Ultima oră

Interviu cu studentul vrâncean care l-a adus pe Lucian Mîndruță la Paris în duminica alegerilor

Silvia Vrînceanu
30 dec 2014 3972 vizualizări
Ce se vede din Vrancea la Paris: "Mai întai baronul şi fieful lui PSD, apoi cutremurele şi vinul! Sper ca această viziune să dispară în timp şi să rămânem doar cu vinul bun", spune Ştefan Ciubotaru, un student vrâncean de la Paris, care a reuşit să-l aducă pe jurnalistul Lucian Mîndruţă în capitala Franţei, pe 16 noiembrie, pentru a le arăta tuturor cum nu sunt lăsaţi conaţionalii noştri să voteze în Diaspora. Iată îndemnul lui Ştefan: „Societatea nu se schimbă decât dacă şi TU te schimbi! Nu îţi convine ceva? Reacţionează! Cum? Uneşte-te cu cei care au aceeaşi opinie cu tine!”

Vă prezentăm astăzi doi tineri vrânceni care fac parte din elita care emigrează pentru că aici nu e loc de ei. Ne mândrim cu ei dar nu le oferim şanse aici, acasă. Îşi iau lumea în cap, reuşesc, şi abia atunci ne aducem aminte de ei. Spre deosebire de noi, ei se gândesc mai mereu la noi, îi interesează ce se petrece în ţară. George Ciubotaru şi Michaela Ciubotaru, căci despre ei e vorba, au demonstrat întregii Românii că le pasă. Într-un gest pur şi simplu emoţionant l-au invitat pe Lucian Mîndruţă în Paris pentru a ne arăta o Românie pe care autorităţile de acasă nu voiau să o vadă şi pe care încercau s-o împiedice să voteze. O Românie europeană, bună doar de expus în vitrină. Ei sunt cei care i-au plătit lui Lucian Mîndruţă avionul şi hotelul doar pentru a arăta tuturor ce e acolo. Un filmuleţ de câteva secunde, cu cozile de la ambasada din Paris, a făcut  2 milioane de vizualizări în două ore pe Facebook. De ce Lucian Mîndruţă? Pentru că presa „main stream” le-a ignorat apelurile. A fost un gest altruist care a atras privirile tuturor, o solidaritate care poate face ca România Altfel să devină realitate şi nu mereu o fata morgana. Au înţeles că votul e mai puternic decât glonţul şi că implicarea este soluţia ce va democratiza ţara. O poveste scrisă de ei şi spusă mai departe de noi. Asemenea poveşti ne câştigă inimile şi ne încarcă cu speranţă. Exemplul lor să fie pildă celor care vor să facă ceva pentru ţara lor, iar bucuria solidară să fie temelie pentru un viitor mai bun. 16 noiembrie nu e o victorie accidentală, de etapă, nu e victoria lui Klaus Iohannis,  e doar începutul unui demers pe termen lung ce ar trebui să schimbe România, pe care ei înţeleg să şi-l asume. Pentru reuşită au nevoie şi de sprijinul nostru.

 

Get your own valid XHTML YouTube embed code

Iată un interviu cu George Ştefan Ciubotaru:

 

 
Paşaportul cu ştampila "Votat" turul 1 şi 2 în Paris -extrem de rar

 
Ce te-a determinat să te transformi dintr-un tânăr student la Paris într-un cetăţean cu reacţie civică, care ia atitudine, care-şi revendică civilizat, dar ferm drepturile?

 
O expresie românească ar descrie perfect situaţia "S-a umplut paharul!". La aceasta umplere au contribuit foarte mulţi factori, dar momentul critic a fost ora 21.00 (Paris) 2 noiembrie 2014 , respectiv închiderea umilitoare a secţiilor de votare în Paris, cu mii de oameni lăsaţi pe-afară, deposedaţi practic de dreptul de vot.

 
Cum l-aţi convins pe Lucian Mîndruţă să vină la Paris?

