Ultima oră

VIDEO!!! Am trecut de noaptea “tumultoasă” a Sânzienelor

Aurelian Ivan
23 iun 2014 2437 vizualizări
Astăzi multe tinere din îndepărtata Nărujă s-au trezit cu ursitul în minte u în comuna vrânceană încă se mai păstrează secretele acestei sărbători care se transmit din generaţie în generaţie

Pe 24 iunie se sărbătoresc Sânzienele, adică zanele bune care aduc fericire şi bunăstare oamenilor. În credinţa populară, Sânzienele sau Drăgaica reprezintă sărbătoarea iubirii şi fertilităţii. Fetele tinere dar şi femeile măritate adună flori de câmp şi aşteaptă fie să-şi găsească sortitul fie să nască prunci sănătoşi şi frumoşi. Obiceiurile de Sânziene se mai păstrează în zona de munte a judeţului Vrancea, acolo unde tradiţiile populare sunt, încă, respectate şi promovate. În comuna Năruja, acolo unde se mai păstrează încă parte din străvechile tradiţii populare, fetele tinere şi femeile merg, mai întâi, la biserică. Se roagă, se împărtăşesc şi abia apoi pornesc pe câmp pentru a aduna flori de leac. Femeile trecute de prima tinereţe respectă cu sfinţenie sărbătoarea sânzienelor. Au învăţat de la mame şi bunici şi nu se abat de la obiceiuri. Altfel, le-ar merge rău tot anul. “Bunica noastră ne-a învăţat să ţinem ziua de sânziene, că dacă nu ţinem nu ne este bine tot anul, păţim necazuri”, spune o bătrana din comuna Năruja la ieşirea din biserică după slujbă. “De sânziene nu se coase, nu se munceşte, nu se mătură, nu se spală că vine ploaia şi ne trăzneşte“, a completat un alt bătran al satului.
 
Fetele tinere vor să păstreze obiceiul

După biserică, îmbrăcate în costume populare, fetele au plecat ieri la câmp să culeagă flori. Din acestea, ele îşi împletesc coroniţe pe care le poartă până acasă. Fetele încearcă să-şi afle ursitul în noaptea de Sânziene iar femeile măritate aşteaptă să nască prunci sănătoşi şi să aibă belşug în gospodărie. “Împletim coroniţe de sânziene ca să ne visăm ursitul, să vedem dacă ne mărităm anul acesta sau nu”, spune o tanăra din Năruja, în timp ce adună floare cu floare într-o coroniţă. “Mi-am făcut şi eu coroniţă dar ca să fiu sigură îmi pun în noaptea asta flori de sânziene sub pernă”, a completat o altă tanără. De sânziene este momentul propice pentru culegerea florilor şi plantelor de leac sau de descântec. Femeile merg pe câmp şi adună flori galbene, muşeţel, coada şoricelului, frunze de nuc şi alte plante considerate foarte bune pentru tratarea bolilor, pe care le păstrează pană anul viitor. Dar cele mai emoţionate sunt fetele care vor să-şi întalnească ursitul şi să se căsătorească. (Aurelian IVAN)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.