Ultima oră

Hramul Mănăstirii Coteşti

Valentin Muscă
8 iun 2014 1504 vizualizări
Dacă la nord de Milcov avem hramul bisericii Schitului Buluc, la sud creştinii pot participa astăzi la hramul Mănăstirii Coteşti, un aşezământ fondat de Ştefan al II-lea(1720-1732), episcopul Buzăului.

 În perioada de început, ca mai toate schiturile de pe frontiera moldo-valahală, Schitul Coteşti a făcut parte din celebra ”congregaţie” monahală aflată temporar sub ascultarea Sfântului Vasile de la Poiana Mărului. Dacă istoria notează momente mai bune şi mai puţin bune în viaţa Mănăstirii, nimic nu se poate compara cu secolul XX. Atunci a fost ocupat de armatele străine, folosit ca depozit pentru muniţie şi animale de povară, şi dormitoare pentru soldaţi. În 1959 Biserica a fost închisă, toată lumea a fost trimisă acasă, iar monahiile care au refuzat au fost înscrise la cooperativa agricolă, fondată în cele 44 de case ale Mănăstirii, unde au muncit până în 1989. Deşi se află situată în Muntenia, arhitectura bisericii aduce mai degrabă cu aceea a lăcaşurilor de cult din Moldova, atât prin tipul bisericii, cât şi prin lipsa pridvorului şi mai ales prin soliditatea construcţiei. La aceasta se adaugă şi pictura bisericii, de o calitate cum rar întâlnim la bisericile din zonă, o pictură restaurată de pictorul Adolf Cantini după cutremurul din 1940. Nu mai spunem despre Icoana făcătoare de minuni „Maica hrănitoare”, pictată de Matache Orăşianu la 1865, care întreţine evlavia creştinilor şi îi apropie de Mănăstire. Este vorba despre o prezentare rară a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, influenţată de tradiţia Occidentală. Aşadar, dacă vrem să lăsăm oraşul sau să ieşim din lumea satelor, astăzi, de Sfânta Treime, putem merge la Buluc, în apropierea Odobeştilor sau la Coteşti, la câţiva kilometri de Focşani. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.