Ultima oră

De necrezut!! O gumă Turbo din anii 1986-1989 se vinde cu 700 de lei

Sorin Tudose
25 iul 2014 18019 vizualizări
Inedit: Catalogul surprizelor Turbo, lansat de un focşănean! Florin Purluca, focşăneanul despre care scriam la finele lui 2010 că e pasionat de surprizele Turbo, a lansat un adevărat material didactic despre cea mai populară gumă a anilor ’90. Catologul se găseşte pe siteul http://www.scribd.com şi poate fi descărcat pentru 20 de lei u orice gumă intactă, păstrată de colecţionari se vinde cu 50 de lei.

Dacă în urmă cu caţiva ani scriam despre pasiunea focşăneanului Florin Purluca pentru surprizele gumelor de mestecat Turbo, acum a venit timpul să scriem despre rodul acestui hobby. Zilele trecute acesta a reuşit să lanseze “Catalogul surprizelor Turbo”, un album didactic pentru colecţionari şi binevenit pentru toţi cei care au trăit în anii ’90 “fenomenul Turbo”. Chiar dacă momentan volumul se găşeşte doar în variantă electronică, el are meritul de a fi prima lucrare din ţară dedicată acestui subiect. Mai mult, nu-i exclus să fie chiar singura lucrare de gen în tot spaţiul european în care guma de mestecat turcească a pătruns de-a lungul timpului. Structurat pe 18 capitole, catalogul ne prezintă pe larg istoria gumei de mestecat în genere, respectiv istoria gumei Turbo în speţă. De exemplu, istoria firmei Kent Gida, cea sub care avea să apară şi brandul Turbo începe în 1956, an în care familia turcească Tahincioglu decide să intre pe piaţa alimentară, mai precis cea a dulciurilor. 


Prima gumă cu surprize s-a fabricat în 1986


După ce în anii ’70 turcii avuseseră pe piaţă celebrele gume de mestecat TipiTip şi Minti următoarea decadă avea să aducă cel mai de succes produs al Kent Gida. În 1986 este lansată pe piaţă guma Turbo sub a cărei învelitoare se găsea o surpriză pe care e printată o maşină. Succesul gumei a fost atat de mare încat producerea ei a durat pană în 2007! Un capitol este dedicat terminolgiei folosite de pasionaţi. Cititorii vor descoperi amămunte interesante despre “învelitoare”, “efect/tipizat”, “ramă”, “bandă de informaţii”. De asemenea, un alt capitol este dedicat “cotaţiilor”, adică preţului de piaţă al surprizelor, ambalajelor sau chiar a gumelor de mestecat rămase intacte de ataţia ani de zile. În mod evident, prima serie este cea mai scumpă. Dacă toate surprizele de după prima serie se vand cu 1 leu, cele din prima serie (1-50) se vand cu 300 de lei bucata. Totodată, învelitoarele se vand şi ele cu doi lei bucata pentru toate seriile ce au urmat celei de la finele anilor ’80. O învelitoare din prima serie se vinde şi ea cu 300 de lei. Preţul creşte ameţitor pentru gumele nedesfăcute. Orice gumă intactă, păstrată de colecţionari se vinde cu 50 de lei. Ca şi în cazul surprizelor şi ambalajelor, prima serie face excepţie. Cine are o gumă nedesfăcută din 1986-1989 poate lua pe ea nu mai puţin de 700 de lei. 

Amintirile copilăriei postdecembriste într-un album de doar 20 de lei

În anii ’90 ambalajele de la gumele Turbo ajungeau pe jos, acum costă bani buni

Curioşi de cum a luat naştere un asemenea catalog, l-am întrebat pe Florin Purluca ce a stat la baza acestei isprave, ce l-a determinat să pună cap la cap toate surprizele. “Când m-am hotărât să-mi completez sumara colecţie de surprize Turbo din copilărie, având un bagaj minim de informaţii, m-am izbit de un zid. Uitasem anii în care fusese comercializată, numărul de serii existente, dacă se mai produc, şi multe alte detalii care mi-ar fi fost utile în reîntregirea colecţiei, drept urmare mi-am spus «ce folositor ar fi un catalog, mi-ar uşura considerabil munca». Atunci a fost prima sclipire”, ne-a spus autorul lucrării. “Goana după informaţiile necesare încropirii unui asemenea catalog s-au întins pe aproape jumătate de an. A fost un proces destul de laborios dintr-un simplu motiv: firma care a produs guma Turbo în perioada respectivă nu a păstrat o bază de date. A trebuit să pescuiesc detalii de pe ici-colo, să le verific iar la final să le încheg. A fost dificil, însă a meritat efortul”, ne-a mai spus Purluca.

Au reapărut gumele Turbo

Pe coperta albumului e scris “volumul 1” ceea ce înseamnă că autorul mai are în gand cel puţin un volum sau chiar două, în care să detalieze pe larg restul de serii Turbo, peste 20 la număr.  “Din păcate, din considerente financiare nu am putut aduce cititorului varianta tipărită. Sper ca varianta digitală să-şi găsească cititorii. Varianta clasică ar putea vedea lumina tiparului în cazul unei posibile sponsorizări, sau, în condiţiile în care varianta digitală se va bucura de succes. Volumul poate fi descărcat de la adresa http://www.scribd.com/doc/234154597/Catalogul-Surprizelor-Turbo-Volumul-1. Preţul este de doar 20 de lei. Succesul formidabil avut de gumele Turbo imediat după Revoluţie este confirmat de reapariţia lor pe piaţă în anul curent. (S. TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
cristi, acum 3152 zile, 17 ore, 20 minute, 28 secunde
http://www.okazii.ro/jocuri-jucarii/surprize-turbo/surprize-bombibom-seria-1-60-aproape-completa-a176125104 http://www.okazii.ro/jocuri-jucarii/surprize-turbo/surprize-turbo-seria-51-120-aproape-completa-a176125180 Aici citeste integral
eu, acum 3558 zile, 23 ore, 34 minute, 17 secunde
domnul PITURCA la-sal pe omul asta care este un colectionar si daca intradevar lucrezi la finante ai merge pe la fastfood-urile din focsani si ai vedea ca se face evaziune fiscala....
piturca, acum 3559 zile, 4 ore, 6 minute, 34 secunde
sa ma *** pe musca asta progitoare vinde gume exoirate de 30 ani la specula....o sa il cauten tinerii de la finante..l-am lovit rau!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.