 
Sora mea l-a convins, printr-un simplu mesaj pe Facebook. Acest mesaj a fost mai mult un apel disperat (îl regăsiţi în cartea "SHARE! " sau pe blogul lui Lucian Mîndruţă ). Eu până pe 2 noiembrie nu ştiam mai nimic de Mîndruţă. Am devenit prieteni pe Facebook şi am pregătit oarecum ad-hoc venirea sa la Paris.

 De ce Mîndruţă şi nu altcineva?

 
Noi am încercat să contactăm toată presa română, am făcut mai multe apeluri, dar doar Lucian a răspuns.

Spuneai în interviul acordat lui Lucian Mîndruţă (click aici pentru interviu) că presa din România v-a uitat, că sunteţi ignoraţi. De ce ai simţit asta?

 
De ce am avut acest sentiment de ignorare? La primul tur cozile erau imense şi nu am văzut absolut nici o cameră / corespondent oficial din partea marilor trusturi de presă/media române. Nici  protestele noastre, organizate aici, şi nici răspunsul românilor din ţară (protestele de la Cluj, Timişoara etc ..) nu au fost mediatizate suficient (consider eu). Totuşi, se încălcase voit un drept constituţional la scară naţională şi reacţia presei a fost cu mult sub aşteptări.
 

Lucian nu a mai reuşit să voteze, dar ce a făcut el a contribuit la crearea unei stări de spirit, la relatarea unei situaţii greu de închipuit, care va rămâne cu siguranţă în istorie. Voi aţi reuşit să votaţi?

 
Nici eu nu am reuşit să votez în al doilea tur, deoarece a trebuit să îl însoţesc pe Lucian, încercand  să găsesc conexiuni stabile de internet pentru upload-urile făcute noi. Sora mea în schimb a reuşit să voteze în ambele tururi (are un paşaport cu ambele  "Votat" turul 1 şi 2 în Paris) -extrem de rar. Însă ca fapt divers, trebuie să înţelegeţi că în turul 2 în Paris s-a votat după 11 ore de coadă. Cei care au ajuns după ora 9 dimineaţa nu au reuşit să voteze.


"Noi nu putem să votăm, nu ne lasă! Schimbarea începe cu tine!", ai spus tu în filmuleţul de la coada din Paris. Ce reacţii au fost după ce filmarea cu voi a devenit virală?


Am depus doar un efort civic pe care l-au făcut în egală măsura şi românii de acasă şi cei din diaspora. Majoritatea reacţiilor au fost bune, prietenii şi mulţi oameni mi-au transmis mesaje de încurajare, însă am avut parte şi de acuzaţii precum: "Actori ieftini" , "Manipulare Băsistă!" etc ... Şi aceste reacţii am încercat să le ignor, însă să ştiţi că eu nu am fost plătit sau măcar ajutat de vreo organizaţie politică sau non-politică  pentru ceea ce am făcut.


„Pentru noi, televizorul e un mijloc demodat de informare”


Fără îndoială că schimbarea din 16 noiembrie 2014 a fost unul din acele momente speciale de care România trebuie să profite pentru pentru occidentalizarea şi democratizarea deplină. Tocmai de aceea schimbarea făcută strict la vot nu este suficientă. Ce planuri aveţi voi, generaţia educată după 1989, pentru România?


Nu sunt un purtător de cuvântal acestei generaţii, însă cred că valorile pe care le simpatizăm se regăsesc în „ideologia democratică”, cea a imparţialităţii, a transparenţei şi cea a bunului simţ. Şi mai ştiu că această generaţie urăşte manipularea, mai ales că astăzi este foarte uşor să te informezi. De ce credeti că există un exod în direcţia internet a populaţiei tinere? Pentru că televizorul pentru noi este ceea ce radioul a fost pentru părinţii noştri, un mijloc demodat de informare.


Voi, cei plecaţi, mai vreţi să vă întoarceţi acasă?


Eu vreau  să măîntorc acasă! O fac în fiecare an în august (concediu) , şi plec plângând de fiecare dată. Noi în diaspora nu suntem speciali, suntem totuşi nişte români departe de casă, deşi am fost trataţi ca şi "trădători", "duşmanii ţării" sau alte apelative mai neortodoxe. Un lucru să fie bine înţeles, noi cei de aici vom trăi şi vom muri români. Asta nu se va schimba!


