Ultima oră

Focşanii de altădată, descoperiţi de căutătorul Petru Mincu

Silvia Vrînceanu
31 dec 2014 5786 vizualizări
pe lângă focsaniulvechi.ro, despre care ZdV a scris de multe ori, în mediul virtual capătă contur un alt proiect care îmbogăţeşte “Memoria Vizuală a Focşaniului”

Puţini sunt focşănenii tineri care ştiu cum arăta “Oraşul Unirii” de la începutul secolului XX până la ridicarea “oraşului nou”, comunist. La ora actuală, focşăneanul Petru Mincu este, probabil, cel mai bun cunoscător al Focşanilor de altădată. Deţinător al contului de Facebook Focşani Vechi, Petru Mincu are o colecţie valoroasă de imagini, documente, hărţi şi ziare din ceea ce a fost cândva Focşaniul. Cercetările pe care le face de mai bine de patru ani au luminat istoria vizuală a Focşanilor, istorie pe care niciun monografist postdecembrist nu a luat-o în serios vreodată. Mulţumită cercetărilor sale private, ştim unde erau clădiri precum vila Langa (pe locul sediului BCR), Casa Teodorescu (actualul sediu al Camerei de Comerţ), Biserica Domnească, dar şi multe alte clădiri imortalizate în cărţi poştale şi care au adăpostit diverse instituţii. 

O pasiune pornită de la Biserica Domnească

Petru Mincu a fost botezat în Biserica Domnească (foto dreapta), singurul lăcaş de cult demolat de comunişti după cutremurul din 1977. Spune că de aici a pornit pasiunea sa pentru a dezlega puzzle-ul vechiului Focşani. “Am ajuns la Arhivele Naţionale şi, văzând ce frumoasă a fost Biserica Domnească, am început să caut imagini din tot oraşul. La Arhivele Statutului am găsit o echipă de oameni minunaţi care m-a susţinut în demersurile mele. Am găsit în dosare multe fotografii cu valoare istorică, am găsit aproape toate şcolile de băieţi şi fete din Focşani”, spune Petru. În prezent, are în jur de de 250 de “fotografii regaliste”, cum le spune celor din perioada în care ţara era condusă de regi, dar în ultimii ani a început să colecţioneze şi fotografii din perioada mai târzie şi chiar din localităţile rurale. 

Cutremurul şi comuniştii au distrus un oraş frumos 

Petru Mincu spune că oamenii sunt foarte interesaţi de descoperirile lui, iar cu ajutorul comentariilor postate află şi mai multe despre cum era oraşul bunicilor, peste care s-au ridicat blocurile comuniste. Generos din fire, Petru Mincu este şi printre colaboratorii principali ai proiectului focsaniulvechi.ro, care are aceleaşi scopuri. ÎI întrebăm dacă mai sunt comori de găsit. “Sigur mai sunt multe de descoperit. Dacă vorbim numai de cărţi poştale, am descoperit vreo 7-8 edituri numai din Focşani, care au serii de cărţi poştale. Nici eu şi nici Sorin Tudose (iniţiatorul proiectului http://focsaniulvechi.ro) nu avem tot. Armata germană, cu toate că a făcut ravagii prin oraş, din punct de vedere al fotografierii a făcut foarte multe. Sunt imagini pe care le găsim acum şi care apar la vânzare pe Internet”, ne spune administratorul contului Focşani Vechi de pe Facebook. Iar pasiunea de a aduna imagini din praful istoriei costă. “Fotografiile sunt scumpe. Facem un sacrificiu nu numai material, ci şi de timp. Am stat ani de zile în arhive şi să caut fotografii, hărţi. Aşa am descoperit oraşul vechi. Nu mi-a spus nimeni unde au fost anumite clădiri, pentru că puţini mai ştiu. De fapt, acesta este şi scopul meu, să vadă lumea ce oraş frumos am avut. La ora actuală, mulţi nu ştiu pe unde trecea celebra Strada Mare. Am avut un oraş frumos, cochet, dar cutremurul şi comuniştii au decis altceva şi am pierdut  adevărate comori”, spune Petru. 

Fotografii bune, fapte bune

Tot ce a făcut până acum Petru Mincu a fost din pasiune şi din dorinţa de a redescoperi istoria unui oraş pierdut. Lucrând în domeniul IT, dar cu certe valenţe de cercetător, el a făcut pentru oraş mai mult decât instituţii publice cu resurse infinit mai mari şi cu atribuţii în domeniu. Pentru că face un dar de preţ focşănenilor, pentru că îmbogăţeşte Focşaniul real şi virtual, Ziarul de Vrancea aşază proiectul Focşani Vechi la loc de cinste în colecţia de fapte bune ale acestui an. Iar dacă aveţi fotografii din vechiul oraş şi vreţi să faceţi şi voi, cititorii noştri, o faptă bună, nu ezitaţi să intraţi în comunitatea deloc demodată https://www.facebook.com/focsani.vechi! (S. TUDOSE, S. VRÎNCEANU) 

Biserica Profetul Samuil, ilustrată din colecţia Petru Mincu

Material apărut în Ediția Veștilor Bune de Anul Nou


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
focsanean, acum 3180 zile, 5 ore, 6 minute, 58 secunde
cum putem lua legatura cu acest domn Petru Mincu? Am si eu o colectie destul de raruta dar cu piese deosebite
Focsani vechi, acum 3162 zile, 6 ore, 6 minute, 23 secunde
Pe pagina de facebook Focsani vechi
Răzvan Theo Chirac, acum 3364 zile, 18 ore, 50 minute, 30 secunde
Cinste scormonitorilor din oraşul de pe Milcov!
dixxy, acum 3376 zile, 3 ore, 38 minute, 44 secunde
In 1971 ma mutam in Focsani dintr-un orasel din nordul Bucovinei. Veneam cu mari sperante intr-un oras mai mare, capitala de judet si posesorul unui teatru impresionant. Am fost foarte repede citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.