Ultima oră

Ce faci dacă ţi se fură tableta sau telefonul în vacanţă

Silvia Vrînceanu
17 iul 2014 1660 vizualizări
Există aplicaţii dezvoltate special pentru a localiza smartphone-ul/ tableta sau pentru a şterge datele din memoria acestor echipamente în cazul în care nu mai pot fi recuperate, precum şi aplicaţii prin care posesorii pot face o copie de siguranţă a datelor din telefon

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) îi sfătuieşte pe utilizatorii de smartphone-uri şi tablete care călătoresc în ţară şi în străinătate să ia câteva măsuri de siguranţă pentru a diminua riscul furtului sau pierderii acestor terminale şi de a preveni accesarea lor neautorizată. În primul rând, este bine ca utilizatorii să îşi blocheze cartela SIM printr-un cod PIN complex şi, în plus, să seteze o parolă pentru deblocarea echipamentelor. Dacă nu folosesc în mod curent telefonul pentru a suna în străinătate, posesorii pot, de asemenea, să restricţioneze apelurile internaţionale sau către alte destinaţii decât România când folosesc serviciul în roaming. Aceste servicii de restricţionare a unor direcţii de apelare sunt puse la dispoziţie gratuit de operatori, după cum spune Cătălina Dragomir, şef Serviciu Comunicare la ANCOM.  "În cazul în care unui utilizator îi este furat telefonul, acesta poate evita consumul nedorit de voce şi date solicitând cât mai repede furnizorului său de servicii de telefonie suspendarea temporară a numărului, urmând să îi fie furnizată ulterior o nouă cartelă SIM cu acelaşi număr, gratuit sau contra-cost, în funcţie de politica fiecărui operator. Înainte de a pleca în vacanţă, este bine ca utilizatorii să îşi noteze numerele de telefon la care pot apela propriul furnizor de servicii de telefonie pentru a semnala un eventual furt. Este bine de reţinut faptul că operatorii telecom pot bloca numai cartela SIM, nu şi smartphone-ul sau tableta, pentru recuperarea acestor echipamente fiind necesară o plângere la poliţie.", se arată în sfaturile celor de la ANCOM. Există, totodată, aplicaţii dezvoltate special pentru a localiza smartphone-ul/ tableta sau pentru a şterge datele din memoria acestor echipamente în cazul în care nu mai pot fi recuperate, precum şi aplicaţii prin care posesorii pot face o copie de siguranţă a contactelor şi datelor din telefon. În plus, utilizatorii ar trebui să evite modificarea restricţiilor de securitate configurate de producător, pentru că acest lucru poate compromite siguranţa smartphone-ului ori tabletei, făcându-le vulnerabile faţă de tentativele de virusare. În egală măsură, este recomandat ca utilizatorii să instaleze programe antivirus şi să descarce aplicaţii numai din magazinele online deţinute sau recomandate de producători, pentru a preveni diferite fraude sau chiar situaţiile în care alte persoane ajung să acceseze de la distanţă smartphone-ul şi să efectueze apeluri, să trimită SMS-uri sau să descarce conţinut online fără ca posesorul telefonului să ştie. Utilizatorii pot afla ce măsuri de siguranţă pot lua pentru a diminua impactul furtului sau pierderii echipamentelor şi pentru a preveni accesarea lor neautorizată accesând site-ul www.ancom.org.ro, secţiunea InfoCentru. (S. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.