Ultima oră

Vrancea sălbatică - O simpatică vidră din Pădurea Merişor este vedetă pe internet

Aurelian Ivan
21 apr 2015 3255 vizualizări
Tarka are între 3 şi 4 ani şi este foarte activă, mai ales noaptea

O vidră face senzaţie în faţa camerelor video. Echipa de la Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) urmăreşte viaţa de zi cu zi a unei femele vidră din rezervaţia naturală Pădurea Merişor, de la noi din judeţ. Ecologul George Bouroş a botezat-o Tarka şi i-a realizat şi un filmuleţ haios, în care îşi imaginează un dialog cu animăluţul. Ecologul este cel care studiază comportamentul vidrei din pădurea Merişor şi este printre puţinii cercetători care face o astfel de activitate de documentare. Vidrele au dispărut aproape definitv din Europa, dar în România avem norocul de a le vedea şi învăţa despre ele. Se ştie că aceste animale trăiesc numai în ape foarte curate. ”În cadrul unui proiect am montat aceste camere cu senzor şi urmărim viaţa de zi cu zi a acestei  vidre, care este o specie protejată.

Nu sunt studii foarte multe în acest domeniu, referindu-ne la zona Vrancei. Nu se poate estima nici numărul lor pentru că ultimele măsurători - şi acestea făcute de vânători-, sunt de prin 2010. Pe Tarka, după cum am botezat-o, o urmărim prin intermediul camerelor din toamna trecută. Estimăm că are între 3 şi 4 ani.

Arealul ei de proprietate este între 5 şi 8 kilometri. Este foarte activă, pe la ora 2-3 noaptea ea îşi începe activitatea. Acum, primăvara, se hrăneşte cu broaşte şi, în general, îi plac peştii de mici dimensiuni care pot fi prinşi uşor. Ea ajută şi la menţinerea unui mediu sănătos”, spune George Bouroş, ecolog la ACDB. În Europa, vidrele au dispărut în mare parte din cauza cantităţilor mari de pesticide folosite de fermieri. În România, putem concluziona că prezenţa vidrelor arată o calitate bună a apelor, supravieţuirea lor  fiind un indicator foarte important care arată cât de poluat este mediul înconjurător. În cazul în care v-a plăcut, puteţi urmări aventurile vidrei Tarka şi pe facebook, pe adresa celor de la ACDB. (A. IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.