Crezi că DIASPORA va intra în anonimat după aceste alegeri sau are revendicări?


Chiar şi de intrăm în anonimat după aceste evenimente, noi suntem mult mai uniţi şi organizaţi. Vom crea şi apoi consolida o societate civilă cât mai puternică în diaspora. Cel puţin asta simt. Revendicările sunt simple, curate, clare şi gravitează în jurul dreptului de vot: Adoptarea legilor ce susţin votul prin corespondenţă şi cel electronic şi, nu în ultimul rând, suplimentarea secţiilor de votare în zonele unde există nevoie (aici în Paris estimăm nevoia a minim 10 secţii de votare) -deci de 5 ori mai multe.


De ce aţi plecat din ţară, tu şi sora ta?


Sora mea, Mihaela Ciobotaru, a plecat din 2003 din raţiuni economice, ea dorea o altfel de viaţă. Eu am plecat în 2009 din raţiuni ideologice. Mă simţeam singur şi eram în dezacord cu foarte multe aspecte ale societăţii româneşti. Partea economică evoluase oarecum şi nu eram constrâns în acelaşi fel. Însă astăzi am întâlnit foarte mulţi români acasă care sunt de acord cu ideile mele, aşadar situaţia evoluează şi în acest domeniu.


Cum se vede Vrancea de la Paris?


Vrancea se vede foarte vag de aici, doar 3 elemente apar tot timpul: (ordinea este importantă) "Baron Local" sau "Fief PSD-ist" ,"cutremure" şi "vin bun". Sper ca această viziune să dispară în timp şi să rămânem doar cu vinul bun.


Cum credeţi că puteţi ajuta voi de departe ca lucrurile să se schimbe în bine?


Vrancea poate fi ajutată prin susţinerea dezvoltării societăţii civile locale şi crearea unei adevărate opoziţii politice. De aceea salut iniţiativa blogului Vrancea Altfel ceea ce este un bun început, salut ZdV prin faptul ca a rămas în opoziţie în condiţii extrem de grele, însă cred că trebuie o mobilizare mai bună a societăţii civile. Votul contra PSD în Focşani (al doilea tur) este un început extraordinar !


Spuneai într-un mesaj trimis blogului Vrancea Altfel că nu îţi place deloc, ţie, "un copil al Vrancei" ce s-a întâmplat la Băleşti, micul tău sat, unde oamenii au votat un primar liberal cu 66% iar comuna a ajuns mai nou fief pesedist, graţie ordonanţei traseiştilor şi a modului discreţionar în care se împart banii publici în Vrancea. Crezi că oamenii de acolo vor înţelege votul celor plecaţi, vor sancţiona traseismul, deturnarea votului, abuzurile administrative încurajate de clasa politică?

Am fost revoltat de decizia primarului din Băleşti şi oarecum m-am simţit trădat ideologic deoarece l-am susţinut în 2008, când a învins în alegeri reprezentând  PNL. Din anumite discuţii am înţeles că opţiunea sa a fost făcută pentru a obţine mai multe fonduri. Aceasta explicaţie, din păcate, are un fond real. Lipsa opoziţiei reale în Vrancea l-a forţat să facă acest lucru, iar proiectul negru USL a contribuit ca aceşti primari să fie definiţi acum ca şi "traseişti". Acum acest primar trebuie să fie responsabil de alegerea sa şi să realizeze totuşi că a ales greşit din punctul multora de vedere, mai ales al meu. În Băleşti pe 2 noiembrie Ponta câştigase alegerile cu un scor de aproximativ 70%, ca apoi să câştige cu "doar" 60 % în turul 2. Deci până şi în Băleşti a fost un curent anti-Ponta.


Cine este George Ştefan Ciobotaru şi ce vrea el de la viaţă?


