Reţeta zilei: Pască cu mac
Ingrediente pentru blat:
- 200 de grame de unt
- 250 de grame de făină
- 100 de grame de zahăr pudră
- coajă de la o portocală
- două gălbenuşuri de ou şi două linguri de apă
Ingrediente pentru umplutura de mac
- doua ouă
- vanilie
- 500 grame de mac
Ingrediente pentru umplutura de brânză
- 500 grame de brânză de vaci
- 125 grame de zahăr pudră
- o lingură de făină
- două linguri de smântână grasă
- 4 ouă
- trei linguri de alcool rafinat (vodcă simplă sau aromatizată cu vanilie sau citrice)
Mod de preparare: Se pregăteşte o tavă cu pereţi detaşabili. Tava trebuie unsă şi tapetată cu hârtie de copt sau făină, mai ales pe bază. Untul împreună cu zahărul de bat spumă. Se pun pe rând gălbenuşurile de ou şi apa şi se amestecă bine după fiecare. Se pune coaja de portocală. Se adaugă făina şi se amestecă până resultă un aluat suplu, uşor de modelat. Se întinde aluatul în tavă, pe fundul acesteia şi pe pereţi. Se dă tava la rece. Macul se pune într-un vas neaderent, fără nici un strop de grăsime şi se coace pe flacără. Trebuie amestecat mereu. Nu trebuie să stea mai mult de 10 minute, ci doar cât prinde gust de copt. Se lasă să se răcească bine. Se bat spumă albuşurile şi se adaugă un praf de sare. Când sunt bine bătute, se pun gălbenuşurile şi se amestecă. În spuma de ouă se pune macul copt şi se amestecă. Se întinde stratul de mac peste aluat, uniform şi dă mai departe tava la rece. Brânza de vaci se bate bine cu zahărul. Se adaugă smântâna şi pe rând ouăle. Se bate bine după fiecare. Pune făina, se amestecă, apoi se pune alcoolul rafinat şi omogenizează. Se toarnă crema de brânză peste stratul de mac. Se coaca pasca cu mac la 170 de grade pentru circa o oră. Dacă se rumeneşte prea tare se poate acoperi cu o folie de copt. Se scoate din tava numai când este perfect rece, cel mai bine după 6-8 ore. Serveşte pasca cu sirop de fructe, cu sos de vanilie sau de ciocolată. Poftă bună!
Sursa reţetă: www.femeia.ro