Ultima oră

Un căprior a ajuns la “spitalul” animalelor din Petreşti

Aurelian Ivan
10 sep 2014 1593 vizualizări
Căpriorul este acum sub tratament şi va fi eliberat în sălbăticie după ce se va întrema

La „spitalul” animalelor din Petreşti a mai ajuns un rănit din lumea sălbatică. Este vorba de un căprior care, din cate se pare, a fost preluat de poliţiştii din Paltin. Aceştia l-au ridicat de la un cetăţean care îl deţinea ilegal.  Căpriorul are leziuni la unul din membre şi este internat acum la Centrul Zonal de Îngrijire şi Tratament pentru Animale Sălbatice (CZITAS) din Petreşti. ”Este ţinut sub observaţie medicală şi tratament. Dacă se va pune repede pe picioare vom analiza dacă este apt să fie eliberat în sălbăticie. Asta dacă va putea fi recuperat”, spune Matei Dragomir, coordonatorul Centrului  Zonal de Îngrijire şi Tratament pentru Animale Sălbatice din Petreşti. Nu cu mult timp în urmă, două lupoaice au fost aduse la acest spital tocmai din Bistriţa. Puii de lup au crescut împreună în gospodăria unor cetăţeni. Este vorba de două lupoaice surori care au în jur de 10 luni. Ele au ajuns la „spitalul” de animale sălbatice din Petreşti după ce mama lor a fost împuşcată de braconieri. Puii au fost găsiţi de nişte gospodari din Bistriţa Năsăud, cărora li s-a făcut milă şi le-au crescut în curte. Numai că una din lupoaice nu a suportat deloc condiţiile de captivitate şi a ajuns să se automutileze. ”Am fost nevoiţi să o eliberăm în munţii Vrancei. Ajunsese să se automutileze, îşi rodea labele, nu a suportat deloc captivitatea. Sora ei a rămas sub supraveghere la centrul nostru şi analizăm posibilitatea de a o elibera şi  pe ea”, a mai spus Matei Dragomir. Acest centru este astăzi singurul autorizat care se adresează animalelor sălbatice aflate în dificultate, dotat cu echipă mobilă de intervenţii în teren, cuşti şi ţarcuri pentru animalele care au nevoie de tratamente prelungite. În momentul de faţă, CZITAS acţionează cu precădere în Vrancea şi în judeţele limitrofe. De la înfiinţarea sa în 2007, printr-un proiect PHARE, au fost tratate la centru peste 350 animale rănite sau bolnave. În marea majoritate a cazurilor, traumatismele speciilor care ajung la centru au ca şi cauză factorul uman, cum ar fi laţuri de braconaj, accidente auto, intoxicaţii cu pesticide etc. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.