Aş putea începe prin a vă expune parcursul meu de viaţă, şcoală generală în modestul Băleşti, mai apoi liceul în Bucuresti, în cadrul Colegiului Naţional "I. L. Caragiale", specializare informatică,  culminând cu facultatea de informatică în cadrul Universităţii Paris 8. Aş putea continua cu alte reuşite ale vieţii mele, dar nu asta mă defineşte. Ceea ce trebuie săştiţi este că eu sunt un om normal, ca dumneavoastră, ca şi cititorul acestui articol. Ce vreau eu de la viaţă este prea puţin important , mai important este ce dorim noi, împreună! Vreau ca cei care citesc aceste rânduri să înţeleagă că eu nu sunt un erou, nu am super puteri şi că până la urmă mesajul acela pe care l-am transmis în acel video este valabil şi cred în el. Societatea nu se schimbă decât dacă şi TU te schimbi! Nu îţi convine ceva? Reacţionează ! Cum ? Simplu, uneşte-te cu cei care au aceeaşi opinie cu tine! VOTEAZĂ, şi dacă o faci deja, nu mai vota din obligaţie, ci din convingere! Protestează, exprimă-ţi  nemulţumirea, convinge-i pe cei de lângă tine ! Adică, pe scurt, fă un efort şi participă şi tu la "schimbare"!


A consemnat Silvia Vrînceanu pentru Ediția Veștilor Bune de Anul Nou 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
Vesnicul Alegator, acum 3401 zile, 1 ora, 33 minute, 8 secunde
Felicitari d-le student de Paris si actioneaza mai departe in acelasi fel.
Vesnicul Votant, acum 3401 zile, 1 ora, 35 minute, 51 secunde
Studentul nostru vrincean are perfecta dreptate,gindeste foarte bine si pe de alta parte ne da si solutii -cind ceva nu iti convine cauta-ti adeptii si actionati impreuna-.Deci important este sa nu citeste integral
@batran, acum 3401 zile, 13 ore, 43 secunde
...adica era mai bine sa iasa Ponta?
UN ROMÂN, acum 3402 zile, 19 ore, 17 minute, 1 secunda
Nero - a rămas în istorie pentru că a dat foc ROMEI ! Vlad Ţepeş - a rămas în istorie pentru a i-a tas pe HOŢI în ţeapă,şi bine a făcut. Câţi din actualii poloticieni merită aşa citeste integral
Vasile, acum 3402 zile, 22 ore, 49 minute, 47 secunde
Daca tot l-a dus la Paris, putea sa-l invete pe "eroul" Mandruta ca-i musai sa-si plateasca taxele catre statul asta care-i "pute" sau sa nu mai "bage ****" in banul citeste integral
Stanciu, acum 3402 zile, 23 ore, 15 minute, 28 secunde
Sunteţi un ziar de (CENZURAT). Publicaţi numai ce doriţi voi. Nu este corect. Ar trebui ca toate opiniile să fie aduse la cunoştinţa publicului.
Stanciu, acum 3402 zile, 23 ore, 24 minute, 2 secunde
Propaganda"băsistă" s-a dovedit şi de această dată că a fost mai eficientă şi că şi-a atins scopul, în ciuda unor previziuni optimiste din partea lui Ponta şi a lor lui. Am citeste integral
Ciobotaru George Stefan, acum 3403 zile, 42 minute, 55 secunde
Buna dimineata ! Eu sunt tanarul din articol si o sa incerc sa va raspund catorva intrebari: "Eu l-as intreba pe acest student viteaz daca a auzit de citeste integral
, acum 3401 zile, 20 ore, 4 minute, 48 secunde
Nu sustineti cauza politicienilor pedelisti ce au condus tara in guvernul de trista amintire sub obladuirea tatucului lor,acum ascunsi strategic in PNL,insa ati votat schimbarea votandu-i practic tot citeste integral
cetateanu, acum 3403 zile, 1 ora, 27 minute, 4 secunde
Acesti tineri au scimbat ceva,in bine sau in rau vom vedea.Cei ce intreaba de ce nu s-a votat in Vrancea ca timp de 25 de ani,raspunsurile sunt: -traim la fel de rau ,traim in ultima tara citeste integral
Vrancean, acum 3403 zile, 2 ore, 10 minute, 2 secunde
Eu l-as intreba pe acest student viteaz daca a auzit de Udrea,Flutur,Oltean,Videanu,Blejnar,Boiangiu,Berceanu,regii asfaltului....
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.