Ultima oră

Ceremonie emoţionantă dedicată eroului Valter Mărăcineanu

Aurelian Ivan
24 feb 2015 5850 vizualizări
În pleiada activităţilor ocazionate de aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Batalionului 280 Infanterie Mecanizată ”Căpitan Valter Mărăcineanu”, militarii structurii au organizat, ieri, 24 februarie 2015, o ceremonie militară şi religioasă la mormântul eroului Războiului de Independenţă 1877, Căpitan Valter Mărăcineanu, comandantul Batalionului 1 Dorobanţi, ridicat la Mănăstirea Samurcăşeşti – Ciorogârla.

Nicolae Valter Mărăcineanu (n. 30 mai 1840 - d. 30 august 1877) a fost un ofiţer român, căzut eroic la reduta Grivița, în luptele din cadrul Războiului de Independenţă al României purtat contra turcilor. El a căzut la datorie în atacul din 30 august 1877. În prezenţa preotului garnizoanei Focşani, Ionel Vrînceanu, a maicii stareţe Paisia, a comandantului batalionului lt. col. Cristinel Colibaba şi a invitaţilor, ceremonia de la mănăstirea Samurcăşeşti – Ciorogârla a avut un puternic impact emoţional şi a avut drept scop păstrarea tradiţiilor militare a Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu”. Monumentul dedicat eroului se află în cimitirul mănăstiresc, aşezare monahală construită în anul 1808, renovată de dl. general Ciurea Teodor, prefectul judeţului Ilfov în anul 1941.

Comandantul batalionului a oferit muzeului Mănăstirii tabloul portret şi ultima scrisoare adresată de căpitanul Valter Mărăcineanu mamei sale

Aşezarea monahală reprezintă prin istoria ei de peste 200 de ani o candelă a spiritualităţii ortodoxiei româneşti în sudul României.

La finalul ceremoniei, comandantul batalionului a oferit muzeului Mănăstirii tabloul portret şi ultima scrisoare adresată de căpitanul Valter Mărăcineanu mamei sale, Lucsiţia, şi a consemnat în cartea de onoare a obştei.


„Păstrarea tradiţiilor militare, promovarea denumirii onorifice reprezintă pentru colectivul batalionului un titlu de onoare, de asemenea, cultivarea sentimentului de mândrie patriotică şi respect pentru înaintaşi reprezintă unul dintre obiectivele comenzii. Când îţi cunoşti istoria şi îţi respecţi eroii atunci te poţi numi român”, a declarat la ceas aniversar comandantul Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu”, lt. col. Cristinel Colibaba. (A. I.)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
urelav, acum 3347 zile, 11 ore, 59 minute, 32 secunde
Totdeauna vom fi mandri de inaintasii nostri ce au servit cu dragoste si devotament patria.Propun o comemorare si a eroului dn primul razboi mondial,aviator Ion Muntenescu.Aceata este inmormantat in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.