Ultima oră

Vranceanul care a fascinat Londra vernisează o expoziţie de colaje la Bucureşti

Aurelian Ivan
9 iun 2014 1908 vizualizări
"Fac colaje pentru că simt nevoia să rup din mine şi să pun pe hartie.", spune Adrian Jugaru

Artistul în colaje Adrian Jugaru este originar din Odobeşti şi cu ceva timp în urmă uimea publicul din Londra cu arta lui. A fost primul roman care a expus în capitala Marii Britanii, alături de alţi artişti consacraţi ai artei colajului. Privit în adancul ei, această artă este un amestec de emoţii, culoare şi sensuri adanci, provenite, culmea, din revistele pe care le aruncăm la gunoi. Bucăţele din aceste reviste se contopesc în colaje care starnesc reacţii diverse, de la meditaţie la uimirie. Aşadar, prima expoziţie a lui Adrian în Romania va avea loc la Saint Ink – laborator de artă, str. Doamnei nr. 3 (Centrul vechi) pe 12 iunie, începand cu ora 19. Este prima lui expoziţie personală. "Colajele sunt peste tot. Noi suntem colaje. Ne lipim zâmbete şi lacrimi, bucurii şi amăgiri, speranţe şi regrete. Ne adăugăm noi straturi în fiecare zi şi devenim din ce în ce mai grei. Suntem propria noastră creaţie, ne lipim pe noi cu noi", spune artistul Adrian Jugaru despre arta colajului. Expoziţia este cu vanzare şi oricine îi trece pragul în intervalul 12 -18 iunie pleacă acasă, dacă are noroc, cu surprize, respectiv  printuri în serie limitată oferite gratuit. Expoziţia artistului vrancean are ca temă colajul care abordează problematica religiei. Cat despre visul lui în privinţa acestei arte... "Nu mă raportez la vise ca la nişte puncte pe care trebuie să le bifez, pentru ca apoi să pot spune “gata, acum sunt fericit”, pentru că, oricat de banal ar suna, fericirea e călătoria, nu destinaţia. Fac colaje pentru că simt nevoia să rup din mine şi să pun pe hartie. E frumos cand cineva realizează că ce am rupt eu din mine li se potriveşte şi lor", a încheiat artistul vrancean. Adrian Jugaru este membru al The Internaţional Society of Assemblage and Collage Artists şi a fost prezent în paginile unor reviste, precum The art of collage şi Lit'n'image. Deşi au existat tentative înainte de secolul XX, colajul ca artă s-a născut, mai mult sau mai puţin în forma actuală, după 1900, îndeosebi prin marii artişti Picasso şi Braque. Cu toate că nu este tocmai cea mai populară formă de artă, colajul începe să prindă din urmă, iar expoziţiile de acest gen au darul de a-l populariza şi de a-l aduce în lumina reflectoarelor. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.