Ultima oră

VIDEO!!! Ce găsim la târgul de mărţişoare: tablouri din oase de peşte şi păpuşele degetar

Aurelian Ivan
25 feb 2015 2247 vizualizări
Un târg de mărţişoare s-a deschis ieri la intrarea în clădirea Cinematografului Balada

Arta mărţişorului capătă forme dintre cele mai ciudate. Imaginaţi-vă că atunci când mâncaţi o ciorbă de peşte, în timp ce dumneavoastră aruncaţi oasele, un artist vede în acestea forme care pot apărea într-un tablou. Puteţi admira aceste ciudăţenii la Târgul Mărţişorului, organizat de Centrul Cultural Vrancea şi Consiliul Judeţean Vrancea, în parteneriat cu Ansamblul Folcloric Profesionist „Ţara Vrancei”, chiar la intrarea în Cinematograful Balada. Târgul a ajuns la cea de a VI-a ediţie şi se desfăşoară în perioada 24 februarie -1 martie 2015. Şi-au expus aici lucrările meşteri populari din localităţile Nereju, Soveja, Reghiu şi Focşani. Mărţişoarele sunt expuse pe treptele de la intrarea în clădirea Cinematografului Balada, totodată şi sediul Ansamblului Folcloric Profesionist „Ţara Vrancei”. Printre „ciudăţeniile” acestei ediţii sunt din nou oasele de peşte sub formă de tablou, dar au apărut şi mărţişoare sub formă de păpuşele degetar. „Materialele pe care le folosim sunt diverse. Folosim plante, flori, oase de peşte, coaja de la nuci, mărgele,  seminţe. Cu oasele de peşte nu este ceva tradiţional, doar că, fiind şi o gospodină bună, când făceam ciorbă de peşte şi vedeam diverse forme, mi-a venit ideea să le pun pe pânză. Şi am vazut că dau bine şi sunt apreciate aceste tablouri”, ne-a spus Florentina Trifan, meşter popular comuna Reghiu.


Mărţimâţopăsărici
 

Aceştia sunt "Mărţimâţopăsărici", după cum i-a numit Olimpia Săpunaru

 De la târg pot fi cumpărate şi păpuşele degetar, create de unul dintre  actorii talentaţi din Focşani , care în timpul liber se exprimă şi în această artă a confecţionării diverselor obiecte de artizanat. „Eu lucrez cu hârtie făcută în casă, manual. Asta am adus la targ, multă hârtie. Păpuşele de deget sunt pentru copilaşi.  Eu m-am gândit că mărţişoarele le porţi în piept în ziua de 1 martie, poate până pe 8, după care le aruncăm într-un sertar . Eu am zis că tot ce fac, sub pretextul că sunt mărţişoare, să şi le atârne acolo acasă cei care le vor. Şi vorbim de un tabloaş, o broşă...”, ne-a spus actriţa Olimpia Săpunaru. Artista are expuse pe tarabă şi"mărțimâțopăsărici", nişte mărţişoare 3 în 1, după cum le spune şi numele. Munca la un mărţişor necesită multă atenţie şi mai ales răbdare, dar la final, când vezi în ce se transformă o simplă aţă sau hârtie colorată, ai o bucurie sufletească, ne spune unul din meşterii populari. „Ceea ce facem necesită multă migală, foarte multă migală, dar asta lucrăm tot timpul. Ne este şi dragă arta. Sculptura pe care o lucrez mă relaxează foarte mult, îmi dă o calmitate şi lucrez foarte mult în atelier”, ne-a spus Tudoriţa Lupaşc, meşter popular în comuna Nereju.
 

"Astăzi cumpăr pentru cineva drag"
 

Pentru cei care vin să cumpere este o plăcere să vadă mărţişoare unicat, lucrate manual. ”Îmi plac mai mult, ştiu cât de mult s-a lucrat la ele şi mai ales sunt unicat. Nu putem susţine altfel tradiţia decât susţinând aceşti artişti, atâţia cât mai sunt, că nu prea vezi multe evenimente de genul ăsta în Focşani. Aşa că astăzi cumpăr pentru cineva drag un astfel de mărţişor”, ne-a spus un focşănean care s-a oprit la târgul de mărţişoare din faţa Cinematografului Balada.  (A. IVAN)
Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea  puteţi vedea imagini de expoziţia de mărţişoare cu vânzare de la Cinematograful Balada.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.