Ultima oră

Ştiaţi că... În urma cutremurului din 1940 Panciul a fost distrus în întregime?

Ziarul de Vrancea
9 nov 2014 7946 vizualizări
In noaptea de 10 noiembrie 1940, România a fost zguduită de un cutremur de 45 de secunde care a ucis peste o mie de oameni

Panciul este singurul oraş din România care a dispărut în proporţie de 99% în urma cutremurului din dimineaţa zilei de 10 noiembrie 1940. Din 371 case de zid, numai 5 au rămas în picioare, împreună cu 57 case de paiantă sau din bârne aflate la periferie. În ziua de 16 noiembrie 1940, oraşul a fost vizitat de şeful statului, generalul Ion Antonescu. Acesta, a ordonat un plan de refacere completă a oraşului şi modernizarea lui. În urma seismului au fost afectate şi oraşele Brăila, Galaţi, Tecuci, Focşani, Turnu Măgurele, Câmpulung, Târgovişte, Mizil, Râmnicu Sărat, Iaşi, Bârlad şi Buzău.

De asemenea, circa 25% din zona construită din Bucureşti a fost afectată. Aici au existat aproximativ 300 de morţi, majoritatea la prăbuşirea blocului Carlton, structură cu 12 etaje din beton armat, foarte modernă la acea vreme. Din cei aproape 300 de locatari din Blocul Carlton, doar patru  au fost salvaţi.

Multe alte blocuri din Bucureşti au fost considerabil deteriorate. Cutremurul din 1940 a fost un cutremur cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter, produs la ora 3:39 dimineaţa, cu epicentrul în zona Vrancea, la o adâncime de circa 133 km.

A fost primul mare cutremur din România contemporană,  având o durată de 45 de secunde. Efectele lui au fost devastatoare în centrul şi sudul Moldovei, dar şi în Muntenia. Numărul victimelor a fost estimat la 1.000 de morţi şi 4.000 de răniţi, majoritatea în Moldova. Din cauza contextului în care s-a produs, cifra exactă a victimelor nu a fost cunoscută, informaţiile fiind cenzurate în timpul războiului. Numai în Bucureşti, au fost 600 de oameni evacuaţi. Cutremurul a avut mai multe replici, unele chiar importante. Cea mai puternică replică s-a înregistrat în dimineaţa zilei de 11 noiembrie 1940, la ora 8 şi 34 de minute, având magnitudinea 5,5 grade pe scara Richter. Replica a avut intensitatea maximă VI, adâncimea focală de 150 km, fiind resimţită şi la Bucureşti. Seria de replici a continuat până la începutul lunii decembrie 1940. Specialiştii spun că un cutremur vine pe nesimţite, aşa că e important să ştim cum să ne comportăm în timpul mişcărilor tectonice, pentru că de multe ori panica face mai multe victime decât cutremurul.  (D. L.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 3445 zile, 7 ore, 22 minute, 56 secunde
Cate vor disparea acum in eventualitatea unui cutremur? Sudiu de caz,o mare curiozitate.
Paul Spirescu, acum 3445 zile, 12 ore, 44 minute, 4 secunde
Nu stiu cat adevar este in relatarea mea, mi-au spus si mie altii: in noaptea cutremurului, Pastorel se afla in Panciu, intr-o casa a lui. Casa i s-a daramat si, dimineata, se dadeau telefoane de la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.