Ultima oră

Hora satului Viişoara, o iniţiativă ce merită aplaudată şi copiată!

Silvia Vrînceanu Nichita
8 iun 2014 7858 vizualizări
"Dacă tot nu ai plecat din sat, schimbă ceva!", aşa şi-au spus mai mulţi săteni din Păuneşti, care au organizat ieri cea mai frumoasă sărbătoare a satului Viişoara, fără nici un sprijin de la autorităţile comunale

Într-un sat al comunei Păuneşti, un grup de iniţiativă le-a arătat ieri copiilor şi tinerilor satului cum erau obiceiurile de odinioară la prima ediţie a "Horei satului", care s-a reluat aici după zeci de ani de pauză. Cu mic cu mare, localnicii s-au adunat în Duminica Teiului pe terenul fostei şcoli din sat pentru "Hora satului Viişoara", o întalnire de suflet a sătenilor şi a fiilor satului plecaţi prin lume şi care au revenit în sat de Rusalii, pentru a-şi vizita părinţii dar şi pentru a aduce ofrandă celor dispăruţi. Au dansat împreună Horica şi Zdrăbuleanca, jocuri tradiţionale ale zonei, au degustat vinurile bune din podgoriile locale, au mancat sarmale cu mămăligă şi au discutat despre cum se pot schimba lucrurile în bine în comunitatea lor, chiar şi fără prea mulţi bani. Nu i-au uitat nici pe copii, care au învăţat de la profesorii lor dansurile zonei, dar au fost provocaţi şi la diferite întreceri sportive, cea mai gustată fiind cursa de viteză cu lingura în gură, în care se afla cate o nucă. Cine ajungea cu nuca la locul ei pe linia de finish primea nu doar aplauze de la tot satul ci şi premii simbolice. Iar sătenii, chiar dacă nu o duc grozav cu banii, au demonstrat că se pot organiza singuri şi îşi pot plăti singuri micul şi berea şi nu aşteaptă pomană electorală de la cine ştie ce politician aflat în căutare de voturi.
 

Păuneşti Prezent şi Viitor
 

Evenimentul de ieri a fost opera unui grup de iniţiativă reunit în jurul Asociaţiei "Păuneşti Prezent şi Viitor", condusă de profesorul de istorie Liviu Roman, cel care a iniţiat şi un muzeu de istorie şi etnografie în sat. Iar sătenii sau simţit atat de bine împreună, încat deja lucrează la următoarea ediţie a sărbătorii. "Am simţit o mare emoţie cand am văzut toată suflarea satului, de la mic la mare, bucurandu-se împreună. L-am văzut dansand în horă chiar şi pe moş Neculai Ioniţă, trecut de 80 de ani, operat de două ori, iar asta mi-a umplut sufletul de bucurie pentru că oamenii se simt bine împreună şi au nevoie de asemenea evenimente frumoase, care fac bine comunităţii. La noi, cei plecaţi vin acasă de Rusalii, se întalnesc familiile la mormintele celor decedaţi şi este o ocazie excelentă de reîntalnire cu cei pe care nu i-am mai văzut de un an. Avem tradiţii frumoase în acest sat, pe care vrem să le ducem mai departe. Le-am spus şi băieţilor mei plecaţi în Italia despre ce frumoasă a ieşit sărbătoarea satului şi abia aşteaptă să le trimitem fotografii şi să vină şi ei la următoarea ediţie.", ne-a spus Emilia Maleş, fost cadru didactic în sat și cotizant la serbarea satului. La horă a poposit de la Focşani şi un grup de pasionaţi ai motoarelor, la invitaţia lui Ovidiu Tinuţă, de loc din sat.
 

Poştăriţa şi doctoriţa, aplaudate la scenă deschisă
 

 

Ideea de a organiza sărbătoarea a pornit de la Nicuşor Rusu, dascăl la biserica din Păuneşti, după ce de Sfantul Gheorghe un sărbătorit a adus o fanfară în sat, iar oamenii s-au bucurat nespus auzind melodiile preferate şi chiar au încins cateva sarbe săltăreţe. Pentru că nu au bani să aducă artişti scumpi s-au organizat chiar ei, ieri şi-a făcut debutul pe scena improvizată pe terenul de sport primul grup vocal al satului format din diriginta de la poştă, Viorica Ivaşcu, şi doctoriţa Cristina Roman, cărora li s-a alăturat Geanina Popa de la Panciu. Gospodarii speră ca sărbătoarea nu doar să unească satul ci să fie şi un un prim pas spre dezvoltarea turismului rural din zonă şi să atragă oameni care vor să se bucure de frumuseţea obiceiurilor tradiţionale. "Până la urmă, ce să ne mai dea Dumnezeu: o ţară cu obiceiuri frumoase, tradiţii vechi, mâncare gustoasă, vin bun şi ieftin, hore legănate sau sârbe care scot untul din om! Oricum, numărul de persoane supraponderale este în creştere în lume. Îi ajutăm noi să scape de surplus la Viişoara: îi punem să danseze zdrăbuleanca!", spune glumind profesorul Liviu Roman, patriot local şi cel care vrea să schimbe lucrurile în satul său. Bătutele de la Viişoara s-au încheiat după orele 22.00, iar petrecăreţii s-au lăsat cu greu duşi la casele lor. Astăzi, a doua zi de Rusalii, în Lunea Sfântului Duh, localnicii merg cu mic cu mare la cimitir pentru a aduce ofrande celor decedaţi, aşa cum e obiceiul din străbuni. La Păuneşti se organizează pe 15 august un alt eveniment important, intitulat „Impreună acasă”, la care participă fii ai satului care muncesc în străinătate, special în Italia şi Spania. (Silvia VRÎNCEANU)

 


Localnicii au petrecut cu mic cu mare la Hora Satului Viişoara


 


Fii satului au revenit acasă de Rusalii. În imagine învăţătorul Toni Leu de la Şcoala Surlea, alături de fiica sa care trăieşte în Bucureşti

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.