Hussein Ghareer. La 15 mai 2013, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia 67/262 cerand ca "autorităţile siriene să elibereze imediat toate persoanele reţinute în mod arbitrar, inclusiv membrii Centrului sirian pentru mass-media şi libertatea de exprimare." În ianuarie 2014, Grupul de lucru al ONU privind detenţia arbitrară a adresat o comunicare către autorităţile siriene prin care a denunţat detenţia arbitrară a lui Mazen Darwish şi colegilor de la Centrul Media şi a cerut eliberarea lor imediată.

Începand cu 1997, Premiul mondial pentru libertatea presei UNESCO — Guillermo Cano, în valoare de 25.000 de dolari, este decernat în fiecare an cu ocazia acestei zile unei persoane, organizaţii sau instituţii ce se remarcă prin contribuţia esenţială la apărarea sau promovarea libertăţii presei, oriunde în lume. Premiul poartă numele jurnalistului columbian Guillermo Cano, asasinat în 1987, pentru că a denunţat activităţile traficanţilor de droguri din ţara sa. Juriul internaţional este alcătuit din paisprezece jurnalişti profesionişti şi directori de publicaţii din toată lumea.

Ziua mondiala a libertăţii presei a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991. ONU a declarat ziua de 3 mai Ziua mondială a libertăţii presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: "Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspandi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat."

În anul 2000, în cadrul programului "Freedom of Expression — FreeEx Romania", Agenţia de Monitorizare a Presei — AMP, în colaborare cu Asociaţia pentru Protejarea şi Promovarea Libertăţii de Exprimare (APPLE) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au iniţiat sărbătorirea Zilei Libertăţii Presei şi în Romania.

Sursa: www.agerpres.ro

Azi a Ziua Mondiala a Libertatii Presei. Noi la AZIR am sarbatorit-o mai devreme cu o dezbatere dedicata eroismului presei locale. Le multumesc pentru participare colegilor Cristina Iancu, Andreea Pavel, Liviu Alexa si Corneliu Condurache dar si domnului Carp Radu pentru co-moderare.

Lupta e cu atat mai dura cu cat jurnalismul si jurnalistii sunt atacati de peste tot: fie de moguli care-si dirijeaza trusturile media din inchisoare, fie de altii nou intrati in bransa mogulilor care o fac din libertate dupa doua mandate la Cotroceni, fie de fiecare baron local care cumpara presa la bucata sau intimideaza folosind varii metode etc

La multi ani tuturor colegilor jurnalisti!


Stelian Negrea

Stelian Negrea este jurnalist freelancer de investigatii si secretar al Asociatiei Ziaristilor Independenti din Romania (AZIR), membra a Asociatiei Jurnalistilor Europeni (AJE)

Citiţi  şi :Clubul Român de Presă, de 3 mai: Presa are nevoie de obiective comune de relansare

Iohannis, de Ziua Libertăţii Presei: Rolul mass-media este esenţial în apărarea interesului public

Ponta transmite "colegilor din presă", şi celor care îl critică "indiferent" ce face, mult succes

Ambasada SUA: Libertatea presei este sub asediu 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.